Autor Wątek: Młynek - drogi i używany CZY tani i nowy?  (Przeczytany 3785 razy)

Offline lyzwad

Młynek - drogi i używany CZY tani i nowy?
« dnia: 10 Październik 2019, 21:03:09 »
Cześć! Od roku, dzięki Waszym poradom, działam na Wilfa Svart i kawiarce. Powiedziałem "a", więc teraz chcę powiedzieć "ą", ponieważ wkręciłem się w całą zabawę :)

Planuję zakup dobrego młynka i tańszego ekspresu. Na całość chciałbym przeznaczyć max. 3000zł. Ascaso Dream da się kupić używany za ok. 1000zł, więc myślę o lepszym młynku - Mazzer Super Jolly E lub Fiorenzato F64 Evo da się kupić używany poniżej 2000zł. Teraz pytanie - czy lepiej celować w używkę, czy raczej skupić się na nowych, ale niższej klasy? Espresso i takie sprzęty to dla mnie nowość - nie mam porównania - więc ciężko będzie mi zbadać na ile taki młynek jest zużyty. Do pewnego stopnia będę musiał zaufać sprzedawcy, obejrzeć jak jest utrzymany, tyle. Jak uważacie?

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Młynek - drogi i używany CZY tani i nowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2019, 08:50:50 »
Wg mnie używany gastronomiczny. Są nie do zdarcia i mielą równie dobrze jak nowe. W okolicach 1000 zł (czasami z haczkiem) można wyrwać naprawdę zacny młyn. Jeśli nie przeszkadzają Ci gabaryty (i czasami słaby design...) to nie ma się nad czym zastanawiać.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Październik 2019, 09:29:01 »
Prawda ale nie do końca. Młynki małe, żarnowe, domowego użytku są równie nie do zdarcia jak gastronomiczne. Tym bardziej w warunkach domowego użytkowania. Żarna wystarczają na 400 - 500 kg kawy. Bardzo rzadko się zdarza aby trafiały na serwis. Chyba tylko jak ktoś go zatka zbyt drobno zmieloną, zbryloną, zawilgotniałą kawą a nie potrafi sam oczyścić komory mielenia. Na pewno gastronomiczne mają dwie przewagi. Po pierwsze dużej średnicy żarna lepiej sobie radzą z jasno palonymi kawami z polskich palarni. Po drugie są szybsze. Nie jest to jednak według mnie istotne w domowych warunkach. Co do ostatniego zdania to absolutnie się zgadzam. Ze względu na gabaryty i nie dopasowanie wyglądem do ekspresu (często sporo mniejszych rozmiarów) nie ustawiłbym w domu takiego zestawu. Wiem że dla tutejszych kawomianiaków to herezja ale według mnie młynek powinien w domu być dopasowany stylistycznie, wymiarowo, materiałowo do ekspresu. Powinniście wziąć pod uwagę także to, że nie wszyscy którzy wiedzę czerpią z Forum będą kupowali kawy z polecanych polskich palarni. I będą w późniejszej eksploatacji kierowali się dokładnie wskazówkami z Forum. Moje doświadczenie mówi mi, że wiele z tych osób kupuje następnie kawy włoskie w marketach. Do tego celu nie jest im potrzebny super młynek gastronomiczny. Sugerowanie zakupu młynka gastro (wszystko jedno czy nowego czy używanego) kierowane jest więc do wąskiego grona tych którzy chcą podążać śladem smakoszy kawy z Forum. Apeluję więc o stosowanie zasady jaką ja sam kieruję się od lat - każdemu według jego potrzeb i ... możliwości.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Październik 2019, 10:14:43 »
@lyzwad zerknij na pchli targ, większość sprzedawanego sprzętu to sprzęty "domowe"; dobrych młynków gastro mało kto się pozbywa bo to sprzęt na długie lata. Ludzie często robią kolejny krok pozbywając się młynków małych na rzecz poprawy jakości czyli młynków z większymi żarnami. Ty możesz zrobić ten krok już teraz :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Październik 2019, 10:17:20 »
Trafiają się czasem oferty z zamykanych kawiarni, licytacje komornicze, maszyny poleasingowe itp. Poszukaj na forum, kilka tygodni temu była dyskusja na temat źródeł młynków używanych. Ale faktycznie, zbyt wiele ofert nie ma.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Październik 2019, 10:49:20 »
Oj Janusz przecież wystarczy wstawić do kuchni np. naprawdę dużą lodówkę tak aby ekspres i młynek wydawały się przy niej malutkie, proporcje będą zachowane i cała rodzina zadowolona  :jezyk: Ja tak zrobiłem i tylko był jeden problem z wielkością światła drzwi i wniesieniem lodówki ale za to ekspres i młynek weszły do kuchni bez problemów i prawie niezauważone bo uwaga wszystkich skoncentrowała się na lodówce która utknęła w przedpokoju :mrgreen:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Październik 2019, 11:17:25 »
Ja z kolei mam takiego klienta który do kuchni w domu zamówił ekspres SYNCHRO 2GR z młynkiem oczywiście też gastro. Tyle tylko, że po zamontowaniu sprzętu, podłączeniu do wody i wypróbowaniu wróciła do domu jego żona...I się zaczęło. Następnego dnia musieliśmy mu wymienić na SYNCHRO 1GR bo nie mógł już dłużej znieść atmosfery domowej. :)

Offline lyzwad

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Październik 2019, 11:19:08 »
Dzięki za odpowiedzi! Żeby nadać sprawie kontekstu - na 34m2 (mieszkania, nie kuchni) ciężko poszaleć ze sprzętem gastronomicznym :) A i w wielu przypadkach większy domowy ekspres i młynek odpada, bo chleb musiałbym kroić w powietrzu ;) Przyznaję, że urządzenie powinno także cieszyć oko i Fiorenzato czy Mazzer na pewno to robią. Eureka Mignon na przykład ciężko spasować wizualnie z ekspresem typu Ascaso Dream...

Ale nie tylko o wygląd chodzi - czy uważacie, że da się nie nadziać kupując używany młynek i ekspres, ale w gruncie rzeczy nie mieć bazy porównawczej i po prostu zaryzykować? Na portalach aukcyjnych można znaleźć F64 za 1800zł i Ascaso Dream za 1000zł. Do wyszukania lepszego młynka niż ekspresu przekonuje mnie filmik "$300 vs $3000 espresso machine" na Youtube :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Październik 2019, 11:23:10 »
Można się nie nadziać - najlepiej kupić od kogoś sprawdzonego z forum, albo z kimś obeznanym wybrać się i pomacać sprzęt.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Październik 2019, 11:24:26 »
Młynek super za tę ceną. Ale do młynka F64 dobrałbym już bardziej ekspres UNO PROF. Nawet używany.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Październik 2019, 11:56:58 »
Ja z kolei mam takiego klienta który do kuchni w domu zamówił ekspres SYNCHRO 2GR z młynkiem oczywiście też gastro. Tyle tylko, że po zamontowaniu sprzętu, podłączeniu do wody i wypróbowaniu wróciła do domu jego żona...I się zaczęło. Następnego dnia musieliśmy mu wymienić na SYNCHRO 1GR bo nie mógł już dłużej znieść atmosfery domowej.
Bo to było takie psychologiczne zagranie. Jakby zaczął od 1GR to musiałby zmienic na Dreama ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Październik 2019, 12:19:04 »
Albo po cichu przepchnąć Big Dreama :smiech:

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Październik 2019, 13:34:14 »
To i tak po ludzku postąpił. A mógł co innego wymienić... :mrgreen:

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Październik 2019, 14:21:48 »
Podobno co innego też było całkiem nowe ;-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Październik 2019, 15:05:15 »

Żeby nadać sprawie kontekstu - na 34m2 (mieszkania, nie kuchni)

To jak u mojej córki - kinu i phin (w wersji wypas kazak) mieszczą się w szafce bo blat jest na permanentnym deficycie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi