Autor Wątek: Pomoc w wyborze niedrogiego młynka. Nemox Lux?  (Przeczytany 21262 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomoc w wyborze niedrogiego młynka. Nemox Lux?
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Czerwiec 2014, 02:09:26 »
Mój Severin KM 3873 poległ na całej linii.
No, do espresso to on się ot tak się nie nadaje wcale. A nie ot tak, to tylko trochę.

Spróbuj podkładkę pod żarno podłożyć, gdzieś w odmętach internetu są opisy, jak to zrobić.
Nie ma co się bawić w podkładki, trzeba ściągnąć górę (odkręca się od dołu, a potem zaczepy), i przesunąć o kilka oczek w drobną stronę. Uważać należy aby żaren nie zetrzeć na sobie wzajem. Jak się wie co i jak, to 10 minut roboty. Potrzebny jest długi śrubokręt z gwiazdką.

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Czerwiec 2014, 23:36:47 »
Ostatecznie wybór padł na Eurekę- wjechała kilka dni temu. Co do jakości mielenia, kultury pracy w porównaniu do mlynka Severin nawet nie ma co się rozpisywać. Co do ekstrakcji kawy to na razie rewelacji nie ma . Grubość mielenia zmieniałem od zupełnego pyłu, który kompletnie zapychał filtr, aż do uzyskania ok 25 sekund przy dwóch filiżankach espresso. Porównując ekstrakcję z filmikami "wzorcowymi" na youtube to wydaje mi się, że tam kawa jest bardziej gęsta- kapie i spływa w sposób ciągnący. U mnie te kapanie bardziej przypomina wodę. Crema jakaś tam jest ale bez rewelacji. Może jednak z tym mieleniem coś nie tak?
Aktualnie stosuję kawę Passalacqua Cremador. Ziarna są ciemne i mocno oleiste.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Czerwiec 2014, 23:44:03 »
Kawa świeża?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Czerwiec 2014, 23:53:51 »
Termin przydatności 01.2016, czyli pewnie jest ze stycznia tego roku. Wydaje mi się, że ciastko po ekstrakcji jest dosyć wilgotne i raczej nie jest to kwestia za małej ilości kawy, bo jest odciśnięte sitko od góry.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Czerwiec 2014, 00:01:35 »
Może warto zaopatrzyć się w coś świeższego lub świeżo otwartego  ;)
Skoro w 25 sek z uzyskujesz dwie filiżanki espresso (zakładam, że piszesz o 2x25ml z podwójnego sitka - ok. 14g kawy), to ze swojej aktualnej kawy już wiele nie wyciśniesz - czas ponieść kolejne wydatki - dobra i świeża kawa  :)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Magdalena

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Czerwiec 2014, 20:44:19 »
Mam pytanie, jaki młynek będzie lepszy - Ascaso i mini czy Graef - w którejś wypowiedzi na forum padło, że żarna do G. są trudno dostępne. Wolałabym cos na lata, tj. z łatwo dostępnymi częściami zamiennymi - z tego chyba wynika, że Ascaso. Acha, eksperu używałam przez kilka mcy potem moja kupiona na Allegro używana Gaggia baby dose zaczęła wydawać z siebie rozdzierające serce i uszy dźwięki, trafiła do serwisu na przegląd (czyszczenie, dokręcenie chyba prysznica, bo go własnoręcznie rozkręciłam żeby wyczyścić i ponoć dźwięk był winą niedokręcenia)  i odtąd produkuję strasznie gorzkie coś z palarnianych mielonek (palarnię mam niedaleko). Marzy mi się aksamitna, niegrozka, głęboka w smaku kawa i mam nadzieję taką uzyskać w domu kiedyś.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Czerwiec 2014, 21:48:53 »
Oba młynki przemielą ci 300kg kawy jak nie więcej - oba mają żarna na lata ;)

Z jakich palarni kupujesz kawę i jakie to ziarna, region, rodzaj.
Z palarniami jak z wypiekiem pieczywa -  piekarnia robi chleb, jeden jest jak gąbka do naczyń i smakuje tak samo, drugi jest super hiper tip top :)
LMWDP #469

Magdalena

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Czerwiec 2014, 10:08:26 »
No, jak 300 kg to przy dwóch kawach na dzień chyba dożyję z nim starości. Nie chcę robić złej reklamy palarniom, kiedy to pewnie moja wina. Mam tylko nadzieję, że ten ekspres jeszcze pożyje tyle, żeby opłacił się młynek - jak nie, to wrócę do zalewajki, tyle, że świeżej :). Graef jest o wiele tańszy i skoro  problem z żarnami nie jest aż tak istostny w tym momencie, chyba go wybiorę.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Czerwiec 2014, 10:35:37 »
Trzecie doppio skończyłem...
A dzień się zaczął.
 :lol2:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline fubar

• Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Czerwiec 2014, 11:27:36 »
Ehh, żeby mi żołądek jeszcze pozwalał na wypijanie tylu kaw. Co do cen to po rabacie dla forumowiczów ascaso wyjdzie ok. 650zł, a graefa najtaniej widziałem za 500zł. Ja tam bym wolał jednak dopłacić i mieć lepszy produkt, zwłaszcza, że kupujesz to na lata.

Magdalena

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Czerwiec 2014, 21:36:13 »
A  gdzie, od kogo można kupić Ascaso w tej cenie?

Offline fubar

• Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Czerwiec 2014, 21:39:22 »

Magdalena

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Czerwiec 2014, 22:34:25 »
Dzięki! Na pewno skorzystam  :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Czerwiec 2014, 22:58:42 »
No, jak 300 kg to przy dwóch kawach na dzień chyba dożyję z nim starości. Nie chcę robić złej reklamy palarniom, kiedy to pewnie moja wina. Mam tylko nadzieję, że ten ekspres jeszcze pożyje tyle, żeby opłacił się młynek - jak nie, to wrócę do zalewajki, tyle, że świeżej :). Graef jest o wiele tańszy i skoro  problem z żarnami nie jest aż tak istostny w tym momencie, chyba go wybiorę.

Ja ci wrócę do zalewajki  :Bicz:
Jeśli kupujesz kawę z palarni, to już jest dobrze, bo chyba większość palarni wypali lepszą kawę niż ta ze sklepu. Zainteresuj się młynkami    używanymi z wyższej półki. Jest tego sporo na rynku w dobrych cenach. W dziale pchli targ forumowicze wyszukują  naprawdę fajne sprzęty. Sam mając nowego Graef-a pozbyłem się go, a na jego miejsce stananął La Marzocco, troszkę większy ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Czerwiec 2014, 02:46:14 »
Ja ci wrócę do zalewajki 
Zalewajka nie jest zła. Zalewajka prawdę Ci powie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi