Autor Wątek: Bezzera BZ10 + Mignon Specialita  (Przeczytany 9727 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Bezzera BZ10 + Mignon Specialita
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:49:01 »
Po prostu nie przepadam za uogólnieniami. Jeżeli dobrze znasz jeden ekspres, to pisz o nim, a nie o większości, bo są różne rozwiązania.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Sierpień 2019, 23:08:37 »
Po prostu nie przepadam za uogólnieniami. Jeżeli dobrze znasz jeden ekspres, to pisz o nim, a nie o większości, bo są różne rozwiązania.

To nie do końca tak. Włączenie naprzemienne dużych odbiorników (grzałek itd.) to rozwiązanie powszechne stosowane w wielu urządzeniach, nie tylko ekspresach. Nie jest to wynalazek Lelita ani Profiteca. To po prostu jedna z zasad projektowania tego typu urządzeń. Jest tak w Lelitach, Profitec'ach. W Profitecu wprost wspomina o tym nawet instrukcja. Sprawdzałem kilka innych specyfikacji ekspresów. Sprawdzałem parametry grzałek (moc, rezystancja, sprawność itp.). Nie gromadziłem "materiału dowodowego" po prostu uznałem, za rzecz naturalną. Projektanci ekspresów stosują po prostu powszechnie przyjęte standardy...  Chciałem podzielić się ciekawą i istotną informacją.

PS jeszcze dwa przykłady
BEZZERA MATRIX-DUO - domyślnie ustawiony jest priorytet bojlera kawy, można ustawić priorytet bojlera pary albo całkiem zrezygnować z priorytetyzacji, wówczas obie grzałki mogą się włączać jednocześnie.
Quick Mill Vetrano - domyślnie ustawiony jest priorytet bojlera kawy, można całkiem zrezygnować z priorytetyzacji, wówczas obie grzałki mogą się włączać jednocześnie.

PS 2
Tytułem wyjaśnienia dla osób "mniej technicznych" - włączanie naprzemienne odbiorników, w tym wypadku grzałek, w dużym uproszczeniu, ma zapobiec "wysadzeniu korków"...
W dużych instalacjach pozwala zmniejszyć zapotrzebowanie na moc całej instalacji, zoptymalizować koszty instalacji itd.

PS 3
Biorę na razie wolne od pisania na forum. Niechęć do "twardych danych" i takie a nie inne reakcje skutecznie zniechęciły mnie na razie do pisania.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2019, 00:22:21 wysłana przez skansen »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Sierpień 2019, 01:31:47 »
Porządny młyn kupujesz raz i zapominasz na długie lata(albo i na zawsze) o temacie.
I na odwrót. Porządny ekspres kupujesz raz i zapominasz na długie lata (albo i na zawsze) o temacie. Łatwiej i szybciej wymienisz młynek, bo nawet ten drogi jest tańszy niż ekspres.
Ty naprawdę nie wiesz co piszesz... Uparcie pchasz wszystkim swoją "rację" pomimo tego, że nikt tego nie popiera ale nawet nie jesteś w stanie tego uzasadnić w sposób inny niż finansowy. Uargumentuj to może jakoś, co? Tylko bez gadki o E61, grzałce grupy w Bezzerze i innych takich, bo to nie są argumenty. Napisz dlaczego lepiej kupić ekspres za dużo większą część budżetu olewając młynek, chętnie poczytam.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Sierpień 2019, 09:38:57 »
Uparcie pchasz wszystkim swoją "rację"
I ty tak samo.
Najpierw ty uzasadnij, co według Ciebie oznacza "porządny" młyn ? Bo ja nie wiem. Czy Mignon Specialita to porządny ? Czy Macap M2M to porządny, itp. "Porządny" tzn. jaki ? Czy młynek ze skokowym ustawieniem jest "nieporządny" ? Czy uzasadnienie młynka jako "porządny" uzależnione jest od ekspresu lub sposobu parzenia ? No stary, cały czas używasz jakiś słów i pojęć bezsensownych. Ustal raz na zawsze co dla @siewcu oznacza porządny młynek i będziemy wiedzieć raz na zawsze. Bo ja nie zalecam ludziom "nieporządnego" młynka. Tylko wśród "porządnych" są tańsze i droższe, są skokowe i ze śrubą, są dla kawiarni i te małe domowe. Więc pozwól, że mam swoje zdanie na ten temat. Pisałem, że miałem "porządnego" Macapa M2 i zamieniałem na innego "porządnego" Nuova Simonelli.
I porada dla autora. Kup porządny ekspres i porządny młynek. Łatwiej finansowo Ci będzie później zamienić porządny młynek na inny porządny młynek. :)

« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2019, 09:41:46 wysłana przez hlary »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Sierpień 2019, 14:52:24 »
Według mnie na zmianach ekspresu więcej się traci, w młynku mniej rzeczy jest do ewentualnej naprawy/wymiany. Żarna niewielki koszt. Bezpieczniej i łatwiej kupić/sprzedać. Także wniosek podobny jak u Hlary. Z drugiej strony mając dobry młynek zrobimy dobre espresso na "gorszym" ekspresie, tu racja Siewcu :)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Sierpień 2019, 17:18:54 »
Zgadzam się  całkowicie, bo najlepiej to kupić od razu docelowy ekspres i docelowy młynek. Jeżeli się zna cel ...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Sierpień 2019, 10:50:24 »
Kupić jak najlepszy młynek w danym budżecie i dobrać do tego w miarę możliwości najlepszy w pozostałym budżecie ekspres. Efekty będą sporo lepsze niż przy kombinowaniu w odwrotnej proporcji finansowej.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Sierpień 2019, 14:16:27 »

Offline rapoh

« Odpowiedź #38 dnia: 16 Sierpień 2019, 14:26:51 »
Kupić jak najlepszy młynek w danym budżecie i dobrać do tego w miarę możliwości najlepszy w pozostałym budżecie ekspres. Efekty będą sporo lepsze niż przy kombinowaniu w odwrotnej proporcji finansowej.

Ja bym poszedł dalej. Kupić od razu docelowy młyn, a jak budżet nie ogarnia docelowego ekspresu, kupić tymczasowy. Jakkolwiek widzę, że na forum wygrywa optyka, by "tymczasowy" był młyn. Uważam, że to jest bez sensu, zwłaszcza argument, że można "poćwiczyć", wyrobić sobie "umiejętności", "a potem się kupi docelowy młyn". 

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Sierpień 2019, 14:52:34 »
Ja bym poszedł dalej. Kupić od razu docelowy młyn

W ogóle można można mówić o docelowym młynie. W każdym roku pojawiają się nowe produkty, coraz bardziej specjalistyczne, przyjaźniejsze użytkownikowi itd. Poza tym osoba, która kupuje pierwszy młynek, często nawet nie wie, czego od niego oczekiwać.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2019, 14:54:55 wysłana przez WS »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 16 Sierpień 2019, 15:31:23 »
Dlatego my jesteśmy od tego, żeby uświadomić :)

Moim zdaniem płaskie żarna minimum 64 mm  lub stożki powyżej pewnego rozmiaru(tu ciężko mi stwierdzić) dadzą na tyle dobry przemiał, że da się wyciągnąć bardzo dużo z możliwości nawet podstawowego ekspresu. Idę o zakład, że więcej wyciągnę(przykładowo) z zestawu Fiorek F64 i Ascaso Basic niż z Ascaso i1 i Steel Duo Prof PID(chyba ten sam zakres finansowy).
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2019, 16:13:48 wysłana przez siewcu »

Offline rapoh

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Sierpień 2019, 23:10:35 »
Ja bym poszedł dalej. Kupić od razu docelowy młyn

W ogóle można można mówić o docelowym młynie. W każdym roku pojawiają się nowe produkty, coraz bardziej specjalistyczne, przyjaźniejsze użytkownikowi itd. Poza tym osoba, która kupuje pierwszy młynek, często nawet nie wie, czego od niego oczekiwać.

No, ale tak samo można mówić o samochodach: przecież za rok będzie lifting modelu, potem nowy model, itd. Tak myśląc, to nigdy by się nie kupiło, nawet lokówki. Chodzi o kupno młyna docelowego, czyli mającego oczekiwane parametry. A po zużyciu kupno analogicznego (własnie w uwagi na zmiany technologiczne) lub wyższego, jeżeli poziom oczekiwań co do docelowego się zwiększa. Poza tym, póki nie będzie rewolucji, np. dajmy na to żarna o zmiennym kształcie, czy licho wie co, to dziś podstawowe rozwiązania, np. płaskie żarna, parametry (np. średnica żaren, moc silnika i przyzwoity wyrzut) załatwiają sprawę

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #42 dnia: 17 Sierpień 2019, 08:03:20 »
ziś podstawowe rozwiązania, np. płaskie żarna, parametry (np. średnica żaren, moc silnika i przyzwoity wyrzut) załatwiają sprawę
No ale właśnie o to chodzi. A samochody to niekoniecznie dobre porównanie... Czasem tylko warto pozbierać na inny, no i w przeciwieństwie do młynka koszty utrzymania są, bo wymiany żaren raz na kilka lat IMO kosztem używania nazwać nie można przy takim porównaniu. W tym przypadku lepiej kupić raz a porządnie jeśli mieścimy się w budżecie ;)

Offline rapoh

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Sierpień 2019, 01:53:12 »
W analogii do samochodów bardziej chodziło mi o proces decyzyjny w kontekście tego, co pisał WS. Po prostu śledzenie zmian oznacza, że zawsze coś jest pending i nigdy auta nie kupisz  [emoji38]

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Sierpień 2019, 09:42:44 »
Po prostu śledzenie zmian oznacza, że zawsze coś jest pending i nigdy auta nie kupisz 

Może Ty nie kupisz, ja mam zamiar co jakiś czas zmieniać je na coraz lepsze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi