Autor Wątek: Młynek do 3 tys.  (Przeczytany 3873 razy)

Offline blaass

• Młynek: i2-mini
Młynek do 3 tys.
« dnia: 11 Październik 2019, 17:19:06 »
Cześć,

Szukam młynka pod powtarzalne Espresso (tylko), 2 - 3 x dziennie.

Budżet do 3 tys złotych. Z waszych opini, widzę że Niche zero, Eureka Mignon Specialita, Fiorenzato F4 są popularne.

Wady? Zalety?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do 3 tys.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2019, 17:22:48 »
F4 są znacznie tańsze. W tej cenie będziesz miał F64 EVO.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Październik 2019, 17:31:56 »
Eureka to też nie ten budżet. Na przykładzie F64. Zalety? Raczej zostanie na stałe, zmiana na wyższą półkę to już znacznie większy budżet - chyba że wyciągniesz skądś dodatkowego tysiaka, kupisz F83 EVO i temat się zamknie. Na stałe. Wady? Zasadniczo tylko gabaryty mogą być problemem, bo ten sprzęt po prostu działa.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Październik 2019, 20:47:57 »
Masz spokojnie w tej cenie Eurekę Zenith 65E lub siostrzany Nuova Simonelli MDX On Demand. A są to młynki super z uwagi na łatwość zmiany ustawień i czyszczenia. Po wyczyszczeniu nie trzeba ponownie ustawiać młynka. Ten budżet gwarantuje Ci wiele możliwości, a jak dodasz młynki używane to ... ho ho ho.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Październik 2019, 00:56:04 »
Dołożyłbym około 600zł do nowego F83E (warto popytać u forumowych dystrybutorów tego sprzętu) i zamknął temat na wieki  miotla

Offline blaass

• Młynek: i2-mini
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Październik 2019, 08:20:22 »
Dzięki, wiem, że do 3 tys mogę kupić też lepsze, ale pytanie czy warto?

Jak pije kilka espresso dziennie, myślałem o micro dosing zeby kawa mi się nie wietrzyła.

Offline sonic022

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Październik 2019, 10:21:35 »
Stałem przed podobnym dylematem, ale @Antonio polecił mi Ceado E6P. Poczytałem co nieco opinii i stwierdziłem, że faktycznie będzie to optymalny wybór - ja jestem zadowolony z możliwości młynka i jakości przemiału, a żona z wyglądu (młynek jest na prawdę zgrabny i nie razu na kuchennym blacie).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Październik 2019, 10:52:06 »
To się zdecyduj ;). Albo rybki albo akwarium. Młynki do espresso to jedno, młynki do single dosing to drugie. Te ostatnie bywają znacznie droższe niż te pierwsze.
Wyjątkiem są ręczne młynki, raczej nieco tańsze niż typowe młynki do espresso.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Październik 2019, 11:13:40 »
Jeżeli interesuje Cię single dosing:
- młynki ręczne z agresywnym żarnem: Kinu M47/Phoenix, 1zpresso JE, Kazak z agresywnym żarnem z przenośnych oraz Pharos 2.0 z większych stacjonarnych. Trzy pierwsze to porządny entry level do domowego espresso, Pharos to już żarna wyjęte z młynka gastro.
- młynek elektryczny Niche Zero - gastronomiczne żarna od Mazzer Kony, w domowej obudowie. Łatwa zmiana ustawień i ziaren.

Opcja druga:
- Młynki on demand - wybór w zasadzie niegraniczony w zakładanym budżecie. Najwiejsza ergonomia, ale dla ludzi którzy kupują 500-1000 gram kawy i zmieniają ziarenka jak już wypiją wszystko z paczki.

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2019, 07:14:36 »
Cytuj (zaznaczone)
- młynek elektryczny Niche Zero - gastronomiczne żarna od Mazzer Kony, w domowej obudowie. Łatwa zmiana ustawień i ziaren.
Dla mnie to poezja. Mogę sobie jedno espresso z jednej kawy, a drugie z drugiej. Wczoraj nawet było jeszcze trzecie z kolejnej. ;-)

Offline _Tedi_

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Październik 2019, 08:22:22 »

Dla mnie to poezja. Mogę sobie jedno espresso z jednej kawy, a drugie z drugiej. Wczoraj nawet było jeszcze trzecie z kolejnej. ;-)

To chyba nie jest "młynkowa poezja" skoro przy tak małych obrotach żaren i tak długim czasie mielenia  ziarno skacze jak szalone. Przez to z automatu pyłu w przemiał  dostarcza. Przecież to mogli zniwelować w znacznym stopniu... stop, nie ma takiej potrzeby skoro wszyscy zachwycają się tym rozwiązaniem.  ;)
Na dodatek tak jakby był to wielki problem w młynku gastronomicznym nawet używanym za 500 zł mielić odważone porcje kawy.
Mało tego w młynek bez timera można wstawić zew. timer i kanał wylotowy oczyszczać z zmielonej kawy dla tych co im retencja przeszkadza.
Dodatkowo zew. timer od młynka można wykorzystać jako licznik czasu ekstrakcji ekspresu.
Koszt timera od 40 zł plus dorobienie obudowy(mam z kwasiaka) , kupno włącznika, 2 -3 m kabla, wtyczka, gniazdo.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Październik 2019, 08:28:22 »
W Niche odmierzona porcja skacze, w gastronomicznym ta sama porcja już nie skacze. Bo kosztuje 500 i można z "kwasiaka" dodłubać ręcznie timer.  :picardpalm:

Offline _Tedi_

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Październik 2019, 08:33:51 »
W Niche odmierzona porcja skacze, w gastronomicznym ta sama porcja już nie skacze. Bo kosztuje 500 i można z "kwasiaka" dodłubać ręcznie timer.  :picardpalm:

Na co liczysz, że podam wszystko na tacy, a ktoś moje rozwiązanie zastosuje w swoim młynku i będzie zarabiał na tym.
Niech się najpierw podrapie po swojej głowie, to może uda mu się zniwelować popcorning.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Październik 2019, 08:41:12 »
CZ opatentuj tą technologię, na pewno zbijesz fortunę  :mrgreen: Ale my tutaj mamy trochę odmienne podejście i dzielimy się modami które i tak są zazwyczaj gdzieś w necie, gdyby ktoś potrzebował instrukcji przerobienia dozownika na lejek i timer to chętnie się podzielę.

Offline _Tedi_

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Październik 2019, 09:00:26 »
W necie może i jest, może było wykorzystane do czegoś innego niż mielenie, w młynku nawet nic podobnego nie widziałem.
Pewnie dla tego, że może spowodować to dodatkowy (nie duży) koszt produkcji.

CZ opatentuj tą technologię, na pewno zbijesz fortunę  :mrgreen:

Mówisz o certyfikacie z wybitym dużym orłem.  :) Muszę poszukać, gdzieś mam.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2019, 09:14:44 wysłana przez CZ »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi