Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 15691 razy)

skansen

• Gość
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Sierpień 2019, 14:21:32 »
A jak młynek, William się dobrze sprawdza?

Jestem szczęśliwym posiadaczem tego młynka. Jestem w trakcie przygotowywania pełnej recenzji, na razie mogę odesłać do dwóch moich wpisów o tym młynku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7594.msg177521#msg177521
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7594.msg177537#msg177537

skansen

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Sierpień 2019, 18:31:57 »
Stoję przed wyborem ekspresu: Oscar II, Gastroback 42636, ewentualnie liczę na podpowiedzi Forumowiczów, podobne w tym segmencie.

@PiotrN myślę, że to temat na oddzielny wątek. Czy zamierzasz robić kawy mleczne? Oba wymienione przez Ciebie ekspresy się sprawdzą. Różnią się jednak one technologią. Oscar to HX a Gastroback to DB.

Oscar II ma wielu sympatyków na forum, jest sporo wątków na jego temat. Jest to produkt w pełni włoski.
Natomiast Gastroback 42636 jest oferowany również pod markami Breville i Sage. Na tym forum nie jest szczególnie popularny. Na obcojęzycznych forach zbiera mieszane, ale raczej dobre recenzje. Jest produkowany w Chinach. Niewiadomą jest serwis pogwarancyjny i dostępność części po gwarancji.
Z tych dwóch, gdyby nie zależało mi specjalnie na trwałości wziąłbym Gastroback 42636.
Gdybym mógł wybierać z innych rozwiązań rozważyłbym Lelit Elizabeth i Ascaso Steel Duo Prof.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2019, 18:37:25 wysłana przez skansen »

Offline PiotrN

• Ekspres: Lelit Victoria, Rancilio Silvia
  • Młynek: Lelit William, Graef CM80
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Sierpień 2019, 16:56:26 »
Dzięki za podpowiedź. Sam wolę espresso. Za sugestią Janusza zrezygnowałem z Gastro (może solidny ale chińczyk). Rozważam teraz między Dream Pid, Uno Pid Prof, a Lelit Victoria. Widzę że używasz Lelity, powiedz mi o coś o Twoim młynku. Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Offline swistak Mężczyzna

• Ekspres: Decent, Flair 58, Hario V60 02, Aeropress
  • Młynek: Lagom P64, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Wilfa Uniform
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpień 2019, 12:33:59 »
Dokładnie, jak powtarzalność dozy w tym młynku, retencja, równość przemiału? Jeszcze się trochę waham między Grace a Victoria.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpień 2019, 13:16:40 »
Widzę że używasz Lelity, powiedz mi o coś o Twoim młynku. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Dokładnie, jak powtarzalność dozy w tym młynku, retencja, równość przemiału? Jeszcze się trochę waham między Grace a Victoria.

Weryfikowałem kilkukrotnie powtarzalność masy dozy i pod tym względem młynek wypada bardzo dobrze - za każdym razem dozy mają zbliżoną wagę. Powtarzalność udaje się utrzymywać do czasu aż hopper jest napełniony do ok 25%. Potem spada masa dozy. Przy zasypie 25%-100% problemu nie ma.
Przemiał jest równy.
Jedynie przy świeżo palonych kawach występuje niekiedy nieznaczne zbrylanie.
Retencji nie mierzyłem, szacuje ją na kilka gramów.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2019, 13:26:35 wysłana przez skansen »

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Sierpień 2019, 14:25:02 »
Jeszcze się trochę waham między Grace a Victoria
Główne różnice to profesjonalny pf, pojemność bojlera i mocniejsza grzalka.  Profesjonalny pf ciężko wygrzać ale kiedy juz to zrobisz bardzo dobrze trzyma temperaturę i świetnie to obrazuje właśnie pasek na monitorku. Pojemność 300 ml może mieć znaczenie kiedy zaczniesz bawić się różnicami temperatur wody w   rurce bojlerka a w bojlerku w fazie stygnięcia z zależności od testu monety i ustawień pid😉.Grzałka 1200 daje rade spienić na śmietanę a także 20ml mleka w kieliszku. Czas przejścia do temperatury pary okolo 30s - 40s. Do bardzo dobrej kawy grace napewno wystarczy ale aby w pełni wbić się temperaturą w takie owocowe pasmo gdzie w różnicy 1c czuć jak kawa przechodzi z truskawki  w jeżyny albo z 3cytryn w miód a ty robisz sobie takie połączenie tych smaków, które jest dalej ohydne ale po dodaniu lodu pijesz już napój Zbyszko oslodzony miodem tego nie powiem bo nie próbowałem. Victoria daje rade. Dużo będzie zależało od twoich umiejętności i wyczucia sprzętu. Napiszę też że trochę szkoda że lelit nie wprowadził możliwości trzech ustawień pid dla trybu podtrzymania , robienia kawy i spieniania☹️.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Sierpień 2019, 14:35:46 »
Napiszę też że trochę szkoda że lelit nie wprowadził możliwości trzech ustawień pid dla trybu podtrzymania , robienia kawy i spieniania☹️.

@Mireksm czy masz na myśli trzeci tryb, temperatury podtrzymania w trybie stand-by?

Offline Mireksm

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Sierpień 2019, 15:16:40 »
Tak coś takiego ale utrzymania lekko przegrzanego ekspresu . Dla kawy parametry 0.6 0.10 4.5 też są bardzo ciekawe warunek przegrzać i przejść w tryb opadania. To taki gaz i hamulec dla grzałki. Ekspresik bardzo fajny.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2019, 15:23:38 wysłana przez Mireksm »

Offline swistak Mężczyzna

• Ekspres: Decent, Flair 58, Hario V60 02, Aeropress
  • Młynek: Lagom P64, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Wilfa Uniform
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Sierpień 2019, 11:43:58 »
Dziękuję za rady. Ostatecznie uznałem, że PF 57mm będzie dla mnie wystarczający i wybrałem Lelit Grace PL81T w komplecie z Lelit William PL72. Czekam teraz na realizację zamówienia ;)

Offline Mireksm

« Odpowiedź #69 dnia: 28 Sierpień 2019, 14:18:07 »
Dodam jeszcze że Victoria utrzymuje 100ml w trybie spieniania. 200 wyparowuje a do 100 jest dodawana mała porcja wody co kilka sekund. W Grace parametry będą troszkę inne. No i aby elektroniki nie zalało😉

Offline Nenu

« Odpowiedź #70 dnia: 29 Sierpień 2019, 11:29:02 »
Cześć!
Czy ktoś w Was orientuje się, czy do Oscara II (kupionego w Polsce) można dokupić osobno opv z Electros.it?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Sierpień 2019, 11:39:33 »

Offline Nenu

« Odpowiedź #72 dnia: 29 Sierpień 2019, 11:49:40 »
O ile mi się nie przewidziało to, na stronie była informacja, że sprzedają wyłącznie niejako z montażem, stąd wątpliwość.

Offline Nenu

« Odpowiedź #73 dnia: 30 Sierpień 2019, 23:26:30 »
O ile mi się nie przewidziało to, na stronie była informacja, że sprzedają wyłącznie niejako z montażem, stąd wątpliwość.
Faktycznie dostępne w ogólnej sprzedaży.
Ze wzhlędu na zdanie małżonki (ekspres musi pasować pod względem wyglądu) pozostaję z wyborem pomiędzy: 
Oscar II + mignon/f4nano/zenith 60 - opv po okresie gwarancji
Ascaso Uno/PID/ Duo + młynki tożsame jak wyżej
Wybieram docelowy zestaw, wobec czego modyfikacje będą miały miejsce, w miarę nauki espresso.
Czy brak manometru/ termometru w Oscarze może stanowić przeszkodę w postępach w nauce?

Pozdrawiam, Nenu.

« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2019, 23:30:38 wysłana przez Nenu »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Sierpień 2019, 23:53:19 »
Czy brak manometru/ termometru w Oscarze może stanowić przeszkodę w postępach w nauce?

Dla mnie owszem - nie wyobrażam sobie ekspresu bez manometru - kwestia doboru mielenia i powtarzalności...

Ale wiele osób uważa, że jest zbędny i świetnie radzą sobie bez ;)
a eksperci uważają, że przy małym boilerze jego wskazania niewiele mają wspólnego z rzeczywistością...

ale...
przy Giaggi Classic dodatkowy manometr gwarantował mi powtarzalność a przy dźwigni - nauczyłem się robić kawę w jeden dzień ;)
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi