Autor Wątek: Przechowywanie kawy  (Przeczytany 3895 razy)

Offline Sprzedawca_Ziela

• Ekspres: Saeco Lirika OTC, Kawiarka
  • Młynek: Drewniany ręczny
Przechowywanie kawy
« dnia: 25 Wrzesień 2019, 02:07:35 »
Dzień Dobry!

ostatnimi czasy zacząłem się zastanawiać nad kwestią przechowywania kawy. Jeżeli kupuję kawę do ekspresu to robię to oczywiście w mniejszych 500g opakowaniach, które i tak schodzą w ciągu 2 tygodni. Jednakże dręczy mnie to, że kupuję również kawę do kawiarki. Jako że nie posiadam młynka odpowiedniego dla kawiarki kupuję zmieloną kawę i trzymam ją przez dłuższy okres czasu (ostatnio dużo rzadziej jej używam).
Były już poruszane kwestie przechowywania kawy w lodówce etc. natomiast, czy waszym zdaniem lepiej jest kupować zmieloną kawę i przechowywać ją we w miarę szczelnych słoikach, czy kawę ziarnistą i zainwestować w jakiś młynek?
Czy są duże różnice przy przechowywaniu takich kaw, jeżeli stoją one na półce np. 3 miesiące? Czy może zarówno ziarnista jak i mielona po kilku miesiącach wywietrzeje?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2019, 07:19:17 »
Czy są duże różnice przy przechowywaniu takich kaw, jeżeli stoją one na półce np. 3 miesiące?
Nie ma różnicy, jest przepaść.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2019, 07:42:27 »

Nie ma różnicy, jest przepaść.

Tak więc bierz młynek i się nie zastanawiaj. Polecam MYM54 [emoji106]

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2019, 10:20:40 »
Mielona szybko wietrzeje... Zdecydowanie kawa w ziarnach i młynek.

Offline Raven_CL Mężczyzna

• Coffee Lovers
  • Użytkownik komercyjny
    • Wszystko robię z miłości do kawy :)
  • Ekspres: ACS Minima, Vesuvius ACS, Vostok ACS 2G, San Remo ZOE, ESE POD, FAP, Mokka, etc.
  • Młynek: Mazzer Kold S EL, SJ El., inne
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2019, 13:48:55 »
Ziarno vs mielona to jak szczyt Himalajów vs dno Rowu Mariańskiego... :) Faktem jest, iż kawa mielona do kawiarki jest mielona znacznie grubiej niż do ekstrakcji espresso. Nie zmienia to jednak faktu, że kawa mielona szybko traci swe cenne właściwości. Mówi się, że kawa zmielona do espresso staje się "śmieciem" po 20-30 minutach. Skoro istnieją trzej wrogowie kawy, najlepiej zabezpieczyć ją poprzez pozostawienia w oryginalnym opakowaniu i umieszczenie w pojemniku "bez powietrza", a tym samym ze zredukowaną ilością tlenu, separacją od wilgoci i nieprzyjemnych zapachów. Młynek daje Ci ogromną przewagę i po prostu gwarantuje radość ze spożycia :) Poza tym pozwala eksperymentować i dopasować grubość (efekty smakowe) do Twoich własnych preferencji :)

Smacznego :)
Raven_CL
Jako że Wiliam Blake zainspirował mnie do koncentracji na ziarenku i możliwości dostrzeżenia tam wszystkiego... :)

Offline Sprzedawca_Ziela

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrzesień 2019, 14:01:29 »
Bardzo dziękuję za pomoc! ;)
A tak swoją drogą, obiektywnie jak długo można przechowywać kawę ziarnistą, aby była w dalszym ciągu świeża (mniej więcej)? Kawę jak wspomniałem trzymam w słoikach ze szczelnym zamknięciem.

Będę się musiał w takim razie zastanowić nad młynkiem i zamówić. Dziękuję za propozycję, ale obecnie do wyboru mam DELONGHI KG79, DELONGHI KG49 i SEVERIN KM 3874 no i kilka innych tańszych mało interesujących młynków.

P.S. Żeby temat pozostał dla innych użytkowników wskazówką może dacie znać w czym wy przechowujecie kawę ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrzesień 2019, 14:11:47 »
Już jest wątek o przechowywaniu kawy: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=75.0. Nawet identycznie zatytułowany.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Wrzesień 2019, 14:11:51 »
Żadnego z tych młynków nie kupuj, kasa wyrzucona w błoto.

Offline Sprzedawca_Ziela

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrzesień 2019, 14:37:47 »
Problem polega na tym, że jeden z tych młynków mogę mieć za darmo inaczej zapewne poszukałbym czegoś innego a tak.. taki wybór ;)

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Wrzesień 2019, 14:50:07 »
Testowałem różnice (o ile moje i kolegi kubki smakowe to dobrze rejestrują) pomiędzy ziarnami trzymanymi w szczelnie zawiniętych workach fabrycznych i pojemnikach plastikowych z zaworem (takie w ktorych trzeba przycisk nacisnac zeby sie otworzyly i zamknęły z charakterystycznym psss) i o dziwo wyszlo na to ze zawiniety worek jest lepszy - pewnie dla tego że w pojemnikach wraz z ubytkiem kawy rośnie przestrzen powietrzna (nie mają tłokow do oprozniania z powietrza), i tak sobie mysle zeby to zadzialalo powinny byc metalowe albo szklane (z ciemnego szkla) wypozazone w tlok do odsysania powietrza...
Takze staram sie brac 250g i git torebki wystarcza

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Wrzesień 2019, 15:11:10 »
Nawet za darmo bym nie brał, jak nie kasy to miejsca na blacie szkoda ;)

Offline Sprzedawca_Ziela

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Wrzesień 2019, 15:27:45 »
Chcesz powiedzieć, że lepiej nie mieć żadnego młynka lub kupić jakiś droższy niż brać któryś z w/w za darmo? :D o ile z tygielka rzadko korzystam, to w przypadku kawiarki dojście do odpowiedniego stopnia zmielenia z czasem wydaje mi się jak najbardziej możliwe, bo niby co miałoby stać na przeszkodzie ?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Wrzesień 2019, 16:00:42 »
Pył i nierównomierny przemiał, ale było o tym już milion razy na forum i nie ma co robić przewodu doktoranckiego z tej dziedziny w kolejnym wątku.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Wrzesień 2019, 16:13:40 »
Tak, szkoda czasu/miejsca/podnoszenia 4 liter z siedzenia na taki młynek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi