Autor Wątek: Młynek jaki wybrać?  (Przeczytany 33179 razy)

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
Odp: Młynek jaki wybrać?
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Styczeń 2015, 15:50:42 »
A dlaczego zrezygnowałeś z takich młynków?
Właśnie dlatego, żeby nie zaczynać od rzeźby. Jak już trafi się okazja na Mazzera za 500 zł i ci to odpowiada to polubisz zabawy z dozownikiem - coś za coś. U mnie warunki brzegowe wykluczyły wszelkie wielkie krowy, więc jak płacę to wybieram to co najbardziej mi odpowiada i spełnia wszystkie moje wymagania. Proste. Na przeczekanie jechałem na porlexie i concepcie bez jakiegoś specjalnego nadciśnienia.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Styczeń 2015, 20:22:47 »
Jak by używać dozownika zgodnie z jego przeznaczeniem a nie namielać po 14gram i wymiatać paprochy, to jest to bardzo przydatne urządzenie.
Choć w małych młynkach, jak Rocky, można tak robić (po 14g), tylko bez tego wygrzebywania okruchów :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2015, 20:25:46 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline yodi

« Odpowiedź #77 dnia: 13 Styczeń 2015, 21:25:02 »
A niech będzie przydatne, ładne, dobre, mądre ale na szczęście nie obowiązkowe.  Nie pisałem, że dozownik dyskwalifikuje młynek. Ja po prostu takiego nie chcę  :ohyda: Ktoś inny może kochać dozowniki  :buziak: i na zdrowie. :brawa:

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #78 dnia: 13 Styczeń 2015, 22:01:54 »
I ja na razie obejdę się bez dozownika. Ktoś mnie ubiegł z zakupem zestawu, więc w efekcie jestem nadal na etapie zbierania na zestaw. Młynek chyba wybiorę sobie jakiś bez dozownika. Ale to kwestia nie dalekiej (mam nadzieję) przyszłości. Na razie nie ma tematu.

Jakieś plusy tej sytuacji? Kasa na pierścionek pozostała nienaruszona (na razie  :evil::)

Offline yodi

« Odpowiedź #79 dnia: 13 Styczeń 2015, 22:12:05 »
Kasa na pierścionek pozostała nienaruszona (na razie  )
O żesz...... toż to jazda po bandzie ;-)  i ta adrenalina...

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Styczeń 2015, 22:31:13 »
Jakieś plusy tej sytuacji? Kasa na pierścionek pozostała nienaruszona (na razie  :evil::)
Olej pierścionek ! Mówię Ci ! Kup sobie Mazzera SJ E. do espresso i Baratzę Virtuoso do alternatyw. Młynek jest lepszy niż żona... Owszem też hałasuje czasem nawet głośno ALE w odróżnieniu od żony młynek można wyłączyć. Po za tym efektem niemiłego hałasu młynka zawsze jest jakieś przyjemne doznanie  ;) A efekty niemiłego hałasu żony rzadko są przyjemne  ;) Jednym słowem jak byś nie kombinował to lepiej kupić dwa młynki niż pierścionek  :taktak:

Offline yodi

« Odpowiedź #81 dnia: 13 Styczeń 2015, 22:51:50 »
Są różne szkoły - falenicka i otwocka.  Jedna mówi -postaraj się o niemą żonę, sprawa trudna lecz nie beznadziejna - efekt bezcenny :-D . Druga zakłada ciężką pracę u podstaw. Jak musisz opanować sztukę mielenia,  tak i bez zbędnego lenistwa opanuj swą białogłowę  :sciana:  Droga ciernista i długa, rokowania mizerne ale za to jaki szacunek w całej okolicy można zyskać jak się pofarci  :brawa: :uklony:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi