Autor Wątek: Bezzera BZ10 + Mignon Specialita  (Przeczytany 9744 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Bezzera BZ10 + Mignon Specialita
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpień 2019, 12:20:30 »
Tak, jest to zły pomysł. Dlaczego? Porządny młyn kupujesz raz i zapominasz na długie lata(albo i na zawsze) o temacie. A ekspres możesz kupić zwykły i jak po czasie określisz czego szukasz to dopiero kupić coś lepszego, pasującego do oczekiwań.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpień 2019, 13:02:21 »
Tak, jest to zły pomysł. Dlaczego? Porządny młyn kupujesz raz i zapominasz na długie lata(albo i na zawsze) o temacie. A ekspres możesz kupić zwykły i jak po czasie określisz czego szukasz to dopiero kupić coś lepszego, pasującego do oczekiwań.
OK, ale piszesz to z perspektywy bardzo doświadczonej osoby. Pisałem post wcześniej, że czasem ktoś wie, czego oczekuje od ekspresu (np. jednoczesne pienienie mleka i parzenia kawy a więc DB/HX/DT) a od młynka nie :)

Ale żeby nie było - gdy szukałem ekspresu to gdybyś napisał w moim wątku to co napisałeś tutaj o młynkach to bym się posłuchał, i kupił coś z dużymi żarnami :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Sierpień 2019, 13:35:59 »
Ale chyba o to w tym chodzi, prawda? Wiem, przetrenowałem, więc z perspektywy posiadanej wiedzy(poza tym to nie jest tylko moje zdanie) wolę doradzić kupno sprzętu w kolejności adekwatnej do prostszego startu i eliminacji jednego z potencjalnych winowajców problemów - przy odpowiednim młynku nie będzie można zwalić na niego winy po prostu... Lekko naciągany przykład - kupujesz np. Fiorka F83 i wyciągniesz ile się da niezależnie od tego czy masz najbardziej podstawowy czy najbardziej rozbudowany ekspres... Czy będzie to Ascaso Basic czy np. LaMa Linea Mini to i tak nie będzie można zwalić winy na młynek.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Sierpień 2019, 13:45:46 »
Jeśli celem jest doskonałe espresso to podpisuje się pod tym rękami i nogami :)
Patrząc "technologicznie" młynek jest na wejściu, ekspres na wyjściu, więc kiepskie mielenie ma wpływ (psuje) dalsze etapy, psuje efekt końcowy.
Twoją argumentację, można też rozwinąć w ten sposób, że z młynkiem sprawa jest dość prosta - duże żarna, mocny silnik. Sam hopper zawsze można zmienić na mniejszy. Z ekspresem dylematów jest więcej i jak pisałeś wcześniej, nadmiar ustawień ekspresu może być wadą. Idąc tym tokiem, na początku drogi do idealnego espresso warto zacząć od młynka :)
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2019, 14:33:04 wysłana przez skansen »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Sierpień 2019, 13:47:47 »
Na wejściu jest ziarrnko kawy ;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Sierpień 2019, 14:00:35 »
Beczka myślę że dobry zestaw wybrałeś, kiedyś sam coś podobnego chciałem nabyć (ale trafiła się opcja z podłączeniem wody).
Tylko jakiś wskaźnik temperatury by się przydał, czy to PID, czy takie wkręcane w grupę i właśnie wkręcane w grupę, to w grupę E61.
Wiem że niektórzy używają bez termometrów, ale ja zawsze używam wskaźnika temperatury. Także może warto dołożyć do tej z grupą E61 + termometr.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Sierpień 2019, 14:44:30 »
Na wejściu jest ziarrnko kawy ;)
Czepiasz się szczegółów ;)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Sierpień 2019, 21:19:23 »
Sporą burzę wywołał tutaj @Tom.kawa krytykując tańsze młynki. Ale czy to na pewno zły pomysł zacząć od mniejszego młynka a potem wiedząc już co chcemy (np. niska retencja, sposób sterowania itd). kupić coś docelowego?
Ja przy Bezzera Magica S PID (Z HX i PID) kupiłem Macap M2D i było espresso OK. Po pewnym czasie brakowało mi ustawiania bezskokowego (Macap M2D ma ustawienia skokowe), ale to dopiero po pewnym czasie jak opanowałem początki przygotowywania espresso. Ale po roku trafił się młynek niewiele używany za bardzo bardzo okazyjną cenę to kupiłem lepszy młynek. A Macap poszedł do ludzi.

Offline mich102 Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II
  • Młynek: Mignon Specialita
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpień 2019, 21:30:01 »
Twórca wątku pisze, że będzie głównie robił kawy mleczne więc o ile ich bazą jest espresso to nie jest łatwym wyczuć w nich tak subtelne różnice jakie dają lepsze młynki. Nie pomijamy też, że nie każdy jest perfekcjonistą i docelowo nie każdy dąży do idealnego smaku a wystarczy mu po prostu 'dobry' do którego nie trzeba młynka z najwyższej półki. Od siebie dodam że mignon specialita wygląda naprawdę uroczo i jest bardzo cicha. Co do ekspresu wybierając cichy młynek szukałabym czegoś z pompą rota 😄

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sierpień 2019, 21:02:46 »
Porządny młyn kupujesz raz i zapominasz na długie lata(albo i na zawsze) o temacie.
I na odwrót. Porządny ekspres kupujesz raz i zapominasz na długie lata (albo i na zawsze) o temacie. Łatwiej i szybciej wymienisz młynek, bo nawet ten drogi jest tańszy niż ekspres.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Sierpień 2019, 21:12:32 »
Poniższą kwestię omawiałem z Autorem wątku w ramach PW, ale warto odnieść się do niej również tutaj:

DB u mnie raczej odpada, bo w miejscu gdzie obecnie mieszkam jest stara instalacja i urządzenia o poborze > 2kW są raczej niemile widziane.

W większości DB elektronika sterująca nie włącza obu grzałek jednocześnie (grzałki pracują na zmianę).
Np. Lelit Elizabeth wyposażony jest w dwa bojlery-kawowy 300ml z grzałką 1200W i parowy 600ml z grzałką 1000W ale łączna maksymalna moc ekspresu to 1250W.
Opisałem ten aspekt w recenzji mojego ekspresu https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7842.msg177254 i zamierzam ten wątek jeszcze rozwinąć, bo to bardzo ciekawy aspekt:)
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2019, 21:16:49 wysłana przez skansen »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Sierpień 2019, 21:20:38 »
W większości DB elektronika sterująca nie włącza obu grzałek jednocześnie (grzałki pracują na zmianę).

A skąd to wiesz?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:02:24 »

A skąd to wiesz?

Przecież napisałem :) Grzałka mojego bojlera kawowego ma 1200W a parowego 1000W. A maksymalna moc ekspresu (z tabliczki znamionowej) to 1250W. 50W to moc elektroniki, pompki, lampek...
Nie jest to błąd w specyfikacji ani na tabliczce. Steruje tym elektronika (PID/LCC itp).  Podobnie jest w Profitecach - pisano o tym nawet u nas na forum w kontekście "siadania" pary gdy elektronika dawała wyższy priorytet na grzanie bojlera kawy...

W elektrotechnice od lat stosuje się tzw. przekaźniki priorytetowe. Generalnie jest to temat rzeka...

Zamierzam wątek rozwinąć  gdy tylko skompletuje więcej danych od producentów:)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:30:13 »
I tylko dlatego, na podstawie nielicznych przykładów, piszesz o jakiejś "większości". Zdarzyło mi się obsługiwać wypasionego Profiteca i para w nim na pewno nie "siadała", jak sugerujesz. Poza tym producenci często zawyżają niektóre parametry, i grzałka może mieć inną moc niż widnieje w specyfikacji.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Sierpień 2019, 22:46:35 »
I tylko dlatego, na podstawie nielicznych przykładów, piszesz o jakiejś "większości". Zdarzyło mi się obsługiwać wypasionego Profiteca i para w nim na pewno nie "siadała", jak sugerujesz. Poza tym producenci często zawyżają niektóre parametry, i grzałka może mieć inną moc niż widnieje w specyfikacji.

Nie sugeruje, że para siada w Profitecach - o siadaniu pary przy priorytecie bojera kawowego pisał na forum jego użytkownik, nie ja. Z tego co wynikało z wątku, to zmiana priorytetu pomagała. Później również producent wprowadzał jakieś zmiany...

Zresztą tak jak pisałem wcześniej - przekaźniki priorytetowe są stosowane od lat w elektrotechnice.

Analizowałem kilka DB pod tym kątem. Mierzyłem moc chwilową ekspresu. Na prawdę nie chciałem obrazić żadnej marki, po prostu chciałem pociągnąć ciekawy wg mnie temat. Temat poruszany na obcojęzycznych forach. Na prawdę nie uważam, żebym zasługiwał za tego posta na minusa. Od lat pracuje w szeroko rozumianej branży technicznej i chciałem się tu na forum dzielić wiedzą i doświadczeniem. Ale jak widzę "twarde liczby" nie są tu mile widziane.

PS
Moim jedynym celem było jedynie poruszenie kwestii chwilowej mocy. Najlepiej jakby się @Janusz w tej kwestii wypowiedział. Serwisował wiele ekspresów i jest w tej kwestii niewątpliwym autorytetem.

PS2
Jeszcze w kwestii Profiteca, fragment instrukcji obsługi P700:

The controls are factory pre-set so that both boilers are heated consecutively, whereby the coffee boiler (t1)
has priority. This means that the steam boiler (t2) is activated only after the programmed temperature of the
coffee boiler has been reached.

Kurcze, na prawdę nie chciałem w żaden sposób krytykować jakiejkolwiek marki. Chciałem po prostu rozwiać wątpliwości dotyczące dużego poboru mocy przez DB...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi