Autor Wątek: Pierwszy ekspres Melitta / Nivona /Jura ?  (Przeczytany 4491 razy)

Offline Neonio

• Ekspres: czajnik z dnem akutermicznym
Pierwszy ekspres Melitta / Nivona /Jura ?
« dnia: 26 Wrzesień 2019, 21:25:39 »
Witam wszystkich

Potrzebuję pomocy w wyborze pierwszego ekspresu do kawy , głównie tej z mlekiem na potrzeby domowe.  Nie jestem ekspertem w robieniu kawy  i dlatego chcę aby sprzęt był dobrej jakości której nie powstydzę się przed gośćmi. Na potrzeby domowe będę sporządzał kilka kaw dziennie. Z uwagi na ciągłe zabieganie nie mam czasu na made handy (kolby, młynki ,moździerze itp)  Budżet jaki mam to 4000zł. Mam lekki mętlik w głowie po przewertowaniu internetu . Poniżej jest lista ekspresów które mnie zainteresowały, jednak który wybrać ?

Nivona 841 lub 789. Niby sprzęt ok ale lepsze smaki podobno wyciąga JURA

Melitta Caffeo Barista T Smart F83  - zastanawia mnie tu zastosowany młynek  STALOWY MŁYNEK PREMIUM - jest to stożkowy czy coś innego ? , znalazłem też jakąś opinię o słabej piance w wykonaniu tego automatu jest w stanie ktoś to potwierdzić ? Ponadto ma dużo bajerów które podobają się żonie

Jura - tylko który model  ? ewentualnie Jura ENA 8 koszt 4300zł co jeszcze wyłuskam.

Zależy mi również aby sprzęt był łatwy w czyszczeniu , konserwacji i bezawaryjny.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Pierwszy ekspres Melitta / Nivona /Jura ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2019, 08:20:07 »
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Neonio

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2019, 09:16:19 »
Jak się ma ta JuraA7 do Melitta ? w kwestiach smakowych lepiej wyciąga  aromat czy jest to na podobnym poziomie ? Żona męczy o Melitte bo więcej kaw w opcjach

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2019, 15:21:52 »
To jest świetna cena za tą Jurę A7, nie kombinuj tylko bierz.  [emoji106]

Offline Neonio

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2019, 15:27:02 »
Tak ,widzę w większości sklepów cena tej Jury poszła w dół. Jak nic innego nie znajdę to w przyszłym tygodniu ją zakupie.

Offline kerad85

• brak
  • Ekspres: Grimac Mia
  • Młynek: La Cimbali Magnum
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2019, 10:13:43 »
Czy coś droższego wydobedzie lepszy aromat z espresso? Czy to wszystko co można wyciągnąć w automacie ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi