Autor Wątek: Pompa ulka  (Przeczytany 2195 razy)

Offline oenomaos Mężczyzna

• Ekspres: Lamarzacco linea micra, Lelit Anna PL41TEM + Gaggia Baby Dose + Moccamaster GCS
  • Młynek: Ceado 37s, Compak K3 Advanced Touch,
Pompa ulka
« dnia: 29 Wrzesień 2019, 23:09:26 »
Czy jeśli pompa daje rade pompowac wodę do dyszy a przez prysznic nie to znaczy, że jest w 100 % sprawna a ekspres jest zatkany? Czy może być z nią coś nie tak, że daje rade z dysza a przez prysznic nie?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pompa ulka
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2019, 23:29:14 »
Jeżeli ekspres ze stopki to taki efekt widziałem. Wówczas powodem było zatkanie kawałkiem kamienia zaworu trójdrożnego (rozebrać, odkamienić). Jeśli nie zawór to rurka z bojlera do grupy może być zatkana kawałkiem kamienia - tu może gorzej pójść z rozebraniem. Ale na pewno porządnie bym odkamienił.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2019, 07:44:54 »
Baby Twin kilka razy mi się tak zatkał. Pomagało odkamienienie, nawet bez rozbierania czegokolwiek. Przy czym woda z dyszy spieniania leciała normalnie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2019, 09:32:08 »
I mnie również (Gaggia Baby Twin) Z tym że odkamienianie raz czy dwa pomogło, ale innym razem musiałem rozbierać zawór i igłą wypchnąć jakiś paproch. Po niedługim czasie ponownie się zatkał, znowu czyszczenie. Po następnym zatkaniu w końcu rozebrałem bojler  i wnętrze wyczyściłem mechanicznie, odpadały z jego powierzchni maleńkie płatki, jakby osadu czy jakiegoś tlenku... Ciemne i twarde, odkamieniacz tego nie ruszał. Po tym zabiegu dopiero się uspokoiło.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi