Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 15676 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipiec 2019, 12:59:16 »
Zmiany są nieduże, a warunki atm. mam stabilne. Ale przecież i tak po zmianie kawy trzeba nieco pokręcić. Tu nie można nabrać doświadczenia, że patrzysz na ziarno i ustawiasz w ciemno. Dlatego uważam, że zawsze jest rodzaj eksperymentu. I lepiej jak najszybciej dojść do docelowego młynka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipiec 2019, 14:29:51 »
zczególnie na początku drogi lepszym rozwiązaniem jest młynek bez elektroniki.
Można i tak, proste młynki są super. Każdy młynek z elektroniką ma też tryb "ręczny", pomijający timery. Na początek też zalecam korzystanie z "ręcznego" trybu, by dobrać sobie stopień zmielenia kawy. W przypadku E6P użycie trybu "ręcznego" jest prawie takie samo jak użycie timera -- po prostu dotykamy przycisku raz by uruchomić motor i drugi raz by go wyłączyć. Proste bardzo. Fajne jest w tym młynku to, że tym samym przyciskiem, uruchamiającym timer, możemy przerwać jego działanie. Widziałem już takie młynki, w których gdy się raz timer uruchomi, to nie ma jak go przerwać. Korzystając z E6P wcale nie myślałem o istnieniu timerów. Masz odrobinę samozaparcia i wyczucia -- nie trzeba Ci timera; masz żonę -- ustawiasz timer dla żony i gotowe ;).
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2019, 14:35:14 wysłana przez Antonio »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipiec 2019, 14:55:52 »
Wszystko się zgadza. W F4 ECO w ten sam sposób można przerwać mielenie kawy. W F4 E Nano także. Rzecz jednak w tym, że nie wszystkich od razu stać na wydawanie na młynek ponad 2 tys. zł. Najczęściej trafiające się zapytanie na forum o zestaw oscylują w kwocie do 3 tys. zł. W momencie jak nowemu gościowi polecamy od razu młyn np. F64 EVO czy Ceado to budzet musiałby zwiększyć o co najmniej 1000 zł. A po co na początek mają ponosić takie koszty jeśli ten sam efekt uzyska na tańszym młynku ? I bardziej pasującym do ekspresu...Ja przynajmniej hołduję zasadzie - każdemu według jego potrzeb i...możliwości.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipiec 2019, 15:22:26 »
Musze oczywiście pamiętać, że zarówno z ekspresu jak i ewentualnego młynka będzie korzystać żona, która nie będzie miała cierpliwości i "głowy" do tego żeby ustawiać wiele zmiennych. Może to oczywiście oznaczać, że zatrzymamy się na pewnym etapie rozwoju pasji kawowej, który będzie dla nas wystarczający.
Pozdrawiam, Nenu.
To jest kolejna zmienna siła nacisku tempera. Dlatego kup temper dynamometryczny z jednakowa siła. Łatwiej ogarniesz wszystko. U mnie żona, córka i synowie go używają. Ja używam od Metiu, którego pozdrawiam.

Offline rapoh

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Lipiec 2019, 16:17:35 »
Rzecz jednak w tym, że nie wszystkich od razu stać na wydawanie na młynek ponad 2 tys. zł. Najczęściej trafiające się zapytanie na forum o zestaw oscylują w kwocie do 3 tys. zł.

Tak, ale te "startapy" i tak się szybko weryfikują i wielu ma wyższe budżety końcowe. Po prostu zaczyna się od podejścia "aaa, pewnie z pięć razy tyle co w MM, albo RTVEuro...". Tu na forum to podejście się weryfikuje. Można też, jak ja to robiłem przed zakupem ekspresu, przeglądać oferty sklepów specjalistycznych, weryfikować na YT, np. w WLL - też dochodzi się do podobnych wniosków. Weryfikacji podlega również teza "chciałbym na początek coś do 3k: ekspres plus młyn". Wiele dyskusji wyraźnie ma tezę, że "na początek" jest bez sensu, bo "na koniec trzeba wydać to co trzeba, czyli więcej niż 3k". Ekspresy powyżej 4k i młyny od 2k też są dla ludzi, wiec dlaczego nie uczyć się na tym, by nabyte umiejętności od razu realizować, a nie wdrażać sie "na kolejnym etapie wtajemniczenia"?

Offline rapoh

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Lipiec 2019, 16:19:19 »
W przypadku E6P użycie trybu "ręcznego" jest prawie takie samo jak użycie timera -- po prostu dotykamy przycisku raz by uruchomić motor i drugi raz by go wyłączyć.

Można też przycisnąć i trzymać oba naraz - to zresztą jest formuła wskazywana przez instrukcję. To co piszesz, to "obejście systemu timera" :-)

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Lipiec 2019, 21:52:28 »
Ekspresy powyżej 4k i młyny od 2k też są dla ludzi, wiec dlaczego nie uczyć się na tym, by nabyte umiejętności od razu realizować, a nie wdrażać sie "na kolejnym etapie wtajemniczenia"?

"Gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze." Po zakupie tańszego młynka gdy espresso nie smakuje, wysyła się klienta do specjalnego tematu, który rozwiąże wszystkie jego problemy:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Po pobycie na wyżej wymienionym temacie  klient tańszego młynka dochodzi do wniosku, że musi kupić droższy.
To wszystko za sprawą, że odwiedził polecaną kawiarnię, wypił espresso i poczuł na własnym języku, że jest daleko w tyle.
I tak oto użytkownik komercyjny ma szansę sprzedać 2 młynki 1 klientowi.

Przepraszam za te słowa, ale takie odnoszę wrażenie. Czytam forum od ponad roku.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Lipiec 2019, 22:11:05 »

Przepraszam za te słowa, ale takie odnoszę wrażenie. Czytam forum od ponad roku.

Jak widać bez zrozumienia.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Lipiec 2019, 22:14:19 »
Ekspresy powyżej 4k i młyny od 2k też są dla ludzi, wiec dlaczego nie uczyć się na tym, by nabyte umiejętności od razu realizować, a nie wdrażać sie "na kolejnym etapie wtajemniczenia"?

"Gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze." Po zakupie tańszego młynka gdy espresso nie smakuje, wysyła się klienta do specjalnego tematu, który rozwiąże wszystkie jego problemy:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Po pobycie na wyżej wymienionym temacie  klient tańszego młynka dochodzi do wniosku, że musi kupić droższy.
To wszystko za sprawą, że odwiedził polecaną kawiarnię, wypił espresso i poczuł na własnym języku, że jest daleko w tyle.

To nie do końca tak. Na początku nie każdy wie, czego dokładnie potrzebuje. Nie ma jednego ekspresu/młynka który byłby odpowiedzią na wszystkie potrzeby. Ja w tej chwili mam trzeci z kolei ekspres kolbowy (a wcześnie były kawiarki Bialetti, French Press, dripy itd). Czy następny mój ekspres będzie tym ostatnim? Na pewno nie... W dłuższej perspektywie zmienię ekspres na jakiś z rota-pompą, podłączony na stałe do wody. Być może będzie to Lelit Bianca. Jeśli "zagra" mi Bianca to potem będę celował w LaMę GS3MP. Ale nim się na nią zdecyduje, muszę przejść przez Biancę (lub podobny) żeby być pewnym, że MP mi będzie odpowiadał... Używając metafor samochodowych - ciężko kupować Porsche 911 na pierwszy samochód :)

Nie wiem teraz, czy moja dalsza droga to bedzie Bianca --> GS3. Teraz chciałbym uciec od dolewania wody. Chciałbym mieć zawsze świeża wodę "na wejściu". Chciałbym lepszej kultury pracy. Nie chciałbym jednak wpaść z deszczu pod rynnę i w zamian za świeżą wodę na wejściu dostać starą wodę w bojlerach... A Bianca a zwłaszcza GS3 mają spore bojlery... Może do tego czasu przekonam się do Ascaso Barista Mini? Może zakończę w ten sposób na jakiś czas drogę kawową...

A tymczasem, dzielmy się wrażeniami, udostępniajmy real-foto, nie bójmy się pisać o wadach posiadanego sprzętu, jeśli takowe dostrzegamy :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2019, 22:32:46 wysłana przez skansen »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Lipiec 2019, 22:26:46 »
takie odnoszę wrażenie. Czytam forum od ponad roku.

A ja odnoszę wrażenie, że brałeś aktywny udział.

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #25 dnia: 31 Lipiec 2019, 22:38:59 »
Skansen, porównanie espresso do motoryzacji jest pozbawione całkowicie sensu.
Dlaczego, w motoryzacji np. motocykl warto zacząć od małej pojemności by się nie zabić. Chodzi o pewien nawyk. Osoba w panice (szybkie przyspieszenie) zamiast ujmować, dodaje gazu.
W espresso bez dobrego przemiału nic nie zrobisz, bo samo zrobienie smacznej kawy idzie w jednej parze z dobrym przemiałem.
Myślisz, że takie płaskie żarno 50 mm które mieli 15 g, 12 czy 15 s zrobi dobry przemiał?
Nigdy w życiu. A jak nie wierzysz w moje słowa to porównaj smak z Fiorkiem EVO 64.
Tylko nie rób porównania na Biance , tylko poproś o użyczenie ekspresu gastro znanych marek np. Cimbali, Faema, Elektra, San Marco itd.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Lipiec 2019, 22:44:26 »
Skansen, porównanie espresso do motoryzacji jest pozbawione całkowicie sensu.
Dlaczego, w motoryzacji np. motocykl warto zacząć od małej pojemności by się nie zabić. Chodzi o pewien nawyk. Osoba w panice (szybkie przyspieszenie) zamiast ujmować, dodaje gazu.
W espresso bez dobrego przemiału nic nie zrobisz, bo samo zrobienie smacznej kawy idzie w jednej parze z dobrym przemiałem.
Był ten temat wałkowany kilka razy. Choć początkowo nie zgadzałem się z @siewcu teraz podpiszę się pod jego stwierdzeniem, że na początku nadmiar ustawień jest wadą.

Tylko nie rób porównania na Biance , tylko poproś o użyczenie ekspresu gastro znanych marek np. Cimbali, Faema, Elektra, San Marco itd.
Nie mam Lelit Bianca na razie, więc porównania nie zrobię... Co polecasz do domu z Cimbali, Faema, Elektra, San Marco? Nie chce wielkiej kolubryny gastronomicznej. Mógłbym teoretycznie podłaczyć ekspres pod 400V (mam "siłę" w kuchni) ale nie w tym rzecz. Dodam jeszcze, że nie podobają mi się maszyny z grupą E61 stąd zainteresowanie LaMą...
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2019, 22:47:28 wysłana przez skansen »

Offline piomic

« Odpowiedź #27 dnia: 31 Lipiec 2019, 23:52:06 »
Mam wrażenie dejavu. Na innym forum spotkałem użytkownika ken.wawa który też uważał że wie wszystko i zbawia świat wyjawiając swą mądrość światu. Kenwawatomkawa...

Offline Tom.kawa

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Sierpień 2019, 20:24:47 »
Wybacz Piomic, ale ja Ciebie od początku świata nie rozumie. Raz, że starasz się wszystkim wpajać poprawną polską pisownię, a sam byki popełniasz.
Teraz mówisz w negatywny sposób o kimś z innego forum. A wiesz od tej osoby więcej niż on sam?
Obawiam się, że jeśli chodzi o pewnego "obywatela" , to są dla Ciebie za wysokie progi.
Tak więc, wyluzuj proszę.

Offline piomic

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Sierpień 2019, 23:28:04 »

Wybacz Piomic, ale ja Ciebie od początku świata nie rozumie. (kto nie rozumie?)

Jest mi z tego powodu bardzo wszystko jedno ale spróbuję wyjaśnić.
Zarzucasz użytkownikom celowe wkręcanie nowych w niepotrzebne zakupy tańszych sprzętów na początek. Nie rozumiesz dlaczego? To nie zarzucaj od razu złej woli. W tym działaniu jesteś bardzo podobny do Kena, podobne też macie nicki. Frapuje mnie czy to podobny charakter skłania do wyboru podobnych nicków czy wręcz przeciwnie - miłośników teorii spiskowych nie ma aż tak wielu a ci nieliczni multiplikują się wirtualnie a fantazji nie starcza im na nicki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi