Autor Wątek: Wykonywanie kilku kaw po kolei  (Przeczytany 7605 razy)

Offline JarekB

Wykonywanie kilku kaw po kolei
« dnia: 09 Sierpień 2019, 21:31:58 »
Dzień dobry.
Piszę z pytaniem.
Otóż załóżmy, że mam ekspres ciśnieniowy o mocy 850W i bojlerze 160ml.
Jeśli wykonam jedno espresso dopio to mniej więcej po jakim czasie będę mógł wykonać drugie?

Halik

• Gość
Odp: Wykonywanie kilku kaw po kolei
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2019, 21:49:49 »
Masz oczywiście na myśli ekspres kolbowy?
Jak dla mnie to od razu po tym pierwszym - akurat czas by opróżnić i przepłukać/przetrzeć sitko, namielić do niego kawę, ubić i zapiąć kolbę. Nie ma chyba co popadać w paranoję - jak już maszyna jest wygrzana, to ile może zająć dogrzanie tych powiedzmy 100ml.?

Offline JarekB

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2019, 22:09:04 »
ile może zająć dogrzanie tych powiedzmy 100ml.?
No właśnie jestem ciekaw
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2019, 22:11:42 wysłana przez JarekB »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2019, 10:59:31 »
Myślę, że jak będzie wygrzany, to po czasie jak opróżnisz kolbę, namielesz nowe i ubijesz możesz robić kolejne :) (doppio to ok 50ml)
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2019, 11:01:42 wysłana przez tom517 »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2019, 14:03:34 »
Dogrzanie 100 ml zajmie około 40 sekund. Przy czym dogrzać trzeba będzie trochę więcej niż 100ml, zakładając flush. Czas liczyłbym od początku ekstrakcji. Obliczenia pokaże jak siądę do komputera :)

Offline Kaka

• Ekspres: kawiarka, ekspres kolbowy
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2019, 16:14:56 »
Dla mnie ekspres kolbowy, chociaż mam go już jakiś czas, wciąż ma wiele tajemnic. Myślę, że mogę się cały czas doskonalić w przygotowywaniu kawy za jego pomocą. Ja mam ekspres Delonghi ec685m, a ty jaki dokładnie posiadasz?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpień 2019, 17:39:57 »
Nie mogę już edytować posta, więc wstawiam obliczenia poniżej.

OBLICZENIE MASY WODY
Oprócz objętości wody z której powstanie napar (dla doppio przyjęliśmy 50ml) należy uwzględnić wodę która zostanie w ciastku kawowym i ewentualnie kolbie (przyjmijmy 20ml) oraz ewentualnie na flusha (przyjmijmy 50ml). Oznacza to, że z bojlera pobierzemy 120ml wody. Dla wody, w przybliżeniu 1ml=1g. Ogrzać musimy więc 120g wody. Do dalszych obliczeń przyjmujemy więc m=120g.

SPRAWNOŚĆ GRZAŁKI
W omawianym przykładzie grzałka ma moc 850W. Sprawność takiego układu nigdy nie wynosi jednak 100%. Przyjmijmy sprawność 80%. Oznacza to, że moc efektywna przekazywana do układu wyniesie
850W x 80%= 680 W. Do dalszych obliczeń przyjmujemy więc tą pomniejszoną moc P=680W.

ILOŚĆ ENERGII POTRZEBNA DO OGRZANIA WODY
Ciepło właściwe wody c=4,19 J/g*C. Oznacza to, że tyle energii (dżuli) potrzebujemy żeby ogrzać 1g wody o 1 stopień Celsjusza.
Załóżmy, że woda w zbiorniczku ma temperaturę 20C a woda w bojlerze ma mieć 95C. Oznacza to konieczność dogrzania o 75C, więc dT=75C
Ilość energii potrzebna do ogrzania, ze wzoru na bilans cieplny wynosi:
Q=c * m * dT
Podstawiając masę, ciepło właściwe i różnice temperatur otrzymujemy:
Q=4,190 * 120 * 75 [J] = 37 710 [J]

OBLICZENIE CZASU POTRZEBNEGO DO OGRZANIA WODY
Moc grzałki po uwzględnieniu sprawności wynosi 680W, oznacza to, że w ciągu sekundy oddaje ona do układu 680 dżuli [J], stąd:
P=Q/t ==> t=Q/P
Podstawiając:
t=37710 / 680 [s ] = 55 sekund

Jest to trochę więcej niż napisałem wcześniej (liczyłem w pamięci dla 100ml a 120ml wydaje mi się odpowiedniejsze).

Pozostaje jeszcze kwestia momentu włączenia się grzałki. Może to nastąpić na początku ekstrakcji, może też w trakcie lub na końcu...

Jak widać w wielu miejscach w obliczeniach musiałem przyjąć pewne założenia, oznacza to, że podany czas 55 sekund jest orientacyjny.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2019, 19:02:22 wysłana przez skansen »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpień 2019, 19:16:15 »
Spust z OPV to chyba więcej niż 20ml, przynajmniej tak jak to u siebie widzę.
Ale w ekspresie ze 150ml bojlerem to chyba nie jest tak jak u mnie.

Offline JarekB

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpień 2019, 19:31:36 »
Kupuje właśnie ekspres kolbowy. Nigdy nie miałem podobnego urządzenia i dlatego tak dopytuje.
Wyliczam czy będę w stanie zrobić kilka kaw gdyby przyszli goście czy jednak będą pić po turecku ;)
Ograniczeniem nie będzie bojler ani grzałka lecz moja wprawa.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2019, 19:34:19 wysłana przez JarekB »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpień 2019, 20:03:52 »
Jak goście i z mlekiem, to IMO coś typu HX

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpień 2019, 20:41:15 »
Spust z OPV to chyba więcej niż 20ml, przynajmniej tak jak to u siebie widzę.
Ale w ekspresie ze 150ml bojlerem to chyba nie jest tak jak u mnie.

Można podstawić do wzoru większą wartość ;)

Pytanie jak często będą goście :) Ja ostatnio u teściów robiłem 5 x Latte na marketowym ekspresie kolbowym (Ariete Picasso) i wszyscy przeżyli :) Wcześniej się do tego przygotowałem - napełniłem zbiorniczek wodą do pełna, wygrzałem sprzęt itd...

Jak goście i z mlekiem, to IMO coś typu HX
Chyba nie ten budżet :) Jeśli jednak pozwala to ja polecam DB :)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpień 2019, 21:18:43 »
Kupuje właśnie ekspres kolbowy. Nigdy nie miałem podobnego urządzenia i dlatego tak dopytuje.
Wyliczam czy będę w stanie zrobić kilka kaw gdyby przyszli goście czy jednak będą pić po turecku ;)

W praktyce mały SB i goście średnio wychodzi. Tzn. da się, ale z gośćmi bywa tak, że znaczna większość chce kawę z mlekiem i to na tym mleku najwięcej schodzi - 1 bojler, 2 temperatury pracy (kawa i para do mleka), trzeba studzić i dogrzewać wodę na zmianę. Przy 4-5 osobach siedzisz cały czas w kuchni i klepiesz kolejne cappuccino - jak ostatni gość dostanie to pierwszy chce kolejne, bo dobre było. Znam to z autopsji jako były użytkownik Gaggii Classic (SB ~100ml). Niemniej, gości zwykle nie masz na codzień, No chyba, że masz :).

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpień 2019, 21:25:25 »
Gaggia Classic - do dwóch gości chętnych na kawę z mlekiem ok. Powyżej to już słabo. Chyba że ekspres tylko do kawy, a mleko spieniasz french pressem i niech sobie każdy leje ile chce.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpień 2019, 22:21:43 »
W victorii takie doppio robisz jedno za drugim. Warunkiem jest tylko dobre wygrzanie grupy i odpowiednie ustawienia pid tak aby grzałka uruchamiała się także w fazie opadania temperatury w bojlerze. Później można zabrać się za mleko.

Halik

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpień 2019, 23:01:20 »

A w jakim budżecie chcesz się zamknąć i jak często masz gości oraz w jakich ilościach, bo jak to pół żeńskiego akademika, to na kawę szkoda czasu. :P
Nie ma co popadać w szaleństwo i opinie skrajne, że z kuchni nie będziesz wychodził. Można w niej siedzieć przez cały czas z gośćmi. :P
Mam zwykłą Silvię. Ostatnio robiłem pięć kaw, w tym latte macchiato bezkofeinowe, 2xcappuccino i 2 espressi i tragedii nie było - najpierw 2x espresso (sitko na podwójne, podwójna wylewka), później kolejne 2x na bazę do cappuccino, na końcu doppio bezkofeinowe i wziąłem się za spienianie mleka. Nikt nie miał zimnej kawy, nikt nie czekał pół godziny. Po prostu mleczne były trzy minuty później, ale mój ekspres jest kompromisem między ceną, a potrzebami. Gości też chyba codziennie nikt nie ma.
Dodam, że jestem świeżakiem, a są tu o wiele bardziej ogarnięci ludzie, którzy pewnie i dziesięciu znajomych obskoczą z kawą w kilka minut...

Edytka - coś jeszcze mi się przypomniało, bo też taką sytuację miałem - trzy kawy mleczne, a ktoś nie chciał podwójnej, więc żeby nie bawić się w zmianę sitka na pojedyncze, którego nie ogarniam, założyłem do NPF posiadane "potrójne" 21 gramów i zrobiłem wszystko do jednej filiżanki; w czasie, kiedy ekspres grzał parę, zamieszałem, przelałem do trzech i też była gitara i każdemu smakowało.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2019, 23:09:24 wysłana przez Halik »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi