Autor Wątek: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?  (Przeczytany 62152 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Luty 2023, 06:39:05 »
Nic dziwnego, że inaczej używamy młynka. Różnice, zmienność -- w przypadku kawy istnieją zawsze i wszędzie. Cóż z tego? Wolę cieszyć się moją kawą w filiżance niż rozdzierać szaty nad jej niedoskonałością, tzn. nad ew. niedoskonałością espresso.

Ale na tyle wciągnęliście mnie na swoją orbitę, że zaraz zrobię praktyczny eksperyment samouświadamiający.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2023, 07:15:01 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Luty 2023, 07:27:02 »
Tylko porównując smak należy ten czas wyrównać, czyli dla jednej zmielić drobniej, znaczy pewnie tak samo pi razy oko, ale wymaga to ustawienia młynka na drobniejsze mielenie, bo faktycznie mieli wtedy trochę inaczej...
Ale wtedy "pomagamy" młynkowi. Mnie chodzi o to, aby sprawdzić jakoś przemiału, tzn końcową faza młynka SD przy jednej i dwóch dozach z tym, że nie wymielamy do końca ziaren dwóch doz.
samouświadamiający
Wyczuwam autosugestię :( Odrzuć wszystko, co tu zostało napisane i po prostu obiektywnie sprawdź: przebieg ekstrakcji i smak espresso.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2023, 07:32:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Luty 2023, 07:58:43 »
Robię podobnie jak Antonio. Do hoppera młynka K 30, wrzucam kilkadziesiąt gramów ziaren kawy. Jest to porcja zużywana w ciągu jednego dnia. W młynku znajduje się trochę ziaren z wcześniejszego zasypania, nie są wymielane do końca. Korzystam z wagi i timera, porcje są wagowo powtarzalne, podobnie jak czas i jakość ekstrakcji. Dlatego wnioskuję, że hopper nie musi być napełniony w większym stopniu niż napisałem wcześniej, nie wpływa to na ilość mielonej kawy i czas ekstrakcji.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #198 dnia: 27 Luty 2023, 09:29:22 »
Ale wtedy "pomagamy" młynkowi. Mnie chodzi o to, aby sprawdzić jakoś przemiału, tzn końcową faza młynka SD przy jednej i dwóch dozach z tym, że nie wymielamy do końca ziaren dwóch doz.

Co znaczy pomagamy? Ustawiamy go prawidłowo... Np. sam możesz sprawdzić różnicę w smaku używając swojego młynka jako SD, mieląc np. 2x po połowie porcji za każdym razem, ale wcześniej ustawiając go na optymalną ekstrakcję, a nie przy aktualnym ustawieniu pod pełny zasyp!
BTW jakoś tak działają dyski w Niche czy DF64, po założeniu wychodzą ustawienia trochę w stronę drobniejszego mielenia, większość użytkowników podobno uważa, że z dyskiem różnica w smaku na plus, a one likwidują docisk, wręcz robiąc popcorning (delikatniejszy ;) ) z całości wsadu...

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #199 dnia: 27 Luty 2023, 09:37:34 »
Pomijając różnice w konstrukcji młynów, retencję, RPM itd itp, to dopóki siła pionowa nacisku (o średnicy otworu wlotowego do komory żaren) nie zmieni się, dopóty na wyjściu będzie taka sama gramatura zmielonej kawy w stałym czasie. Jeśli tworzy się lej to pewnie dochodzi do momentu, w którym ta siła nacisku się zmienia i zmieni się wtedy relacja czas/gramatura zmielonej kawy. Ostatecznie decyduje smak kawy :)

Mam młynek OD, przy w pełni zasypanym hopperze miałem problem ze świeżością ziaren. Przy zasypanym na 3-4 porcje, końcówka i tak była nierówna zmielona (popcorning) albo trafiała do zlewu. Z jednej strony to zaleta - końcówkę ziaren można było zostawić na następny dzień w celu przeczyszczenia młynka z zalegających resztek zmielonej kawy. Z drugiej to jednak 15-20g marnotrastwo (zaniedbywalne w kawiarni). Ostatecznie przerobiłem na SD - mam czystą komorę żaren, retencję 0,1g, brak kawy do zlewu, oczywiście bardziej upierdliwe w obsłudze. Oczywiście ziarna nie są tak jednorodnie zmielone, coś za coś. Różnica w smaku? Na pewno jest, chyba robię się za stary na pogoń za króliczkiem.

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #200 dnia: 27 Luty 2023, 13:04:31 »
Hihi tym tropem dojdziemy do różnej twardości ziaren i różnic w napięciu w gniazdku  :taniec:

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Luty 2023, 14:22:08 »
Hihi tym tropem

Mnie wyszło że to wszystko zależy od wysokości młynka i położenia nad poziomem morza :taktak:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #202 dnia: 27 Luty 2023, 16:01:56 »
Pójdę dalej, aż dziwne,że nikt się do tej pory nie skapnął, że płaskie żarna są na płaskie tereny, a stożkowe na górzyste [emoji12]

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Luty 2023, 16:11:26 »
Pójdę dalej, aż dziwne,że nikt się do tej pory nie skapnął, że płaskie żarna są na płaskie tereny,

A jak myślisz dlaczego to kilka dni temu kupiłem, zobacz sobie w profilu gdzie mieszkam :lol2:

mi.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #204 dnia: 27 Luty 2023, 16:15:41 »
Spadajcie :D Nikt nikogo nie zmusza, aby gonił króliczka, jeśli zadowolony jest z tego, co ma.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #205 dnia: 27 Luty 2023, 16:25:12 »

Chyba faktycznie trzeba szukać innego tematu bo w tym próg absurdu przez niektórych został przekroczony w niewyobrażalny sposób.

Jka

« Odpowiedź #206 dnia: 27 Luty 2023, 16:28:21 »
Nie zrozumiałeś kontekstu mojej wypowiedzi.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #207 dnia: 27 Luty 2023, 16:35:41 »
Ja tam lubię takie tematy, a odrobina humoru nie zaszkodzi

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #208 dnia: 27 Luty 2023, 16:39:49 »
Ostatnio przygotowuję dużo mniej kawy i tym samym w hopperze lądują ziarna na max. 3 - 4 espresso. Jeżeli kawa przez tydzień ma dostęp do powietrza i słońca, to zaczyna być to zauważalne (crema, niezbędne korekty młynka) i napar smakuje gorzej.

Myślę, że w gonieniu króliczka ważne jest rozwiązywanie problemów w odpowiedniej kolejności. Najpierw ogarniamy to, co ma największy wpływ na smak.

1. Jakość ziaren
2. Świeżość (500g w hopperze by się u mnie nie sprawdziło).
3. Młynek
4. Wpływ zasypu na jakość przemiału.

Lepsza będzie gorzej zmielona ale świeża i dobrej jakości niż na odwrót.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2023, 16:42:26 wysłana przez arob »

« Odpowiedź #209 dnia: 27 Luty 2023, 17:03:03 »
odrobina humoru nie zaszkodzi
Dokładnie 🙂
Jeżeli kawa przez tydzień ma dostęp do powietrza i słońca, to zaczyna być to zauważalne (crema, niezbędne korekty młynka) i napar smakuje gorzej.
Może coś z żarnami nie tak? U mnie hopper 600g ziarna schodzi na tydzień, ale jak tylko ubędzie mniej więcej 1/5, to dosypuję ziarna do pełna.  Nie ma tak, że wiatr hula w połowie pustego hoppera. Zawsze zasypana jest w Ceado Brazylia specialty - ulubiona żony i ja z rana piję na niej potrójne espresso. Nie zmieniam ustawień młynka.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2023, 17:06:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi