Autor Wątek: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa  (Przeczytany 193756 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa
« Odpowiedź #255 dnia: 24 Październik 2020, 13:57:09 »
Dzięki za podpowiedzi. Będę testował jeszcze ustawienia przy najbliższych kawach. Nie mam problemu z robieniem kaw na 10,5 bara, jednak wolałem się upewnić czy to nie błąd w sztuce i czy nie zajadę za szybko pompy w ekspresie :)
Przy grubszym mieleniu ciśnienie spadło z 10,5 na 10 bar, jednak uzyskałem 34g naparu z 17g kawy w  22-25 sekund. Obawiam się, że jeśli ustawię jeszcze grubsze mielenie, przy tej dozie kawa przeleci poniżej 25-20 sekund co będzie już mocno rzutowało na smak i "underextraction".
Ale generalnie to nie jest ciśnienie na ciastku i żeby zobaczyć ile masz wlasnie w tym miejscu to musiałbyś zamontować manometr na grupie. Dodatkowo jak wspomniał @skansen opv reguluje ostatecznie ciśnienie i max ustawionej wartości nie przedkoczysz a jedynie możesz zejść niżej. W tym wypadku jakbyś miał drugi manometr i w trakcie ekstrakcji cieklaby woda z opv to miałbyś na drugim manometrze wskazanie 9 bar jeśli wszystko wyregulowane jest standardowo.

Offline pawel1210 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #256 dnia: 25 Październik 2020, 10:45:09 »
Dzięki za pomoc. W tej sytuacji nie będę kombinował z regulacją OPV, zakładając, że ekspres ustawiony jest odpowiednio i faktyczne ciśnienie na ciastku wynosi ok 9 bar. Manometru na grupę na razie nie planuję kupować więc i tak nie miałbym możliwości odpowiedniej oceny tego czynnika, a skoro kawa wychodzi dobra, to nie ma co szukać dziury w całym :)

Offline Quant

• Ekspres: Gaggia classic 2015
  • Młynek: Maca m2m
« Odpowiedź #257 dnia: 27 Październik 2020, 14:44:18 »
Mam obecnie Gaggia Classic 9403/11 wraz z zamontowanym PID-em (przez siebie z nadzieją ,że to coś pomoże). Od kilku lat dosłownie nigdy kawa nie wyszła mi z niego dobra. Różne temperatury, różne ubijanie. Można nabawić się wrzodów żołądka od efektów.
Tony zmarnowanej kawy. Mieszkam w Wawie, więc może woda nie ta. Ale przepuszczam przez Britę i powinno być OK, a nie jest. Teraz czytam,  ze akurat ten model Gaggi ma cienki blaszany bojler, nie ma też zaworu trójdrożnego. Może to tak wpływa na smak (?),

Co do młynka to Eureka Mignon MCI. Czy jest posiadacz tego Lelita Mara sceptycznie nastawiony do swojego nabytku ? Zależy mi na opinii kogoś, kto nie dolewa mleka :). Bo z mlekiem to i ja wypiję kawę ze swojej Gaggii. Nie chcę ryzykować kupienia drogiego ekspresu, jeśli znowu będzie to nietrafiony nabytek.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 27 Październik 2020, 17:17:09 »
A jakiej kawy używasz?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 27 Październik 2020, 18:03:30 »
@Quant Twój zestaw pozwala na przyrządzenie poprawnego espresso. Zmiana ekspresu niewiele raczej pomoże, bo problem jest gdzie indziej.
Na Twoim miejscu umówiłbym się na konsultacje z kimś doświadczonym (np. baristą z kawiarni), kto Ci pomoże wszystko ogarnąć. Wcześniej sprzętu bym nie zmieniał.
Kilka osób z forum tak właśnie zrobiło z bardzo dobrym efektem...

Możesz też zajrzeć do wątku "pomocy on-line": https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0 .
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2020, 19:24:41 wysłana przez skansen »

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #260 dnia: 27 Październik 2020, 20:29:36 »
@Quant mam - jak widać w opisie - podobny zestaw, na którym wychodzą całkiem fajne "szoty" (w punkt lub pobliże zasady 15g/25s/30g), znacznie smaczniejsze niż w lokalnej kawiarni. Może problemem jest właśnie rodzaj stosowanej kawy ? A może po prostu nie tolerujesz espresso ?

Offline Quant

• Ekspres: Gaggia classic 2015
  • Młynek: Maca m2m
« Odpowiedź #261 dnia: 27 Październik 2020, 20:31:38 »
dzięki za Wasze sugestie. Obie do rozważenia.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #262 dnia: 11 Listopad 2020, 21:21:12 »
Witam,
dzisiaj moja Mara X sprawił mi bardzo dziwną/niemiłą niespodziankę podczas czyszczenia cafizą. Przy 3 flushu opuszczenie dźwigni powodowało wydawanie dziwnego dźwięku (tarcia, skrzypienia), co oddawał mało płynny ruch dźwigni. Powtórzenie procedury ze ślepym sitem bez cafizy w celu płukania grupy już tego efektu nie powodowało. To tak jakby się dźwignia zaczęła zacierać podczas płukania cafizą - nie umiem tego lepiej wytłumaczyć. Teraz nie do końca wiem, co się stało i czy to jest normalne. Dla mnie wyglądało to co najmniej dziwnie. Bez cafizy i potem podczas robienia kaw pracowała już normalnie.
Może ktoś ma podobne doświadczenia? Albo czytał słyszał o czymś takim? Może @Michał z Konesso może się jakoś wypowiedzieć w tej sprawie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Listopad 2020, 21:43:03 »
Grupa E61 to "pancerna" i trwała konstrukcja ale nie bezobsługowa. Okresowo warto ją przesmarować. Więcej o smarowaniu grupy E61 możesz znaleźć na forum: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6083.msg187079#msg187079 oraz w dokumentacji która powinna byc dostępna na care.lelit.com .
Na pewno częstsze niż zalecane smarowanie jej nie zaszkodzi...
Jeśli dźwięk pojawił się tylko raz to raczej nic niepokojącego nie powinno się dziać...

Offline MarVald

« Odpowiedź #264 dnia: 11 Listopad 2020, 21:46:26 »
@skansen Maszynę mam miesiąc z kawałeczkiem. Nie za wcześnie na takie objawy? No czy to nie dziwne, że te objawy były tylko z cafizą?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Listopad 2020, 21:58:03 »
Ciężko tak nie znając całego przebiegu ocenić. Na filmach z backflushem czasem słychać coś takiego: https://youtu.be/USeQBMjoNfs?t=165 . Dlaczego - może ktoś kto zna lepiej grupę E61 się wypowie @untoldex @Antonio  ?
Nie przesądzam, że smarowanie jest konieczne. Jeśli to było jednorazowe to bym się nie przejmował. 
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2020, 23:02:17 wysłana przez skansen »

Offline MarVald

« Odpowiedź #266 dnia: 11 Listopad 2020, 22:02:30 »
@skansen - no brzmiało to i wyglądało bardzo podobnie
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2020, 22:16:53 wysłana przez MarVald »

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #267 dnia: 11 Listopad 2020, 22:23:25 »
Normalne, rozbierz, przesmaruj i będzie ok. Nie ma co panikować, przy czyszczeniu to standard.
PS
Mówi Ci to inny właściciel Mary X który używa cafizy i zna temat. Całkowicie normalne.

Offline MarVald

« Odpowiedź #268 dnia: 11 Listopad 2020, 22:41:54 »
@cpu ; wielkie dzięki za info :) Trochę mnie zaskakuje, że po tak krótkim czasie wymagałoby smarowania :) No nic uspokoiłeś mnie z tymi objawami :)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #269 dnia: 11 Listopad 2020, 22:45:23 »
Czyszczenie taka chemia jak cafiza wymaga smarowania, to standardowa procedura w dzwigni przy czyszczeniu grupy. Wpierw czyszczenie potem smarowanie - najlepiej na nie rozgrzanym ekspresie. Ladnie wytłumaczone na filmach Corbeya - tam chyba ma Biance albo ACSa - zasada w dźwigni i budowa ta sama.
Ten ekspres jest pancerny tylko dbaj o niego i bedzie OK.
# Doklejamy dla użytkowników
Molykote do kontaktu z żywnością, filmik jak smarować - i
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2020, 22:48:17 wysłana przez cpu »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi