Autor Wątek: Młynek jaki wybrać?  (Przeczytany 33194 razy)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Odp: Młynek jaki wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Październik 2014, 07:49:13 »
A moja rada jest taka: Wybierz Concepta a za zaoszczędzone ponad 200zł kup szklaneczki "termiczne" do kawy (i nie tylko)  Bodum Pavina.

Offline dunker

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Październik 2014, 12:50:50 »
Bodum w tańszej wersji zalinkował Doktor, w jeszcze tańszej mam ja i wcale nie uważam, że w gorszej

ta tńąsza to jest ta z załącznika ?

Na ich stronie tylko dwa modele widzę .Szkoda ,żenie ma regulacji grubości mielenia :(
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2014, 13:03:03 wysłana przez dunker »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Październik 2014, 13:11:19 »
Nie, to jest młynek ostrzowy, do kawy się nadaje powiedzmy, że wcale. ;)

Tańsza wersja bodum, to concept (link powyżej), a jeszcze tańsza to severin 3873. Doktor dał zdjęcia wszystkich trzech od wewnątrz, wszystkie trzy mają te same żarna, w mniej więcej takiej samej konstrukcji. Różnią się marką, wyglądem zewnętrznym i detalami. Do wyboru, do koloru, można zapłacić 600zł, można 350zł, a można 250zł, co kto lubi. Poniżej 600zł można zaryzykować greafa CM 800, można też w tych cenach szukać używanych młynków przeznaczonych na rynek gastro, porządne, duże, przewidziane na konkretną orkę maszyny -- w domowych warunkach praktycznie nieśmiertelne.

Tak, właśnie raz jeszcze streściłem cały powyższy wątek w jednej odpowiedzi ;).

PS
A, zapomnieliśmy o Nivonie CafeGrano 130 -- ~330zł, podobna, ale jednak inna konstrukcja. Niestety na forum nikt jej nie przetestował. Niemniej nie powinno być źle. Porównywalny młynek z tymi tańszymi wspomnianymi powyżej.

PPS
A jednak przetestowany już, jest i wątek o nim. Coś z pamięcią dziś słabo.  :redface:
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2014, 13:20:01 wysłana przez donkiszot »

Offline Lajuda

• Ekspres: De Longhi 155
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Grudzień 2014, 10:35:19 »
Proszę o pomoc znawców tematu. Na razie jestem zielony, jeśli chodzi o mielenie kawy. Nie chcę wydawać fortuny na drogie młynki żarnowe, gdyż jako początkujący kawosz nie docenię smaku idealnie zmielonej kawy. Dlatego zastanawiam się nad wyborem młynka żarnowego. Mam do wyboru 2 modele, które mnie zainteresowały:
- Nivona Cafe Grano 130
- CONCEPT KM-5120
Będę mielił kawę głównie do espresso, rzadziej do kawiarki. Na razie nie stać mnie na nic droższego, dlatego wybrałem tanią opcję, która i tak zapewne będzie lepsza niż mój młynek do mielenia na ostrza.
Proszę o pomoc w wyborze.
P.S.
Ewentualnie, co warto innego kupić w niskiej cenie (ręczne młynki chyba nie zmielą kawy do espresso?)
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2014, 10:38:22 wysłana przez Lajuda »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Grudzień 2014, 10:52:42 »
I tu byś sie zdziwił. Niejeden ręczny zmieli lepiej niż wymienione przez Ciebie ale jednak mogą być droższe. Rozglądaj sie za używką jezeli ma być do espresso.
W młynie: ziarna

Offline Lajuda

« Odpowiedź #35 dnia: 04 Grudzień 2014, 11:07:20 »
Nie dziwię się, po prostu jestem początkujący w temacie kawy. Jeśli istnieją jakieś ręczne młynki potrafiące zmielić kawę do espresso, proszę o podpowiedź :-)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Grudzień 2014, 11:09:46 »
Porlex, hario, tiamo - to z "tych tańszych" poniżej 200 zł. Wybierałbym w tej kolejności, w której wpisałem. Niemniej mielenie ręczne do espresso jest trochę uciążliwe - przy twardych ziarnach trzeba mieć trochę krzepy w ręce  ;)

Offline Lajuda

« Odpowiedź #37 dnia: 04 Grudzień 2014, 11:23:06 »
Myślałem o Porlexie, plusem jest to, że w przeciwieństwie do młynka elektrycznego nie zagraciłby i tak małej przestrzeni w mojej kuchni. Skoro jest w stanie zmielić kawę wystarczająco drobno, by zrobić z niej espresso w ekspresie ciśnieniowym, to nie pozostaje mi nic innego jak go nabyć ;-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Grudzień 2014, 15:39:31 »
Na razie jestem zielony, jeśli chodzi o mielenie kawy. Nie chcę wydawać fortuny na drogie młynki żarnowe, gdyż jako początkujący kawosz nie docenię smaku idealnie zmielonej kawy.
Rozumiem podejście, ale niestety. Paradoks początkującego polega na tym, że brak wiedzy trzeba zastąpić warunkami idealnymi. Raz, że brak Ci wiedzy jak, co można obejść, dwa brak doświadczeń, które smaki są czego wynikiem (również te niepożądane), trzy, będziesz się gimnastykował niczym jogin, a i tak to nie będzie to.

Jeśli nie chcesz wydać minimum ~600zł na młyn, to proponuję zrezygnować z ciśnienia. Szkoda marnować kawę i pieniądze. Powyższe, wspomniane przez Ciebie, młynki nadają się do wszystkich innych metod bardziej niż przyzwoicie.
A poza tym, poważnie myślisz o tym naparstku kawy, gdy do tej pory siorbałeś yerbę dzień cały? Nie lepiej 0,5L sobie naparzyć i dłużej cieszyć się kolejnymi łykami? :blue: Innymi słowy, pytam czy świadomie celujesz w te ~50ml espresso doppio?

Offline Lajuda

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:26:17 »
Lubię esencjonalny smak espresso i często je sobie wrobię, także wieczorem, gdyż nie zawiera dużo kofeiny. Normalną kawę parzę najczęściej w kawiarce. Ekspres kolbowy już mam, więc nie wyrzucę go. A jeśli chodzi o droższe młynki do espresso, to który model warto kupić? Może odłożę trochę pieniędzy i zainwestuje w coś lepszego, jeśli uważasz, że kupowanie tańszych młynków to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Tylko, czy ja docenię smak kawy odpowiednio zmielonej? Hm...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:36:42 »
Już niedługo coraz bliżej  miotla dzięki @donkiszotowi uruchomię mały test lab gdzie z budżetowego Severina będę wyciskał siódme poty i zmuszał go do mielenia kawy do espresso. Kilka różnych ziaren z różnych palarni mam w domu więc zobaczymy co z tego wyjdzie. A nóż a widelec będzie znośnie lub dobrze. Może się okaże że przeinwestowaliśmy w te nasze wielkie płaskie żarna  ;-)
LMWDP #469

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:39:53 »
Trudno docenić smak kawy zmielonej nieodpowiednio. Tym bardziej jeśli mowa o espresso. Z tym, że przy tym ekspresie mogą pojawić się spore problemy ze stabilnością temperatury, a to drugi szalenie ważny czynnik.

W każdym razie, tańsze młynki są ok, tylko niespecjalnie do espresso.

Powyżej 500zł można upolować niezłą używkę, albo rozejrzeć się za Graefami (raczej model 800). Czy coś jeszcze? Nie wiem... może koledzy coś podpowiedzą za moment.

PS
Z tą kofeiną to bym uważał, znaczy z pochopnym twierdzeniem co ile zawiera.

PPS
Severin do espresso ot tak nie zmieli. Sprawdzałem. Trzeba by go rozkręcić i podkręcić, wtedy można ewentualnie próbować.

Offline Lajuda

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudzień 2014, 17:47:27 »
A co sądzicie o młynku GRAEF CM702? Cena około 350 zł

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Grudzień 2014, 17:55:05 »
jeśli do espresso to szukał bym serii 800
LMWDP #469

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Grudzień 2014, 01:03:52 »
702 od 800 różni się szczególnie tym, że ma węższy zakres na skali. Jeśli tylko do jednej metody, to powinien wystarczyć. Ten z pudełka raczej mieli drobniej niż grubiej. Czy pod espresso, nie wiem, nie miałem okazji sprawdzić. Pod frencha czy chemex na pewno zbyt drobno.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi