;

Autor Wątek: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?  (Przeczytany 3487 razy)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 267
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Wrzesień 2019, 07:27:48 »
Dokładnie to miałem na myśli. ☺️

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4149
  • Ekspres: za dużo...
  • Młynek: też za dużo...
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Wrzesień 2019, 08:08:56 »
Wyjmując ekspresy marketowe to po przejściu z półki podstawowej nie będzie kolosalnych różnic w smaku, ale żeby nie było - bo tak to może zabrzmieć - te tańsze nie są upierdliwe w obsłudze :) Przy bardziej zaawansowanych różnica jest, natomiast nie jest aż tak kosmiczna, żeby trzeba było kupować od razu lepszy.

Offline Damian

  • Wiadomości: 419
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Wrzesień 2019, 08:54:39 »
Może by porównać to do samochodów. Ekspresy marketów, to tak jak stary samochód, taki stary grat, który różnie odpala, coś mu stuka i puka w silniku. Czasem na skrzyżowaniu zgaśnie, ale odpali... Niby można nim jeździć, bo przecież jeździ. Zakupy z biedronki też zmieści. Na autostradzie trochę strach się rozpędzić, ale jakoś daje rade.
Teraz przesiadamy się do piecioletniego dajmy to Passata. Całkiem wygodnie i fajnie. Nie zawodzi nigdy, choć szczytem marzeń to on nie jest. Taki pewniak. Ale jest jeszcze nowy Mercedes z salonu. Ma pełno bajerów, lepsza tapicerkę, fajniejsze felgi. Ale w gruncie rzeczy to od tego Passata już się tak wiele nie różni mechaniką jazdy, czy użytkowaniem bo oba są bardzo niezawodne. (wyżej jest jeszcze oczywiście Ferrari, ale nie o tym).
Teraz tak samo jest z ekspresem. Jak kupisz przyzwoity z tych podstawowych to Cie nie zawiedzie, najwyżej będzie brakowało lepszego sterownika, lepszego wyglądu, lepszych materiałów czy ładniejsze go logo na obudowie.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1477
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Wrzesień 2019, 10:04:24 »
Średnie to porównanie, nowy mercedes ma zupełnie inne właściwości jezdne,prowadzi się tak samo przy 80km/h i 180 km/h a do tego jest cichy i ma zupełnie inny poziom bezpieczeństwa niż passat, różnica auta klasy średniej i premium jest kolosalna. W segmencie premium można ustawiać pod swoje potrzeby prawie wszystko od charakterystyki zawieszenia po otwarcie bagażnika i bardzo trudno jest wrócić później do klasy średniej. Oba jadą ale różnice są ogromne tak jak w ekspressach.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4149
  • Ekspres: za dużo...
  • Młynek: też za dużo...
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Wrzesień 2019, 10:09:16 »
To jest złe porównanie. Oszem, jak kupisz podstawowy to szału jakościowo nie będzie, ale będzie normalnie działać - tylko nie będzie tak powtarzalny jak te z wyższej półki.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1984
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Wrzesień 2019, 11:02:40 »
Zmiana porządnego ekspresu z termoblokiem na NS Musica, to był niewielki ale zauważalny krok w stronę lepszego espresso.
Zmiana na LR - skok jakościowy.
Zmiana i1 na Compak K6, poprawa powtarzalności ekstrakcji, mniejszy wpływ na smak niż wymiana ekspresu o dziwo.
Mythos - skok jakościowy pod każdym względem. Mistrz. :)

Offline avzi Mężczyzna

    • nie
  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Wrzesień 2019, 12:21:09 »
U mnie zmiana była bardzo klarowna. Przez lata piłem kawę z topowego automatu siemensa i wydawało mi się że w warunkach domowych po prostu nie da się pić kawy tak dobrej jak w kawiarni. Ale przynajmniej było łatwo i szybko. Kolby jakoś nigdy nie rozważałem uznając ją za zbyt skomplikowany i czasochłonny w użyciu wynalazek. W pewnym momencie powiedziałem sobie jednak "dość!", bo już nie mogłem dłużej akceptować tak przeciętnego smaku tzw. kawy. Postanowiłem spróbować, ale poza poprawą smaku priorytetem nr 1 miała być maksymalna prostota, powtarzalność i sprawność przygotowywania napoju zarówno przeze mnie, jak i moją małżonkę, dla której prostota obsługi była jeszcze ważniejsza niż dla mnie. Dlatego odrzuciłem z marszu wszelkie urządzenia wyposażone w baterie zagarów na obudowie za 10 koła pozwalające na eksperymenty z kawą i poszukiwanie smaków, na co i tak nigdy nie miałbym pewnie ochoty ani czasu. Miało być dobrze, szybko i powtarzalnie. I tak właśnie jest od niespełna 2 miesięcy dzięki nowemu Oscarowi II z opv i sirai pracującemu w duecie Eureką Zenith 65E. Naprawdę nie potrzebuję żadnych PID-ów, dual boilerów, rotapomp, npf-ów, żeby pić każdego dnia kawę lepszą niż w większości profesjonalnych kawiarni. I na tym raczej poprzestanę, choć oczywiście nie wykluczam jakiegoś upgrade'u za kilka lat, który uczyniłby robienie równie dobrej kawy jeszcze prostszym i szybszym zajęciem.
Być może nie zdaję sobie sprawy z tego że moja kawa mogłaby być jeszcze lepsza w smaku, gdybym dołożył do ekspresu z wyższej półki. Ale szczerze, wolę żyć w takiej błogiej nieświadomości (ale pełnej satysfakcji z obecnego smaku) niż tracić nerwy w dążeniu do gonienia stale rosnących oczekiwań.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1201
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, 1zpresso JE PLUS
Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Wrzesień 2019, 12:30:25 »
Moja historia jest w sumie podobna do większości doświadczeń z kolbami, tylko u mnie zmiana młynków szła na zakładkę z ekspresami, więc dany młynek pracował z dwoma ekspresami i to mi daje taką perspektywę:
1. Marketówka DeLonghi Treviso (mały, czarny, plastikowy) + Krups KVXcostam - sam robiłem kawę, było Wo, mało wspólnego z espresso
2. Gaggia Classic + Ten sam Krups - na supercrema efekty jak w DeLonghi, po modyfikacji Krupsa i włożeniu zwykłych sitek - namiastka espresso, ale młynek i tak nie domagał i rzadko trafiało się w filiżance coś fajnego
3. Gaggia Classic + Demoka (moje pierwsze stalowe płaskie żarna) - espresso! Zazwyczaj dobre, czasem bardzo dobre, nigdy wybitne.
4. Gaggia Classic + Rocket Fausto (Eureka Zenith - żarna 65mm, młynek z wyższej półki) - espresso jak juz wyszło to było bardzo dobre lub wybitne.
5. Rocket HX z Pidem + Fausto - tu po skalibrowaniu ziaren i temperatury (to zyskujemy dzięki pidowi), każde espresso wychodzi tak jak trzeba - wybitne. Z tym ekspresem dostałem głownie powtarzalność i zapas pary do mleka - na Gaggii to jednak była harówka.

W obecnej konfiguracji mam wrażenie, że mi brakuje dobrej preinfuzji (mam rota pompę i ciśnienie z sieci pozostawia wiele do życzenia) - to otworzyłoby mi podwoje przed jasno palonymi kawami. Myślę, że tutaj taka dźwignia jak Londinium z programowalną preinfuzją lub inny tej klasy ekspres robi różnice. Ale ciśnienia na razie na to nie mam :).

Podsumowując, gdy odstawię na bok skrajności - tania marketówka i górna półka typu Londinium, największy skok w filiżance zauważałem przy zmianie młynków, a nie ekspresów. Zmiana ekspresów to zwiększenie powtarzalności i ergonomii użytkowania.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 551
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID i kawiarka (mocca)
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Wrzesień 2019, 21:43:22 »
Odpowiadam na pytanie. KOLOSALNĄ. Poprzedni ekspres to Krups XP 5240, potem Saecco Royal Cappucino (automat). Żaden z nich nawet nie zbliżył się do espresso. To była "mała polska".
Jak byli u mnie w domu znajomi Włosi jak im podałem te niby espresso popatrzyli i podziękowali. Wstydu się tylko najadłem.
Jaką poprawę stwierdziłem ? Po pierwsze robię espresso, w miarę poprawne i lepsze niż w 95% kawiarni we Wrocławiu.
To już wystarcza za samą odpowiedź.
Ale oczywiście to zależy kto co zamienia i z czego przesiada się i na co. Ja przesiadłem się i to o kilka klas.

Offline RafalM

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Rocket Mazzafiato Evoluzione R. Waga. Acaia Lunar
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Wrzesień 2019, 10:40:01 »
W moim przypadku zaczynajac od bazowego delonghi + młynek za 100pln z media markt....
Dokupiłem młynek Rocket fausto. To co piłem to cały czas nie było espresso ale doznania smakowe osiągnęły zupełnie inny wymiar. W końcu po ponad roku zmienilem ekspres na Rocket’a Mozzafiato evo R. I teraz pije wspaniałe espresso o prawdziwej konsystencji i aromatach które dobrze znam z Włoch.
Moje doświadczenia sugerują by zacząć od młynka jeśli nie kupujesz wszystkiego na raz.

Skok jakości gigantyczny, jednak pewnie tez proporcjonalny do poniesionych kosztów.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4149
  • Ekspres: za dużo...
  • Młynek: też za dużo...
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Wrzesień 2019, 11:30:42 »
Nie do końca proporcjonalny... Faktem jest, że za bardzo dobre młynki(nie całkiem topowe, bo to odlot na poziomie 10+ tyś) trzeba zapłacić powiedzmy do 4 tysięcy, ale to jest wydatek jednorazowy i dożywotni - jeśli nie zachce się czegoś pokroju Mythosa lub EK43 ;) Co, moim zdaniem, niezbyt ma sens w domu. Zdecydowanej większości osób wystarczy młynek z żarnami 64 mm, jak chce się więcej to 83 mm ale tu już nie będzie aż tak ogromnego skoku smakowego między jakąś taniochą a np F64 czy Ceado E5P/E6P. Prawda jest taka, że jeśli chodzi o młynek to najlepiej kupić od razu najdroższe na co można sobie pozwolić w określonym budżecie, nawet go lekko naciągając, niż oszczędzać na młynku i inwestować w ekspres.

Offline _Tadeusz_

  • Wiadomości: 14
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Wrzesień 2019, 11:38:22 »
Coś mi się wydaje ;) , że lepiej nie wnikać w rolę ekspresu w budowaniu smaków w espresso.  ;)  :hihihi:
Może wyjść z tego, że np: Bezzera Ellisse która jest gastro maszyną kosztującą ok. 10 tys. zł zrobi nienajlepsze w smaku espresso.
To wszystko będzie zależało od tego z jakim ekspresem będzie ona porównana i z jakiego  ziarna (palenie) będzie zastosowany wsad w sitko.
Niestety takie są fakty.
Temat ciekawy obszerny nawiązujący bezpośrednio do budowy ekspresów. Mała książka wyszłaby bez większego problemu. ;)

PS. Przemiał z Macap MXD.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4149
  • Ekspres: za dużo...
  • Młynek: też za dużo...
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrzesień 2019, 12:31:59 »
Dalej się uczepię swojego. Ascaso Basic + bardzo dobry młynek zrobi lepsze espresso niż gastro maszyna za kupę kasy z jakimś kiepskim młynkiem.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1984
  • Ekspres: Londinium R, Robot, Moccamaster, Caravel
  • Młynek: Mythos 1, Hedone Honne, Baratza Forte BG, 1Zpresso JE
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Wrzesień 2019, 12:59:50 »
Weźmy konkretny przykład:

Basic - 1605
CEADO E6P - 3342
Całość: 4947


ASCASO UNO PID PROF - 4417
Na młynek zostaje 530 złotych, słabo. Jedyna opcja która mi przychodzi do głowy, ale to już trochę zachodu ze sprowadzaniem z Tajwanu to 1zpresso JE.

Ale przekraczamy budżet tylko trochę:
Młynek Tura 3/ Kinu M47 Phoenix - 900
Całość: 5317

Trzeba by porównać, ale ja bym chyba wybrał opcję drugą.
Ręczne młynki do espresso, jeżeli tylko ktoś akceptuje wszelkie niedogodności z nimi związane, znacznie obniżyły próg wejścia do akceptowalnego przemiału pod espresso.

Nadal Jesteśmy na poziomie 5k, dużo jak na pierwszy wydatek dla kogoś, kto jeszcze nie poczuł bakcyla.
Dlatego te zestawy typu Basic + I-1 (lub dobry ręczny) w okolicach 2,5 też mają sens. Zawsze mniej żal sprzedać, wiemy mniej więcej czego nam brakuje i drugi zakup może być już bardzo przemyślany.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2019, 13:06:51 wysłana przez pj.w »

Online Janusz Mężczyzna

    • AVIN F.U.H. Janusz Hennig
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 2694
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaką stwierdziliście poprawę po zmianie ekspresu na lepszy?
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Wrzesień 2019, 13:12:39 »
Po pierwsze to nie wziąłeś pod uwagę rabatu dla Forumowiczów i rabatu za zakup zestawu (ceny będą niższe). Po drugie to DREAM PID ma wszystko to samo co UNO PID a wychodzi o jakieś min. 600 zł taniej. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.ekspresdokawy.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi