Autor Wątek: Tamper - jakość czy ma znaczenie ?  (Przeczytany 4527 razy)

Offline Zosia

Tamper - jakość czy ma znaczenie ?
« dnia: 08 Sierpień 2019, 22:59:04 »
Witajcie. Jestem tutaj nowa. Zamierzam kupić ekspres Rancilio Silvia + młynek Rancilio SD. Do tego tamper. Fajnie kupć Raniclio ale koszt to 165zł. Sa też Motta, Stalgast Tomgas. Waga tampra jest podobna. I zastanwiam się czy nie kupić np. Stalgast zamiast Rancilio czy Motta.
Co sadzicie? Czy lepiej pozostać przy tamperze Rancilio ?
Zosia

Halik

• Gość
Odp: Tamper - jakość czy ma znaczenie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2019, 01:07:50 »
Pomyśl o dobranym idealnie do sitka tamperze na zamówienie, np. od Metiu. Wydatek wydaje się spory, ale myślę, że warto - zepsuć się tam raczej nie ma co, ani zużyć, więc kupujesz porządnie raz i masz do końca życia.
Tutaj masz cały wątek o tamperach.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2019, 23:10:16 »
Pomyśl o dobranym idealnie do sitka tamperze na zamówienie, np. od Metiu.
Jak najbardziej popieram. Mam 3 tampery i ten od Metiu ma swoje najpoczytniejsze miejsce. Zwłaszcza, że jest do sitka VST :) A muszę powiedzieć, że różnica między zwykłym sitkiem Bezzery, a VST jest bardzo duża na korzyść VST.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpień 2019, 07:50:30 »
Z tymi sitkami i tamperami ostrożnie, bo wyjdzie że to 1/3 ceny ekspresu.
Zamiast Rancilio ja bym zamówił u Metiu (użytkownik forum) ewentualnie tańszy metalowy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2019, 08:13:29 »
Zastanawiam się jak najprościej wytłumaczyć dlaczego tamper dopasowany do sitka jest lepszy od pierwszego lepszego z półki sklepowej. Wydaje mi się że można by wytłumaczyć "lepszość" przez analogię do samochodu i opon - masz różne opony w takim samym rozmiarze i w danych warunkach drogowo-atmosferycznych widać że jedne zachowują się lepiej a drugie gorzej. Tamper dopasowany do sitka to opona dobrana do konkretnych warunków drogowo-atmosferycznych. Z tą zaletą, że w przypadku tampera i profesjonalnych sitek kupujesz je raz na całe życie - no chyba że z 58mm się przesiądziesz na coś mniejszego. Może i jest to koszt na początek ale  prędzej czy później i tak precyzyjny tamper się kupi, a pierwszy lepszy będzie stanowił tylko ozdobę na półce - zamiast wydawać dwa razy lepiej raz a dobrze.
LMWDP #469

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpień 2019, 13:04:30 »
Wydaje mi się że można by wytłumaczyć "lepszość" przez analogię do samochodu i opon - masz różne opony w takim samym rozmiarze i w danych warunkach drogowo-atmosferycznych widać że jedne zachowują się lepiej a drugie gorzej.

Ale tu nie ma żadnych innych warunków i różnych opon - masz dwie opony tego samego typu, z których jedna ma bieżnik 4mm, a druga 5mm - i wytłumacz że druga jest dużo lepsza.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpień 2019, 13:09:40 »
 [emoji106] o widzisz - głębokość bieżnika to trafione w punkt.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpień 2019, 13:17:47 »
I nawet taka zmiana może być odczuwalna. Ja jak sobie drukowałem to wymiar się bardzo dobrze pokrywał ;) Choć niestety mają one swoje minusy, za to działał bardzo fajnie w kolbie od Europiccoli premillenium.

Halik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpień 2019, 14:54:22 »
Wydaje mi się że można by wytłumaczyć "lepszość" przez analogię do samochodu i opon - masz różne opony w takim samym rozmiarze i w danych warunkach drogowo-atmosferycznych widać że jedne zachowują się lepiej a drugie gorzej.

Ale tu nie ma żadnych innych warunków i różnych opon - masz dwie opony tego samego typu, z których jedna ma bieżnik 4mm, a druga 5mm - i wytłumacz że druga jest dużo lepsza.

Na moje sztuczne oko - w czasie deszczu ta druga nieco lepiej odprowadzi wodę.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpień 2019, 15:52:26 »
I tak zeszlismu na opony. Niby te same opony, ale mają różne maksymalne prędkosci dopuszczalne na tej oponie. Jedne 170 km/h a inne 240 km/h. Tylko mało kto na to zwraca uwagę. A jak opona wybuchnie lub pęknie powyżej jej maksymalnej prędkosci to już za późno.

Co do tampera. To jestem tym, który kupił fabryczne. I na nich ciągnąłem 3 lata. Nawet dynamometryczny stalowy. Ten pierwszy lekki aluminiowy. Ale teraz do sitka VST kupiłem tamper od Metiu stalowy i ... jest różnica. Sitko zdecydowanie jest lepsze, kawa lepiej się "układa", lepiej wyskakuje, daje równiejszy wypływ. Teraz to z naked portafilter już nic nie pryska. I dlatego trzeba dopasowany tamper. Jak ubiję w tym VST raz tamperem zwykłym i tym od Metiu to jest różnica. Nawet po "ciastku" to widać. Zwykły tamper nie jest dopasowany idealnie i na bokach woda lubi znaleźć luźniejsze miejsce.
Jak radzą koledzy kup dobre sitko i dopasowany tamper, a to będzie już na cale lata. Niestety, jak się ma maszynę do espresso to nie ma co oszczędzać na wyposażeniu. Kto powiedział A musi rzec B.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2019, 15:59:01 wysłana przez hlary »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2019, 16:55:38 »
Tyle że sitko nie jest tak potrzebne jak tamper. Owszem, kupić warto, ale dobre sitko bez dobrego tampera za dużo nie da ;) Trzeba pomierzyć, bo może wyjść tak jak u mnie, że tamper od Metiu pasował do sitka fabrycznego i IMS/VST.

Offline Miczeq Mężczyzna

• Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2019, 17:30:02 »
A co myślicie o push tamperach? Poza tym, że drogie.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:29:06 »
A co myślicie o push tamperach? Poza tym, że drogie.

Możesz myśl rozwinąć w języku polskim?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miczeq Mężczyzna

• Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:43:06 »
W Cofeedesk sprzedają coś, co nazywa się push tamper. To chyba najdroższy tamper w ich ofercie, prawie 700 zł. Jednak na Forum nie znalazłem na temat tego rozwiązania ani słowa.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sierpień 2019, 01:27:19 »
Nic specjalnego w tym rozwiązaniu nie ma. Dociskasz całość zamiast rączki, ot co... Ale IMO nie ma sensu za to płacić dla bajeru, bo chyba niczym innym się nie wyróżnia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi