Autor Wątek: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?  (Przeczytany 62208 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Czy Ceado E37S to jedyna droga ?
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Listopad 2022, 20:19:44 »
Mam wszystkie 3(64 mm oraz 2 dla 83 mm) w sumie - stalowe, tytanowe i SSP(MP) do espresso w ślepych testach prawie nikt nie był wstanie wykazać różnicy. Podobnie jak 35 osób testujących mniejsze vs większe żarna płaskie - rozkład głosów pomiędzy 64 vs 83 mm(tylko młynki Ceado) był prawie po równo. Oczywiście to tylko moje testy w firmie, które statystycznie są bez znaczenia, ale polecam zawsze każdemu sprawdzić.

Uważam od dawna, że żarna 64-65 są najbardziej optymalne. Jakiś czas temu miałem możliwość testowania nowej wersji  Fiorenzato F64 Evo vs F83 wersja poprzednia.
Testujące 3 osoby plus wlaściciel kawiarni. Ekspres gastro La Cimbali M32 starszy model.
Nikt z testujących nie stwierdził różnicy w smaku espresso.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2022, 20:24:59 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Andreas Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Go, Aeropress, v60
  • Młynek: Fiorenzato Allground, MAVO Grinder
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Listopad 2022, 20:58:35 »
kontempluję zakup Sony A1, bo fotografia to moja druga pasja i nie żeby czegokolwiek brakowało mojej A7R III...ale A1... no... 
kup R3 od Canona :-), to będzie jak przesiadka z EMC Na Decent :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #137 dnia: 12 Listopad 2022, 21:06:36 »
Wiadomo, że espresso jest bardziej sztuką i że dobry barista zrobi dobre espresso z takim czy owakim sprzętem. Maszyny są jednak bardziej lub mniej przyjemne, ergonomiczne, szybkie itp. Gdzież tam mojemu staremu Mazzerowi do E37S? Ale espresso dobre jak najbardziej da się zrobić i nikt tego nie rozróżni

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Listopad 2022, 22:29:51 »
kup R3 od Canona , to będzie jak przesiadka z EMC Na Decent

Nie będzie. A1 jest całościowo o wiele lepsze od Canona R3, a cena podobna(przy tym pułapie).

Wiadomo, że espresso jest bardziej sztuką i że dobry barista zrobi dobre espresso z takim czy owakim sprzętem. Maszyny są jednak bardziej lub mniej przyjemne, ergonomiczne, szybkie itp. Gdzież tam mojemu staremu Mazzerowi do E37S? Ale espresso dobre jak najbardziej da się zrobić i nikt tego nie rozróżni

Zdecydowanie popieram, ponad pewien poziom sprzętu to już sztuka dla sztuki.

« Odpowiedź #139 dnia: 12 Listopad 2022, 23:12:39 »
Nie będzie. A1 jest całościowo o wiele lepsze od Canona R3, a cena podobna(przy tym pułapie).
:-) Nie chodziło mi o to, czy jeden lepszy od drugiego, ale o zmianę systemu; nowy system, nowe doznania :-)

Offline MSL

« Odpowiedź #140 dnia: 13 Listopad 2022, 00:00:41 »
Nie chodziło mi o to, czy jeden lepszy od drugiego, ale o zmianę systemu; nowy system, nowe doznania

W takim razie - prawda. :) Ale chyba nie jestem aż tak szalony aby zmieniać cały system, mam sporo szkieł Sony, ale może kiedyś... :)

« Odpowiedź #141 dnia: 13 Listopad 2022, 00:08:01 »
W takim razie - prawda.  Ale chyba nie jestem aż tak szalony aby zmieniać cały system, mam sporo szkieł Sony, ale może kiedyś...
Kiedyś miałem równocześnie 3 systemy, ale na szczęście się opamiętałem :-)

Offline MSL

« Odpowiedź #142 dnia: 13 Listopad 2022, 00:31:41 »
Jakbym dołożył kolejny system albo kolejne(a mam już ich całkiem sporo) drogie hobby to by mnie żona razem z córkami z domu wypisała. :P

« Odpowiedź #143 dnia: 13 Listopad 2022, 00:54:08 »
Jakbym dołożył kolejny system albo kolejne(a mam już ich całkiem sporo) drogie hobby to by mnie żona razem z córkami z domu wypisała.
W tym wypadku mam trochę łatwiej, bo foto i film to mój zawód :-) Mimo to zakup kolejnego aparatu czy szkła raczej nie jest podyktowany potrzebą ale GAS :-)

Offline MSL

« Odpowiedź #144 dnia: 13 Listopad 2022, 01:50:40 »
GAS... znam dobrze uczucie. :mrgreen: A1.....

Jednak zboczyliśmy z tematu - w którym doszliśmy do wniosku, że Ceado E37S to nie jest jedyna droga. ;)

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #145 dnia: 13 Listopad 2022, 06:58:00 »
miałem hobby tak długo aż nie kupiłem wszystkiego co mnie fascynowało, wtedy zainteresowanie się kończyło i wraz z nim hobby :D

O wykupienie całej kawy to bym się nie martwił. W końcu tu mamy kółko miłośników kawy 🙃

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Listopad 2022, 08:52:32 »
Ceado E37S to nie jest jedyna droga
Ale jak najbardziej godna polecenia dla wygody, przyjemności pracy. Niekoniecznie w domu ale w kawiarni jest to cenne.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 13 Listopad 2022, 18:30:53 »
A co widzielibyście w domu z porównywalnych lub lepszych młynków OD, z porównywalnie dużymi lub większymi żarnami?
Mi przychodzą do głowy:
  • Ceado E37Z
  • Wspomniany tu kilka razy Mazzer Major V Electronic
  • Któryś z wariantów Mythosa
  • Mahlkönig E80
  • Compak PK100

Zastanawiam się na ile powyższe młynki sprawdzą się w domu, czy przeszkodą nie będzie np. na tyle duża retencja, że ciągle będziemy pić kawę zmieloną dzień wcześniej ;)

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #148 dnia: 13 Listopad 2022, 19:07:41 »
Ceado E37Z

Ten jest świetny, zupełnie jak te butikowe młynki... szkoda że cena też jako one :(

Compak PK100

A ten jest najładniejszy ze wszystkich jakie ostatnio widziałem. A potem znalazłem film gdzie stoi obok ekspresu i go normalnie używają i to jest taki kolos że nie szybko z niego wyleczyłem ;)

z porównywalnie dużymi lub większymi żarnami

Czemu takie duże żarna? W wielu miejscach już czytałem, że to nie ma kompletnie wpływu na smak czy jakość przemiału, liczy się kształt i uformowanie zębów, że nie da się w domu odróżnić np 98mm od 64mm. Czy to nie oznacza, że np 64 by były idealne do domu? Mnóstwo opcji różnych producentów włączając kilka wariantów SSP, relatywnie małe rozmiary młynka, znacząco niższa cena. W sumie jedyny minus to szybkość mielenia, ale czy robi komuś różnicę 9 sek vs 5 sek?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 13 Listopad 2022, 19:17:23 »
Czemu takie duże żarna?
A czemu nie, jeśli ktoś szuka najlepszego młynka, niekoniecznie "kompromisowego"...

nie da się w domu odróżnić np 98mm od 64mm
Są jednak osoby które twierdzą inaczej... Sądzę, że na Forum kawowym może ich być nawet więcej niż 5% :)

W sumie jedyny minus to szybkość mielenia, ale czy robi komuś różnicę 9 sek vs 5 sek?
Dla mnie już samo szybsze mielenie to argument, by się poważnie przyjrzeć młynkowi :) Ale nie jedyny. Z większymi żarnami idą często inne, fajne funkcje-łatwiejszy dostęp do żaren i możliwość ich czyszczenia, lepsze wyciszenie itd. itp. O odczuwalnej przez niektórych różnicy w filiżance nawet nie wspominam...
O tym, jakie to niepotrzebne są żarna 83mm napisano wcześniej całkiem sporo, ale nikt nie twierdził, że poza ceną są one w jakikolwiek sposób gorsze niż mniejsze :) 
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2022, 19:31:31 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi