Autor Wątek: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?  (Przeczytany 62251 razy)

Offline Matius22

Odp: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?
« Odpowiedź #180 dnia: 26 Luty 2023, 15:35:23 »
Masz na myśli ostatnie „odrobinki” które wyskakują?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #181 dnia: 26 Luty 2023, 15:37:16 »
Wystarczy, że nad żarnami jest trochę kawy, tak by w trakcie pracy ziarna się nie skończyły i nie doszło do popcorningu. Nie trzeba żadnych obciążników. Nie dajmy się zwariować. Oczywiście taki patent z obciążnikiem jest ok, gdy ktoś tego potrzebuje dla świętego spokoju ;).
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 15:42:19 wysłana przez Antonio »

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Luty 2023, 18:47:30 »
Ale troszkę marnujesz ziaren - chociaż masz do nich inny dostęp niż my. Mój płynek popkornuje jak się kończy porcja. Ale wypić trzeba :) ja skręcam drobniej ostatnią porcję po prostu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #183 dnia: 26 Luty 2023, 19:05:12 »
Trochę tak. Przy tym, co muszę, chcę przetestować to zaniedbywalne ilości.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #184 dnia: 26 Luty 2023, 20:53:55 »
Masz na myśli ostatnie „odrobinki” które wyskakują?
Ostatnie ziarna, które już nie są dociskane. Czy masz możliwość podstawienia wagi a na niej kubek na mielonkę?
Oczywiście taki patent z obciążnikiem jest ok, gdy ktoś tego potrzebuje dla świętego spokoju .
W jednym zdaniu potwierdzasz i negujesz. Jak zamkniesz oczy to problem nie zniknie. Adny, tak doświadczony kawosz jak Ty  wyłapie różnicę lub nie w smaku espresso i jego ekstrakcji w Twojej metodzie i zasypanym hopperem. Więc nie pisz, tylko zobacz, bo ja sprawdziłem na 37s, tyle że gdzie mnie porównywać się z Tobą, gdzie być może zgubiła mnie autosugestia.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 21:35:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #185 dnia: 26 Luty 2023, 21:26:37 »
@GostRado Dałbym radę to zrobić - dla chcącego nic trudnego.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 26 Luty 2023, 21:30:11 »
Jak już się kształtuje z ziaren w środku hoppera dziura, krater  to młyn "upomina się" o dosypkę kawy. Inaczej w tym samym czasie miele wagowo mniej mielonki z powodu mniejszego docisku.
Dobra robota Grzegorzu! Zauważyłem ostatnio problem mniejszej dozy, ale z racji tego, że miałem dużo rzeczy na głowie, nie miałem czasu zbadać tematu. Teraz, jak sięgam pamięcią wstecz, to przypominam sobie tenże krater... Teraz będę pamiętał - krater w hopperze = dosyp ziarna :) 
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 21:35:43 wysłana przez skansen »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #187 dnia: 26 Luty 2023, 21:56:11 »
@GostRado Dałbym radę to zrobić - dla chcącego nic trudnego.
Wiesz, wchodzimy już na niuanse smakowe, ale jeśli chcesz być pewien,  że w Twoim młynie brak docisku ostatnich ziaren podczas mielenia nie ma wpływu na końcowy efekt w filiżance, to spróbuj wykonać następujący eksperyment:
¹ Pierwsze mielenie i ekstrakcja tak jak robisz swoje ulubione, najlepsze espresso z danej kawki. Obserwujesz ekstrakcję, zapisujesz jej czas, uzysk, smakujesz espresso.
² Zasypujesz do młynka dwie dozy.
> na wagę kładziesz kubek
> mielesz i wyłączasz młynek po uzyskaniu namielenia powyżej tej Twojej jednej dozy
> odejmujesz nadmiar mielonki do tej swojej dozy.
> robisz wszystko tak samo jak w punkcie 1
³ Wyciągasz wnioski: jest tak samo czy widzisz inny przebieg ekstrakcji? Czujesz inny czy ten sam smak espresso?

« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 22:20:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #188 dnia: 26 Luty 2023, 22:21:20 »
Jakiś wpływ pewnie jest, ale raczej minimalny.
Wg https://www.home-barista.com/grinders/effect-hopper-loading-on-grind-distribution-by-socratic-coffee-t40811.html różnice są niewielkie, a ten Twój test jest trochę bez sensu, używając młynka jako SD należy jednak zmienić ustawienia (na drobniejszy przemiał?) żeby uzyskać ten sam czas ekstrakcji. Dopiero wtedy ma sens porównanie smaku tego, co wyszło. Jeśli ktoś wsypuje zawsze 1-2 dozy to ma ustawiony młynek do takiej ilości. Jeśli zasypie full, to bez zmiany ustawienia wyjdzie najprawdopodobniej "takie se"...

« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 22:25:19 wysłana przez WS5 »

« Odpowiedź #189 dnia: 26 Luty 2023, 22:34:33 »
żeby uzyskać ten sam czas ekstrakcji.
Kluczowy jest uzysk, aby był ten sam, uzyskany z pracy młynu z jedną i dwiema dozami. Wg mnie czas ekstrakcji powinien być dłuższy przy mieleniu na podwójnej dozie.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 22:36:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #190 dnia: 26 Luty 2023, 22:44:35 »
Niech będzie i uzysk. Jeśli celem jest porównanie smaku na SD i pełnym zasypie, to jednak zmiana ustawień młynka jest podstawą. Inaczej nie ma to sensu. Natomiast które lepsze? Nie mam pojęcia ;) pewnie kwestia indywidualna, być może zależy od kawy(?). Ja się tak nigdy nie bawiłem. Jak mam sporo ludzi to sypie z ~pól kg do Compaka, jak nie to młynek SD...

Czas na podw. pewnie będzie dłuższy, np. wg https://www.home-barista.com/grinders/my-experiments-with-single-dosing-t42536.html
Tylko porównując smak należy ten czas wyrównać, czyli dla jednej zmielić drobniej, znaczy pewnie tak samo pi razy oko, ale wymaga to ustawienia młynka na drobniejsze mielenie, bo faktycznie mieli wtedy trochę inaczej...

« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 22:57:55 wysłana przez WS5 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #191 dnia: 26 Luty 2023, 23:22:21 »
W jednym zdaniu potwierdzasz i negujesz.
W tym, co robię z młynkiem nie ma nic z tego, co mi przypisujesz. Nie używam młynka OD w charakterze SD. Nie doprowadzam do popcorningu. Tłumaczyłem już, a Ty swoje. Czy to wzięło się z rozmowy z @pj.w o 500g ziaren w hopperze? Dalej pojawia się pytanie @rollo45 -- czy 50g nie wystarczy, by przemiał był wystarczająco dobry i byśmy nie zauważyli popcorningu? Moim zdaniem jakieś 60-80g wystarczy, by dobrze ziarna zmielić i by zostawić im jeszcze "docisk" na kolejnego shota :picardpalm:.

Zupełnie inną sytuacją jest ta, gdy mielisz serię równych porcji dla żony. W takim wypadku końcówka ziaren daje o sobie znać różnicami w gramaturze i jakości ostatnich porcji. Zgadzam się z Tobą, że w trybie SD gorzej jest z jakością przemiału -- pierwsze ziarna zmielą się inaczej niż ostatnie. Ale summa summarum można tak skalibrować młynek SD, by uzyskać pozytywny wynik. Co jest lepsze? Czy doza z SD czy z OD? Oto jest pytanie.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 23:39:26 wysłana przez Antonio »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 26 Luty 2023, 23:39:22 »
Ja tu widzę dwie kwestie.
Pierwsza to grubość przemiału zmieniająca się wraz z naciskiem ziaren w hopperze.
Druga to szybkość mielenia-im mniejsze obciążenie tym młynek zaczyna mielić wolniej (mieli mniej g/s) i w zadanym czasie otrzymujemy mniejsza dozę...
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 23:42:21 wysłana przez skansen »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #193 dnia: 26 Luty 2023, 23:43:49 »
Gdzie mamy te dwie kwestie? Bo ja ich w ogóle nie dostrzegam w moich codziennych kawowych peregrynacjach.

Gdy stosuję za każdym razem podobną ilość kawy w hopperze podczas zmielenia porcji do doppio, to jakimże sposobem ta grubość się zmienia? Nie zauważyłem by mój młynek zaczynał mielić wolniej, gdy w ciągu 4 sekund napełnia się sitko. Nie zadaję młynkowi czasu lecz po prostu napełniam sitko kawą...

Różnice wspomniane przez @GostRado dotyczą sytuacji, gdy do pustego młynka wrzucimy np. 20-30g ziaren. Wtedy siłą rzeczy dochodzi do popcorningu i nierównomiernego przemiału. Ale gdy wrzucimy do hoppera 60g mamy zupełnie inną sytuację.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2023, 23:46:37 wysłana przez Antonio »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Luty 2023, 23:54:25 »
Gdzie mamy te dwie kwestie? Bo ja ich w ogóle nie dostrzegam w moich codziennych kawowych peregrynacjach.

Gdy stosuję za każdym razem podobną ilość kawy w hopperze podczas zmielenia porcji do doppio, to jakimże sposobem ta grubość się zmienia? Nie zauważyłem by mój młynek zaczynał mielić wolniej, gdy w ciągu 4 sekund napełnia się sitko. Nie zadaję młynkowi czasu lecz po prostu napełniam sitko kawą...
Widać inaczej używamy młynków...
Dostrzegam różnicę w filiżance w zależności od tego czy w hopperze było 50 czy 500g ziarna... Opisane różnice występują przy tych samych ustawieniach grubości i czasu mielenia-korzystam z timera.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi