Autor Wątek: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa  (Przeczytany 193062 razy)

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
Odp: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa
« Odpowiedź #510 dnia: 03 Kwiecień 2022, 15:55:16 »
@Hakuri filtr wymieniałem ze 2 tygodnie temu, ale chyba musiał się przesunąć ponieważ po wyjęciu pojemnika z wodą, wyjęciu filtra z pojemnika i ponownym poskładaniu wszystkiego do kupy ekspres zaczął normalnie działać. Jakieś cuda.  :sciana:

Dzięki wszystkim za wskazówki.

Czyli pewnie to było to :) mnie to trochę wtedy wystraszyło ale na szczęście było to po wymianie filtra dlatego szybko się zorientowałem.

Ja muszę trochę przesunąć maszynkę, żeby dostać się do dźwigienki i ją przesmarować. Prawdopodobnie wtedy musiało się coś stać. Dzięki za pomoc.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #511 dnia: 03 Kwiecień 2022, 19:54:45 »
Chętnie bym teraz zamienił Marę na Biancę. Czy ktoś z użytkowników Mary miał taką przesiadkę? Czy różnica w użytkowaniu jest sporo na plus na korzyść Bianci?
Miałem Mare-X na testach, teraz używam mojej własnej Bianki. Szykuje się żeby napisać porównanie Bianka vs Mara vs Elizabeth ale muszę lepiej poznać Biankę. Na ten moment mogę powiedzieć, że w porównaniu Elizabeth vs Bianka jest kilka przewag tańszej maszyny. Natomiast porównanie Bianca vs Mara wypada na korzyść droższego ekspresu. Plusem Mary są na pewno mniejsze wymiary, mniejsze zużycie prądu (ok. 2/3 zużycia Bianki pracujące z dwoma bojlerami), mniejsza waga. Natomiast możliwości parametryzacji temperatury, preinfuzji, możliwość podłączenia do wody/kanalizacji, siła pary itd. przemawiają zdecydowanie na plus Bianki. Daleki jestem od pisania, że Mara-X to zła maszyna. Przeciwnie-jest świetna. Mara jest taką mini-Bianką, Bianką "obciętą" z części funkcji. 
Jeśli nie interesuje nas profilowanie, pijemy głównie lub tylko espresso, nie mamy możliwości podłączenia do wody/kanalizacji to spokojnie wystarczy Mara. W przeciwnym razie warto pomyśleć o Biance.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2022, 20:00:55 wysłana przez skansen »

Offline ivosmo

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: G-iota / DF64v
« Odpowiedź #512 dnia: 04 Kwiecień 2022, 21:06:25 »
Dzięki za podlinkowanie do opisu „moda” Mary z przeorganizowaniem rurek - strasznie mnie ta ilość wody w tacce irytowała  :sciana:

Także u mnie już jest Mara 1.5 ;) kolejne pytanie - czy wymiana Gicar Boxa na „nowszy” sprowadza się tylko do poprzepinania kabelków do nowej „skrzynki”?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #513 dnia: 05 Kwiecień 2022, 07:48:06 »
Pudełko jest to samo, różni się tylko wgranym oprogramowaniem, więc to plug&play.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #514 dnia: 05 Kwiecień 2022, 08:32:44 »
Dojechały Gicar box v2 chętnych zapraszam na priv  8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #515 dnia: 06 Kwiecień 2022, 11:40:56 »
Mój Gicar V2 właśnie dotarł, po robocie montaż. Dziękuję @Michał za szybką realizację.

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #516 dnia: 06 Kwiecień 2022, 18:35:51 »
Cała operacja wymiany, od wykręcenia pierwszej śrubki do wkręcenia ostatniej (wkrętarką dla skrócenia czasy), zajęła 10 minut 14 sekund. Ekspres potwierdza po włączeniu migającą diodą ustawienie trybu "Xmode coffee".
Dodatkowym souvenirem zmiany Gicara na V2 są niższe predefiniowane temperatury. V1 miała do wyboru 92, 94 i 96*C, a V2: 90, 92 i 94*C.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #517 dnia: 08 Kwiecień 2022, 20:52:17 »
O dobrze przeczytac ze to tak sprawnie idzie - ja jak sie uda wymienie gicara w ten weekend. @Kekacz jakies tipsy czy nic mnie nie zaskoczy?

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #518 dnia: 08 Kwiecień 2022, 20:59:22 »
Musiałem tylko uważać na silikonowa rurkę, która weszła mi między gicara i bojler, by jej nie ścisnąć. A tak to proste i łatwe. Wkręt będzie musiał sobie tylko wyrzeźbić nowy gwint w Gicarze, bo nie ma żadnego. Zdałem się na metodyczna wymianę - wypiętą wtyczkę ze starego wpinalem od razu do nowego.

Offline Misieeeek

• Ekspres: Lelit mara X, V60, Aeropress
  • Młynek: Niche zero , timemore C2
« Odpowiedź #519 dnia: 08 Kwiecień 2022, 21:09:00 »
Od kilku dni zauważyłem problem z moją Marą, a mianowicie po zrobieniu jednej kawy zaczyna migać lampka od grzania ekspresu (mimo że ekspres był nagrzany). Wcześniej można było zrobić kilka kaw i lampka nie zaczynała migać, chyba max 4 robiłem i nie zauważyłem tego . Oczywiście przy robieniu backflusha po kilku przesłaniach dioda zaczynała migać ale przy robieniu kawy nigdy wcześniej nie zauważyłem tego Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić?

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #520 dnia: 08 Kwiecień 2022, 22:34:42 »
Jeżeli nie lejesz b. miękkiej wody, to zacząłbym diagnostykę od odkamienienia ekspresu.

Offline Misieeeek

• Ekspres: Lelit mara X, V60, Aeropress
  • Młynek: Niche zero , timemore C2
« Odpowiedź #521 dnia: 08 Kwiecień 2022, 23:55:40 »
Odkamienialem go w grudniu 2021 (a mam ja od ok.roku), dzikie za radę spróbuję zrobić to w weekend zobaczę co będzie.
Leje wodę z dzbanka z filtrem + filtr w zbiorniku na wodę.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #522 dnia: 16 Kwiecień 2022, 22:28:20 »
Dzisiaj moja Mara postanowiła pokazać mi świąteczny środkowy palec :/ Przy nagrzewaniu nie chciał się zamknąć zawór i non-stop leciała mi para z wylotu do tacki. Dopiero spuszczenie wody z bojlera i restart pomógł.  Nie wiem czy to jednorazowa akcja czy początek czegoś gorszego :/ Przez to proces nagrzewania zaburzył i poszły wskazania manometru do 2,5 bara. No cóż zobaczymy jutro. Dodatkowo para oczywiście się dodatkowo skropliła za tacką powodując pojawienie się wody pod ekspresem.

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #523 dnia: 20 Kwiecień 2022, 17:28:07 »
Lelit właśnie wrzucił krótki film z podmiany Gicara. Jakbym siebie oglądał ;)

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #524 dnia: 20 Kwiecień 2022, 18:26:04 »
Po tygodniu potwierdzam, że zmiana Gicar na V2 znacząco usprawnia spienianie mleka w trybie "1" poprzez dłuższe i większe podbicie ciśnienia.
Przez święta zdarzyło się robić i 8 cappuccino pod rząd i pary nie brakło  :ok:
Z tryby "0" (Xmode coffee) jeszcze nie korzystałem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi