Autor Wątek: Pomoc w wyborze niedrogiego młynka. Nemox Lux?  (Przeczytany 21291 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomoc w wyborze niedrogiego młynka. Nemox Lux?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Czerwiec 2014, 09:18:50 »
Za 500 euro to tutaj masz piękny zestaw. Jak szukasz maszyny i młynka to warto tam popatrzeć. Jak tylko młynka to patrz tutaj. Przesyłka do naszego kraju to około 20€.
LMWDP #469

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Czerwiec 2014, 12:20:29 »
Dzięki za linki. Będę tam zaglądał.
Co do tego konkretnego zestawu to widzę, że solidny sprzęt nieźle trzyma cenę. Zestaw taki jest do kupienia w PL za około 3000zł. Gość chce się go pozbyć za ponad 2tys. Przez 5 lat wartość sprzętu spadła o 1tys. złotych, czyli miesięcznie możliwość przygotowywania dobrego espresso kosztowała go jakieś 16zł. Nieźle:) Skłania mnie to jednak do tego, żeby kupić nowy sprzęt. Najpierw jakiś porządny młynek (prawdopodobnie Demoka), a za jakiś czas wymienić ekspres.

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwiec 2014, 14:09:52 »
Szukałem młynka, a na końcu kupiłem ekspres:) Trafiła się okazja- małżeństwo dostało ekspress Rancilio Silvia, ale nie są kawoszami, nawet młynka nie mają. Wolą sobie automat kupić. Także sprzęt jest jak nowy.
Teraz muszę dozbierać do młynka. Wybór padł na ascaso i-steel. 100 zł droższy od Demoki, ale ma ciut większą średnicę żaren i metalowy wylot na zmieloną kawę.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Czerwiec 2014, 14:52:04 »
To co będzie cię wkurzać w tym młynku to regulacja - trzeba się nakręcić.

Może rozważ Eurekę lub Wegę - są o klasę lepsze, poczytaj porównanie praktyczne i1 i2 i eureki
LMWDP #469

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Czerwiec 2014, 15:26:09 »
O tej Eurece gdzieś czytałem, że jest problem ze zbrylaniem kawy. Dokładnie nie pamiętam o co chodzi bo nie mogę tego znaleźć, więc nie wiem na ile to uciążliwe

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Czerwiec 2014, 15:43:10 »
Zbrylanie może być przy niektórych kawach. Ale ważniejsza jest całkowita jakość przemiału - a ta jest bardzo dobra, wedle testu porównywalna z Mazzerem Mini E
LMWDP #469

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Czerwiec 2014, 16:07:09 »
mi zbrylanie nie przeszkadza w niczym :) od czasu tego testu wiele się na rynku młynkow zmieniło.
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Czerwiec 2014, 18:13:00 »
poczytaj porównanie praktyczne i1 i2 i eureki

Nie bardzo wierzę w takie firmowo/sklepowe testy, zbyt często zwycięża w nich własny interes. Marża, promocja jakiejś marki, i takie tam. Ciekawe czy w czasie testów Eureka się zatrzymywała przy zmianie grubości mielenia, na co się skarżą użytkownicy. Bo to dopiero jest porażka.
A co zbrylania, to jest to przypadłość wielu młynków, także "szanowanych" Macapów, Mazzerów i Mahlkönigów (nie Vario). Zbrylanie jest wkurzające, ale istotnego wpływu na ekstrakcję nie ma, moim zdaniem.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Czerwiec 2014, 18:18:54 »
Miałem Eurekę Mignon i powiem szczerze, że to bardzo dobry młynek. Faktem jest, że bryli i raz czy dwa razy mi się zatrzymał przy zmianie grubości mielenia, ale jakoś masakrycznie to nie przeszkadza.

Po zmianie na Super Jolly, przemiał oczywiście lepszy i smak kawy jest inny, ale czy to aż taka duża różnica ? Na pewno nie. Przełam się na używkę gastro typu Mazzer a na pewno będziesz zadowolony ;)

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Czerwiec 2014, 19:15:58 »
Na olx(tablica) jest młynek Mazzer Super Jolly Drogheria za 850zł(nie wiem czemu, ale nie mogę linków wklejać). Wygląda, że w dobrym stanie, natomiast raczej ciężko mi się będzie przekonać do młynka typu gastro (o mojej żonie nie wspominając). Będziemy mieli małą kuchnię i nie będzie tam za dużo miejsca na tego typu sprzęty.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Czerwiec 2014, 19:26:52 »
mi zbrylanie nie przeszkadza w niczym :) od czasu tego testu wiele się na rynku młynkow zmieniło.
Dokładnie. Czasami kawa ma to w sobie. Po ubiciu rzecz bez znaczenia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwiec 2014, 20:22:36 »
Dzisiaj odebrałem Silvie i przekonałem się, że opinie o tym, że na młynku nie ma co oszczędzać nie są ani trochę przesadzone. Mój Severin KM 3873 poległ na całej linii. Pojedyncze espresso przelewa się w 3sekundy, zero cremy. Bo nie sądzę, żeby się jakoś ustawiało przepływ wody?Trzeba szybko coś zamawiać .

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwiec 2014, 20:52:48 »
Trzeba drobniej kawę zmielić, odpowiednio ją w sitku ułożyć.

ozdrab

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwiec 2014, 21:12:31 »
Oczywiście ustawiłem najdrobniejsze mielenie, ale okazuje się, że nie jest ono wcale takie drobne.
Planowałem w pierwszej kolejności zakup porządnego mlynka, ale trafiła się dobra okazja na zakup ekspresu, który był używany miesiąc.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwiec 2014, 22:12:46 »
Spróbuj podkładkę pod żarno podłożyć, gdzieś w odmętach internetu są opisy, jak to zrobić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi