Nowości na stronie!
Udało się zdążyć na ten weekend.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w sprawie opakowań! Cieszę się, że króluje zdrowy rozsądek. To nie jest do końca tak, że skoro wszyscy tak robią to nic nie trzeba robić. Też mnie załamała ta informacja medialna o % emisji tego 1% ludności.
Nowości tym razem 4x4:
Espresso Nikaragua Dos Lorenzos - trzeci rok z rzędu zamawiamy w ramach direct trade od Gold Mountain Coffee Growers, kawy od nich nigdy nie zawodzą i są bardzo dopieszczone. Dos Lorenzos to mikrolot dwóch Lorenzów, espresso jest bardzo gęste i klasyczne - czekoladowo-marcepanowe - z przyjemną kwasowością cytrusów i winogron. Bardzo fajna kawa na zimę!
https://www.palarniablend.pl/nikaragua-dos-lorenzos-15-511Honduras La Florencia - ziarno idealne pod espresso, wychodzi czekoladka z nadzieniem owocowym. Palimy ją ciut jaśniej, żeby było trochę owoców na froncie. Polecam wszystkim lubiącym te bardziej złożone kawy. Przy zabawie ekstrakcją można wykręcić z tej kawy bardzo dobre rzeczy!
https://www.palarniablend.pl/honduras-la-florencia-esp-15-512Indonezja Sapto Wening Robusta - każdą robustę fine palimy podobnie w okolicach omniroastu i to dobrze działa w espresso. Przy trochę szybszej ekstrakcji 23-24 sekundy upolowaliśmy maliny w naparze. Tak poza tym standardzik dla tego typu ziaren - mleczna czeko, orzechy i miód. Niska kwasowość, delikatność, klasyka. Kolejna jakościowa robusta w naszej ofercie. W przyszłym roku będziemy mocno eksplorować temat robusty fine!
https://www.palarniablend.pl/indonezja-sapto-wening-robusta-15-509Mieszanka Świąteczna - w tym roku składają się na nią ziarna z: Brazylii, Nikaragui i Indii. Sekretny składnik to Indie Attikan Aerobic, które mają w sobie charakterystyczną cynamonowość na finiszu a jednocześnie całkiem przyjemną kwasowość - bardzo fajna kawa solo btw
To była miłość od pierwszego siorbnięcia. Ponadto Nikaragua Don Victor Java washed - wychodzi orzechowo-owocowa, no i Brazylia Limpido. W skali wyrazistości lądujemy w okolicach Kawy Świdnickiej. Świąteczna w tym roku ma mieć bdb balans i więcej głębii a przy tym ma być dalej klasyk dla każdego. Przy kolbie można z tego wyciągnąć bdb espresso.
https://www.palarniablend.pl/mieszanka-swiateczna-15-508PrzelewyPrzelew Zimowy - pod tą etykietą wylądowała Nikaragua Dos Lorenzos, gdyż wydaje mi się idealna na Święta. Przyznam, że niezwykle rzadko natura serwuje nam taki zestaw smaków, ale w tym wypadku działa to bardzo dobrze. Jest słodko i klasycznie, ale w zestawie nutek: rooibos, pieczone jabłko, białe winogrona i miód gryczany. Wychodzi nam czarna herbata z miodem, z lekkimi nutami korzennymi a jednocześnie przy tym jest kwasowość winogronowo-morelowa. Orzechy jeśli są to bardzo daleko na finiszu. Według mnie idealna kawa na taką porę jak teraz, na prezent lub jeśli ktoś chce spróbować czegoś niby klasycznego, ale z fajnym twistem.
https://www.palarniablend.pl/zimowy-przelew-15-510Kenia Kamwangi - są dwie czyste SLki, obróbka myta i mimo wszystko jest też coś innego w tej Kenii. Kwasowość nie uderza już na gorąco, ale jak kawa zupełnie przestygnie to jest wysoka. W kubku mamy nuty żurawiny, czarnej porzeczki, dużo białego grejpfruta i finisz jest delikatnie imbirowy. Łączy się on z goryczką grejpfruta. Ciekawa, smaczna i zbalansowana Kenia.
https://www.palarniablend.pl/kenia-kamwangi-15-514Honduras La Florencia - na gorąco straszna nuda, ale jak się otworzy to jest bardzo miło i owoce atakują - śliwki, jabłka, wiśnie. To taki owocowy słodziak, też powinien się dobrze sprawdzić o tej porze roku.
https://www.palarniablend.pl/honduras-la-florencia-fil-15-513Etiopia Gatta Anaerobic Yeast - nowy Rarytas i ciężko o nim pisać, bo dużo się w nim dzieje. Odsyłam na stronę po więcej detali. W kubku jest Etiopia tylko taka bardziej i więcej. Są jagody, wystrzał owoców i alkoholowy finisz - taki bez sosu sojowego. Wszystko w harmonii i dużej ilości przenikających się smaków, dla mnie ta kawa ma lekko budyniowo-sernikowy vibe jak Bermudez. Finisz ciągnie się bardzo długo w ustach i jeszcze zmienia się, pracuje przez jakiś czas.
https://www.palarniablend.pl/etiopia-gatta-anaerobic-yeast-15-515Przybył nowy zestaw: Nikaragua Dos Lorenzos FIL+ ESP
https://www.palarniablend.pl/nikaragua-dos-lorenzos-set-15-392Wrócił Rarytas Duo: Etiopia + Ekwador
https://www.palarniablend.pl/rarytas-duo-15-482Jest też kramik świąteczny z różnorodnym mixem propozycji prezentowych.
https://www.palarniablend.pl/kramik-swiateczny-14-24-0Wysyłamy do 21.12.
Pracujemy na miejscu do 23.12 i mamy przerwę do 27.12.
Kto z Łodzi, to zapraszamy do nowego i ciekawego projektu Kolarska.CC przy rogu Zgierskiej i Wspólnej. To jest sklep rowerowy i kawiarnia specialty w jednym. Na miejscu można napić się kawy od nas, z pewnością zawitamy z cuppingiem na początku 2024 roku
Pozdrawiam,
Paweł