Autor Wątek: Niezależne urządzenie do spieniania mleka  (Przeczytany 3529 razy)

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Niezależne urządzenie do spieniania mleka
« dnia: 28 Sierpień 2019, 12:21:35 »
Cześć,

Ekspresy automatyczne mają systemy spieniania mleka, a czy istnieje coś takiego, ale jako niezależne urządzenie do spieniania mleka?

Czemu pytam? Mamy w biurze ekspres automatyczny, który produkuje wyjątkowo kiepską kawę. Młynek jest ustawiony na gruz, bo drobniej to ciągle wymagał serwisu. Pomyślałem, że może dałoby się przeforsować ekspres kolbowy, ale nie ma szans, żeby ludzie sami sobie pienili mleko z dyszy. Ale gdyby był jakiś automat do mleka i niezależnie ekspres kolbowy do kawy + młynek z timerem to mogłoby się udać :).
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2019, 14:13:43 wysłana przez pytlakos »

Offline Jeżyk

Odp: Niezależne urządzenie spieniania mleka
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:03:59 »
Istnieje. Jest ELEKTRYCZNY spieniacz mleka, albo SPIENIACZ parowy. Są to niezależne urządzenia. Spieniacz parowy jest kilkukrotnie droższy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:30:00 »
Ten parowy ma czujnik temperatury w dyszy, chodzi o te ustawianie 65 stopni ?

Offline pytlakos

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:31:32 »
Dzięki, te urządzenia znam. Ale chodzi o coś takiego jak jest w ekspresach automatycznych, czyli podłączamy mleko i maszyna SAMA spienia, taki automat do spieniania. Coś jak ekspres automatyczny, ale bez funkcji robienia kawy :). Zakładam, że wtedy urządzenie jest prostsze w budowie i tańsze niż cały ekspres.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:38:50 »
W automatycznym do latte art chyba nie spienisz.

Offline pytlakos

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:46:04 »
Mówimy o masowym, biurowym odbiorcy ;), latte art to ja sobie w domu będę robił.

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpień 2019, 13:53:36 »
Ten parowy ma czujnik temperatury w dyszy, chodzi o te ustawianie 65 stopni ?
Tu nie chodzi o temperaturę pary, tylko mleka ;) Jeśli pienisz mleko to powinno mieć docelowo temperaturę około 65 stopni optymalnie, możesz to robić parą o temperaturze 99 stopni czy ile Ci się żewnie podoba, byle mleka nie przegrzać :)

W automatach spokojnie da się spienić mleko do latte artów, np Jura świetnie spienia mleko (dobrze napowietrzone, o dobrej temperaturze, bez morza ubitej na kamień piany), pewnie nie każdy tak dobrze śmiga (np Nivona nieco gorzej sobie z tym radziła, innych nie testowałem pod tym względem), ale da się spienic automatem mleko :)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline kubajasiolek Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola pre-millenium
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Niezależne urządzenie do spieniania mleka
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpień 2019, 14:26:51 »
Niektóre kolby mają wbudowany system spieniania mleka w ten sposób.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpień 2019, 14:58:30 »
LMWDP #469

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpień 2019, 17:03:03 »
Wstawiłem link do tego samego spieniacza, ale Pytlakos nie chce takiego tylko pełny automat. W każdym razie elektryczne spieniacze działają tak, że wlewa się mleko i załącza urządzenie. Taki elektryczny spieniacz "sam" spienia mleko, nie wiem już za bardzo co jeszcze ma być prostszego. Być może są pełne automaty do parowego spieniania mleka, ale obawiam się że kosztować takie cudo będzie sporo.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline pytlakos

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpień 2019, 17:14:06 »
Tak, chodzi włąśnie o pełny automat, szukam dokładnie tego co jest w ekspresach automatycznych, czyli podchodzi ktoś z kubkiem, naciska guzik i leci mu gorące, spienione mleko. Skoro są takie urządzenia z dyszą, jak te które pokazaliście, to pomyślałem, że może są i takie jak w ekspresach automatycznych. Samemu nie udało mi się nic takiego znaleźć.

Edit: O, znalazłem :)
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2019, 17:23:38 wysłana przez pytlakos »

Offline Kaka

• Ekspres: kawiarka, ekspres kolbowy
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Październik 2019, 18:59:38 »
Nie wiem, czy pójdą na to. Nie lepiej zainwestować w jakiś lepszy ekspres automatyczny na przykład DeLonghi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS Wydaje mi się, że większość osób woli wcisnąć guzik i mieć kawę niż cokolwiek robić.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Październik 2019, 22:59:29 »
Moze breville 980. Stawiasz kubek pod dyszą a on dalej sam spienia powiedzmy automatycznie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi