Autor Wątek: MIGNON CLASSICO  (Przeczytany 3631 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
MIGNON CLASSICO
« dnia: 14 Lipiec 2019, 22:30:43 »
Witam,
czy ktoś wie z forumowiczów, co to za twór EURERKA MIGNON CLASSICO? Jedyne, co znalazłem to informacja, że jest to odświeżona EURERKA MIGNON. Porównując oba młynki na stronie producenta wychodzi, że poza jakąś tam różnicą na wymiarach, czy zmianą umiejscowienia regulacji mielenia, jest dodanie systemu przeciw zbrylaniu kawy.
Ja generalnie jestem posiadaczem Macapa M2M i strasznie wkurza mnie zbrylanie kawy w tym modelu. Kiedyś kupując ten młynek chciałem mieć coś wszechstronnego z łatą zmianą grubości mielenia i unikałem jak ognia śruby. Ostatecznie i tak zakupiłem młynek ręczny do przelewów :) i mógłbym teraz pójść w stronę młynka pod espresso. Moją uwagę zwróciła właśnie Eureka a niestety model z dopiskiem Classico wzbudził spowodował u mnie pewną dezorientację.
Zatem prośba o jakieś rozjaśnienie tematu w kwestii nowego modelu i pomoc w wyborze młynka aby zastąpić obecnie używanego Macapa.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: MIGNON CLASSICO
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2019, 22:41:20 »
Rozmiar żaren podobny, wielka zmiana to nie będzie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipiec 2019, 22:44:04 »
Witam,
czy ktoś wie z forumowiczów, co to za twór EURERKA MIGNON CLASSICO? Jedyne, co znalazłem to informacja, że jest to odświeżona EURERKA MIGNON. Porównując oba młynki na stronie producenta wychodzi, że poza jakąś tam różnicą na wymiarach, czy zmianą umiejscowienia regulacji mielenia, jest dodanie systemu przeciw zbrylaniu kawy.
Ja generalnie jestem posiadaczem Macapa M2M i strasznie wkurza mnie zbrylanie kawy w tym modelu. Kiedyś kupując ten młynek chciałem mieć coś wszechstronnego z łatą zmianą grubości mielenia i unikałem jak ognia śruby. Ostatecznie i tak zakupiłem młynek ręczny do przelewów :) i mógłbym teraz pójść w stronę młynka pod espresso. Moją uwagę zwróciła właśnie Eureka a niestety model z dopiskiem Classico wzbudził spowodował u mnie pewną dezorientację.
Zatem prośba o jakieś rozjaśnienie tematu w kwestii nowego modelu i pomoc w wyborze młynka aby zastąpić obecnie używanego Macapa.

Włosi mają skłonność do tworzenia bardzo wielu, różniących się nieznacznie od siebie wersji produktu.
Najpierw był Eureka Mignon
Potem pojawiła się ulepszona wersja Eureka Mignon Specialita, posiadająca dodatkowo m.in. większe żarna, elektroniczny, dotykowy programator i system antyzbrylający właśnie...
I teraz, część ulepszeń z modelu Specialita (system antyzbrylyjacy) zaimplementowano w modelu Mignon Classica.

Takie posunięcie nie dziwi mnie o tyle, że elektronika w młynku Mignon Specialita wzbudza dużo obaw, których jak na razie nikt w sposób definitywny nie rozwiał...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2019, 22:50:20 »
Zatem jeśli nie zależy mi na elektronicznym ustawianiu dozy (timera) to można wchodzić w Classico? Tam w Specialita jest jeszcze dodatkowo jakiś system "wyciszający" :) Czy generalnie ktoś jest w stanie powiedzieć coś o tym systemie do zapobiegania zbrylaniu? Działa to? Jest jakaś różnica w stosunku do zwykłego Mignon? Czy może dać sobie w ogóle przysłowiowego siana ze zmianą tego Macapa bo niewiele się poprawi? :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2019, 23:10:58 »
elektronika w młynku Mignon Specialita wzbudza dużo obaw, których jak na razie nikt w sposób definitywny nie rozwiał...

Jakich obaw konkretnie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipiec 2019, 23:17:23 »
elektronika w młynku Mignon Specialita wzbudza dużo obaw, których jak na razie nikt w sposób definitywny nie rozwiał...

Jakich obaw konkretnie?

Chodzi o obawy o trwałość/dostępność i koszt części zamiennej, elektronicznego programatora. Obawy te wyrażono m.in. wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6844.msg158249

Ja te obawy również częściowo podzielałem. Nawet sprzedawcy nie byli mi w stanie powiedzieć ile kosztuje sterownik jako część zamienna (ceny np. serowników PID można sobie bez problemu znaleźć w sieci)...

Nie zdecydowałem się na Eurkę ponieważ żona wyłączyła się z wyboru ekspresu. A w Eurece, co jest na pewno zaletą, jest olbrzymi wybór kolorów, hopperów itd. Kupiłem młynek Lelita, żeby oszczędzić sobie analizy - po prostu był to młynek stylistycznie podobny do ekspresu... Teraz trochę żałuję, że poszedłem na skróty...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipiec 2019, 23:48:10 »
Czyli bezpodstawne czarnowidztwo. Jakoś nie słuchać, żeby elektronika w Eurekach padała.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipiec 2019, 23:55:04 »
Czyli bezpodstawne czarnowidztwo. Jakoś nie słuchać, żeby elektronika w Eurekach padała.

Chyba tak - bezpodstawne czarnowidztwo. Zwłaszcza, że młynek to nie ekspres i elektronika nie jest narażona na niekorzystne czynniki (wilgoć, wysoka temperatura itp).
Jeśli ktoś mimo to boi się usterki elektroniki to może kupić Eurekę Mignon Classica właśnie:)
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2019, 00:02:12 wysłana przez skansen »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi