Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 15702 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Sierpień 2019, 00:22:01 »
@Tom.kawa

Zdaje się, że źródłem dyskusji z piomic-iem był mój post. I chyba nie do końca należycie go zrozumiałeś. Bo ja właśnie pisałem o tym, żeby nie "stopniować zakupów", tylko od razu celować w to, co ma być na końcu.
A obecni tu użytkownicy komercyjni po prostu się na urządzeniach znają - niby dlaczego nie mają pisać? Mogą się nawet między sobą sprzeczać, co się zdarza i to jest poznawczo bardzo dobre.

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpień 2019, 10:12:10 »
@Tom.kawa

A obecni tu użytkownicy komercyjni po prostu się na urządzeniach znają - niby dlaczego nie mają pisać? Mogą się nawet między sobą sprzeczać, co się zdarza i to jest poznawczo bardzo dobre.

Współczuję Tobie, że im ufasz. To, że się znają to fakt, że nie mówią o tym co wiedzą bo koliduje to z kawowym biznesem to jest drugi fakt. To, że ja mam 5 minusów  to też fakt.

@piomic, osoba która wie (Ty), że espresso z termobloku smakuje inaczej niż z HX/Bojler powinna swoją uwagę skupić nie na nicku tylko posłuchać co było napisane w treści.   
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2019, 10:15:26 wysłana przez Tom.kawa »

Offline rapoh

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpień 2019, 13:05:07 »
A kto mówi o zaufaniu? Trzeba czytać, co czynię, a Ty chyba nie do końca. Ja sam, jak widzisz, jestem obserwowany na skutek interwencji jednego z komercyjnych, który był zbyt niecierpliwy. No to stracił klienta (sic transit...). Ale ja nie czynię żali z tego powodu. Użytkownicy komercyjni w znacznej mierze "ciągną" to forum i cóż z tego, że mają też interes biznesowy? Wywołaj dyskusję pomiędzy nimi, jeżeli obawiasz się że "kryją" wady swej oferty.

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpień 2019, 16:25:59 »
Użytkownicy komercyjni w znacznej mierze "ciągną" to forum i cóż z tego, że mają też interes biznesowy?

W portfel nikomu nie zaglądam. Jesli chodzi o mnie, to mogą górą pieniędzy podzielić się między sobą. Jestem za.
Tylko drażni mnie,  gdy do espresso polecają młynki z 50 mm płaskimi żarnami. Na samym starcie kupujący jest skazany na skręt jadaczki po spożyciu espresso.
Można śmiało w to miejsce polecić inne młynki gastro używane, lecz bez nakazu. Espresso nigdy nie wybaczy kiepskiego przemiału. Jak ktoś liczy na cud, no cóż, niech czeka dalej.

Wywołaj dyskusję pomiędzy nimi, jeżeli obawiasz się że "kryją" wady swej oferty.

Lepiej zapytać się o zalety z wykluczeniem ładnie wykonanej obudowy, będzie mniej zalet niż wad.  ;)

Offline rapoh

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpień 2019, 16:47:06 »
Tylko drażni mnie,  gdy do espresso polecają młynki z 50 mm płaskimi żarnami. Na samym starcie kupujący jest skazany na skręt jadaczki po spożyciu espresso.

Po pierwsze polecają taki, jak pytający ustawia budżet który nie pozwala przejść na wyższy rozmiar. Po drugie, nie sądzę, aby młyn z 50kami dawał tak fatalne doznania, jak piszesz, jeżeli ekspres nie jest/ma być na takim poziomie, dla którym różnica z 64ką, czy 80kami była odczuwalna. A "używane gastro" to nie dla zwykłych ludzi.

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpień 2019, 17:03:03 »

Po drugie, nie sądzę, aby młyn z 50kami dawał tak fatalne doznania, jak piszesz,

Masz plusa, proszę w zamian minusa. Najlepiej w liczbie mnogiej.

Offline rapoh

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sierpień 2019, 17:26:57 »
Nie wiem, o co chodzi z tymi minusami i plusami.

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpień 2019, 17:54:51 »
Nie wiem, o co chodzi z tymi minusami i plusami.

Ja też nie wiem.

Żartując: Na pytanie Pomożecie odpowiadaj Pomożemy.

EDIT. Wygląda na to, że jednak zabrali Tobie +. Widocznie pochwaliłeś niesłusznie żarna płaskie 50 mm.
Trochę to dziwne, za sprzedaż nowych młynków 50 mm z przeznaczeniem do espresso nie dostaje się MINUSA.

"Ok. Przepraszam bardzo temat Fiorka, dopiero teraz zrozumiałem, za polecenie F64 EVO dostaje się minusa, bo to jest kiepski młynek dla forumowicza. Miejsca od groma i jeszcze trochę."

A tak szczerze. Za co dostałem 11 minusów.

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2019, 19:52:08 wysłana przez Tom.kawa »

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #38 dnia: 02 Sierpień 2019, 21:11:45 »
Na prośbę kolegi. Moja odpowiedź jest tylko w wersji skróconej.

Był ten temat wałkowany kilka razy. Choć początkowo nie zgadzałem się z @siewcu teraz podpiszę się pod jego stwierdzeniem, że na początku nadmiar ustawień jest wadą.

Jaki nadmiar ustawień, wybacz. Trzeba umieć wytłumaczyć, a nie pchać ludzi w kupno taniego nowego pylącego młynka.
Alternatywą jest używany. Gdy są braki w jakości przemiału plus nie najlepszy ekspres, szuka się ziarna i stopnia palenia które
dobrze znosi zmienną temperaturę zaparzania jak i zakwaszanie lub goryczkę wynikajacą głównie z pyłu poprzemiałowego.
Przykład: Mokito Bianco tem. od 86 do 95 C jest ok dla tej kawy.

Nie mam Lelit Bianca na razie, więc porównania nie zrobię... Co polecasz do domu z Cimbali, Faema, Elektra, San Marco? Nie chce wielkiej kolubryny gastronomicznej. Mógłbym teoretycznie podłaczyć ekspres pod 400V (mam "siłę" w kuchni) ale nie w tym rzecz. Dodam jeszcze, że nie podobają mi się maszyny z grupą E61 stąd zainteresowanie LaMą...

Co do kupna ekspresu kieruj się: stabilnością temperatury, co ma w sobie, czasem rozgrzewania, wyglądem. O ten ostatni jest najłatwiej, pierwszy jest blado, drugi znajdzie się za sporą kasę, trzeci najmniej istotny gdy kupuje się drogą kawę i nastawia się na jak najlepszy smak.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Sierpień 2019, 21:33:25 »
Nie mam Lelit Bianca na razie, więc porównania nie zrobię... Co polecasz do domu z Cimbali, Faema, Elektra, San Marco? Nie chce wielkiej kolubryny gastronomicznej. Mógłbym teoretycznie podłaczyć ekspres pod 400V (mam "siłę" w kuchni) ale nie w tym rzecz. Dodam jeszcze, że nie podobają mi się maszyny z grupą E61 stąd zainteresowanie LaMą...
Co do kupna ekspresu kieruj się: stabilnością temperatury, co ma w sobie, czasem rozgrzewania, wyglądem. O ten ostatni jest najłatwiej, pierwszy jest blado, drugi znajdzie się za sporą kasę, trzeci najmniej istotny gdy kupuje się drogą kawę i nastawia się na jak najlepszy smak.

Liczyłem na propozycję konkretnych modeli :) Może źle szukałem, ale na półce za +/- 10 znalazłem:
La Cimbali M21 - pompa wibracyjna jest dla mnie nie do zaakceptowania, do tego wygląda tak, jakby projektowali go Ci sami projektanci którzy projektowali Renaulty w latach 1990tych...
Faema Carisma - nie znalazłem za wiele informacji o tym ekspresie, ale wygląda na to, że też ma pompę wibracyjną
Elektra - modele które znalazłem mają "odjechany" design. Jestem pewien, że na pewno jeden z nich stoi na Kremlu - designem pasuje :) Dla siebie nic nie znalazłem...
La San Marco 85 Flexa - fajny design, ale znowu pompa wibracyjna....

Nie skreślam powyższych producentów. Nie jestem teraz "na kupnie ekspresu". Jak wrócę do tematu to minimum będzie zapewne pompa rotacyjna, podłączenie na stałe do wody. Rozważę wtedy E61 (choć okropnie wygląda) i termobloki (choć to technologia rodem z ekspresów marketowych, ale jeśli będzie model do domu z rotapompą to może zakupię i wszystko odszczekam a następnie skasuje konto na tym forum :) )

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Sierpień 2019, 21:49:24 »
Z uwagi na niski kurs GBP, dodaj do listy Londinium R / I.

Offline rapoh

« Odpowiedź #41 dnia: 02 Sierpień 2019, 21:59:13 »
Rozważę wtedy E61 (choć okropnie wygląda)

No co Ty? Przecież jest śliczna :-)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Sierpień 2019, 22:01:53 »
Z uwagi na niski kurs GBP, dodaj do listy Londinium R / I.
To ciekawa propozycja, ale odjeżdża zupełnie od pytania autora wątku :)
@pj.w czy mógłbyś więcej (w oddzielnym wątku) napisać o tej maszynie? Dlaczego kupiłeś ją a nie np. Profiteca? Jak (poza ceną) wygląda np. porównanie z Lineą Mini?

Rozważę wtedy E61 (choć okropnie wygląda)
No co Ty? Przecież jest śliczna :-)
Mi się nie podoba. Kiedyś bardziej mi się nie podobała... Ale to nie jest (w moim przypadku) temat "na teraz"...

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Sierpień 2019, 22:50:20 »
Czy moglibyście mi zatem zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie jako osoby mające zdecydowanie większe doświadczenie.
A Rancilio Silvia E V5 nowa wersja Black rozważałeś ? Mieści się nowy jak najbardziej w budżecie.

Offline Nenu

« Odpowiedź #44 dnia: 02 Sierpień 2019, 23:21:03 »
A Rancilio Silvia E V5 nowa wersja Black rozważałeś ? Mieści się nowy jak najbardziej w budżecie.

Tak rozważałem, łącznie z rekonesansem co do pid. Aktualnie jestem na etapie " uważam, że ekspres z młynkiem za mnóstwo monet nam nie potrzebny"
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2019, 23:23:45 wysłana przez Nenu »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi