Autor Wątek: Ekspres do biura z podłączeniem wody  (Przeczytany 3275 razy)

Offline Navi

• Ekspres: Cma Astoria Cke/VBM Replica HX
  • Młynek: Rancilio Rocky/f64/sette
Ekspres do biura z podłączeniem wody
« dnia: 20 Wrzesień 2019, 08:38:38 »
Szukam automatu z możliwością wpięcia w kanalizację, możliwie dużym zbiornikiem na fusy oraz najlepiej z dwoma niezależnymi młynkami (nie samymi pojemnikami obsługiwanymi przez jeden młynek), żeby można było robić naprzemiennie dwa rodzaje ziaren (np. jedno do mleka). Z dopływem widziałem Saecco Aulika, ale brak młynka i czytałem, że kiepsko z kawą w nim. Z dwoma młynkami widziałem tylko Siemens Eq9 - ale on nie ma dopływu wody i raczej nieduży pojemnik na fusy. Czy tego typu ekspres można kupić nowy do 7 tys, czy tylko gastronomiczne/vendingowe maszyny po kilkanaście/kilkadziesiąt tys?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Ekspres do biura z podłączeniem wody
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrzesień 2019, 09:31:40 »
Do kanalizacji wpiąć go nie możesz i nie ma super dużych zbiorników, ale ma technologię która powinna spełnić Twoje oczekiwania - automatic bean select. Młynek wymiela porcję kawy naprawdę dokładnie i w moim odczuciu technologia naprawdę spełnia założone funkcję. 
https://www.konesso.pl/product-pol-3553-Ekspres-do-kawy-Melitta-F85-0-101-Caffeo-Barista-TS-Smart-srebrny-GRATIS-3kg-kawy.html
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline kubajasiolek Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola pre-millenium
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Wrzesień 2019, 09:39:39 »
A może coś takiego: https://allegro.pl/oferta/simonelli-microbar-2-mlynki-srebrny-jak-quickmill-8435281152

Nie moja oferta jak coś.
Też bez podłączenia do wody, ale jeśli faktycznie to ma podobne do quickmilla bebechy to może być bardzo spoko ekspres.

Offline Navi

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrzesień 2019, 10:07:37 »
Bez podłączenia do wody to bym chyba wybrał jakąś jurę. Melitty właśnie mamy (choć ten niższy model Caffeo CI) jedna zajechana została na części, druga powoli się kończy i chcemy coś z wodą i większymi pojemnikami.

Offline Navi

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrzesień 2019, 10:13:12 »
zapomniałem jeszcze dodać - musi mieć podłączenie na mleko (ale nie jako wewnętrzny pojemnik) i jednym guzikiem robić mleczne, bez przestawiania kubka, używania spieniaczy itd. Idelanie gdyby miał moduł chłodzenia mleka, do tej Melitty co jest teraz mamy taki specjalny izolowany termos na mleko.

Offline opad83 Mężczyzna

• Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Wrzesień 2019, 14:02:20 »
W ubiegłym roku miałem podobny dylemat:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6304.msg148090#msg148090
Ostatecznie zdecydowaliśmy się na najem WMFa od użytkownika komercyjnego z forum.
Sprawdza się świetnie, nie ma żadnych problemów, serwis to jedynie regularne czyszczenie i odkamienianie. Pozdrawiam.

Offline Navi

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrzesień 2019, 21:46:25 »
O bardzo dziękuję, właśnie coś pokroju WMF Bistro by pasowało. Fajny jest też kran do wrzątku, byśmy wyeliminowali czajnik. Który z tych gastro wielorybów jest najtańszy, a posiada funkcję o których pisałem, robimy kilkanaście max 20 kaw dzienne, a nie 100-300

Offline Navi

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2019, 11:47:40 »
Jako, że lubię pogrzebać sam w maszynie - wynajem nie sprawdzi się, budżet to okolice 6 tys (+/- 2tys) - więc w grę wchodzi jakaś używana maszyna - która model poza WMF Bistro oraz Presto ma najlepszy dostęp do części i jest w miarę popularny? Franke Pura lub Evolution, Schaerer Viteo lub Barista (kiedyś taki widziałem w granicach 4 tys. używany, bez lodówki)? Nie obawiam się  używki i lubię podziałać przy maszynie, ważne żeby nie był to jakiś egzotyk.

Offline Espresso Doctor

• Ekspres: LaCimbali M1
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Październik 2019, 23:11:58 »
Bistro to stara konstrukcja.
Presto, to sprawdzone, solidne maszyny. Zupełnie inna kategoria wagowa niż wspomniane wcześniej Siemensy czy Melitty. Sam blok zaparzajacy jest niemal wielkości tamtych ekspresów.
Oprócz Presto masz jeszcze Prestolino i 1200. Oba z mniejszymi bojlerami od Presto, więc o niższej wydajności.
Natomiast musisz mieć świadomość tego, że części czynności serwisowych nie przeprowadzisz bez posiadania specjalnego oprogramowania, które, jak się można domyślić, jest niedostępne publicznie. Ale jeśli Ci nie przeszkadza wiszący stale komunikat "Przeprowadź Serwis nr 2" to śmiało.
Franke bym sobie odpuścił. Tak jak do WMF-a jeszcze dostaniesz większość części, tak dla Franke życzę powodzenia.
Piszę to z doświadczenia jako serwisant takich urządzeń.

Offline Navi

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Październik 2019, 10:50:14 »
Dziękuję Ci za odpowiedź, pomogła mi ona zmniejszyć ilość modeli na które zwrócić uwagę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi