Autor Wątek: Szybka, kompaktowa, najlepsza mozliwa kolba do kaw mlecznych  (Przeczytany 18511 razy)

skansen

• Gość
Odp: Szybka, kompaktowa, najlepsza mozliwa kolba do kaw mlecznych
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lipiec 2019, 20:30:27 »
Przykro mi ale stałeś się przypadkiem osobą rozsiewającą złą opinię o tych ekspresach. Całkowicie niesłuszną i wynikającą z oglądania niewłaściwych filmów. Bez zapoznania się naocznego z tym sprzętem.

Pretensje należy mieć do autorów filmików a nie do kogoś kto je zobaczył.

Z drugiej jednak strony, uczciwie trzeba przyznać, że pompa rotacyjna zapewnia wyższą kulturę pracy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Lipiec 2019, 20:36:02 »
Przecież napisałem że "przykro mi...".
Nie mam pretensji do oglądającego ale każdy powinien wziąć poprawkę na to co w internecie można znaleźć. Także na wiedzę i umiejętności filmujących. Przykład - wykonywanie back flusha na ekspresie BASIC.  :Bicz:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lipiec 2019, 09:57:56 »
Sami fani Ascaso są częściowo sprawcami krytyki jaka spada na te ekspresy. Ascaso jest na pewno ciekawą propozycją w budżecie 4-6tyś. Ale jeśli ktoś szuka ekspresu za 10tyś to nie ma co "wyskakiwać" z Ascaso, ponieważ nie ma ono np. pompy rotacyjnej którą droższe ekspresy mają.

Podam przykład motoryzacyjny - odkąd Honda wycofała model Legend nie ma w tej chwili w europejskiej palecie Hondy odpowiednika dla BMW 5 czy Mercedesa E. I nie ma sensu wystawiać do porównania Hondy Civic bo w takim porównaniu wypadnie ona blado, choć to świetny samochód.

Druga kwestia to filmiki. Niestety nie ma showroomów a nie każdy może się do Ciebie @Janusz wybrać osobiście. Żeby samemu obejrzeć wyższy model Ascaso czy Lelita trzeba się naprawdę ojeździć. I i tak będą to oględziny "na zimno". Do tego dochodzi brak real foto. Nie wiem czemu niemal wszędzie te ekspresy prezentowane są od frontu. Nawet na zdjęciach użytkowników. Widok boku, jak chociażby na stronie https://lovecoffee.pl/ekspres-kolbowy/ascaso-steel-uno-prof-black może być zaskoczeniem - sam zdziwiłem się, że czołowy panel jest pod kątem (jak również półka na filiżanki):
Ekspres-do-kawy-ASCASO-Steel-UNO-PROF-opis-2.png
Fot.: lovecoffee.pl
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2019, 10:22:08 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lipiec 2019, 10:21:39 »
Masz rację. My też z niecierpliwością czekamy na pojawienie się modelu BARISTA T MINI. Ten model uzupełni ofertę w segmencie 10 tys zł.
Co do zdjęć "real foto" to tego jednak jest sporo. Sami dużo wrzucamy na fb i na Instagram. Poza tym są zdjęcia z Targów i festiwali Kawy. Niedługo pojawi się też nowa odsłona strony www.ascaso.pl. Będzie zaktualizowana i będzie więcej zdjęć.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lipiec 2019, 10:26:19 »
wykonywanie back flusha na ekspresie BASIC
A masz gdzieś film? Ciekaw jestem kto jest taki udany, żeby coś takiego zrobić. I jakim cudem miało by to działać... A wiem z autopsji jak ta grupa jest zbudowana.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lipiec 2019, 10:40:07 »
Nie mam. Jeden z klientów mających BASIC przysłał mi zamówienie na ślepe sitko do niego bo w sklepie sprzedali mu za duże. Próbował na nim robić backflush i nie wychodziło. Oglądał też gdzieś filmiki z czyszczeniem ale nie wiem gdzie. Jednak zapytania o ślepe sitka do ekspresów BASIC i ARC pojawiają się co chwilę.

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Lipiec 2019, 13:05:34 »
@Janusz bardzo przepraszam, jednak nawet po obejrzeniu Twojego filmu - dalej nie odpowiada mi ani kultura pracy pompy w tej maszynie, ani charakter pracy spieniacza...

Na to co jest na youtube nie mam też żadnego wpływu, natomiast nie widziałem nigdzie jeżdżącego szkła przy większych/cięższych ekspresach, nawet wciąż wyposażonych w pompę wibracyjną..:)

Po przespaniu się z tematem, postanowiłem nie iść na kompromisy i skupić się na wyborze wśród maszyn z pompą rotacyjną i 2 bojlerami, budżet jest do nagięcia...:)

Dalej jednak będę upierał się przy kompaktowości (ale te 30cm szerokości też można trochę nagiąć) i w miarę szybkim czasie gotowości. Dla mnie, bez wchodzenia w szczegóły opisujące styl życia, jest to serio istotne...
Odpalanie ekspresu na cały dzień, tylko po to żeby grzał non stop bo może będę miał ochotę na kawę, a może nie - jest wg moich schematów, conajmniej nieetyczne :)

Ten Expobar Brewtus z pompą rotacyjną, przynajmniej na papierze wygląda rzeczywiście bardzo atrakcyjnie - E61, PIP, 2 bojlery, dalej niewielki rozmiar, atrakcyjna cena w stosunku do konkurencji....
Gdzie jest haczyk? :) Jak wygląda w praktyce czas gotowości w tej maszynie?

Nie wiecie czasem jak BEzzera Duo Top MN z tradycyjną E61, tak przyspieszyła czas gotowości (15 min)? CZy może mieć na to wpływ stosunkowo mały zbiornik serwisowy (1L), podczas gdy u konkurencji zbliżonej rozmiarowo (Rocket R58/60 czy Profitec 700) ma on ok.2L?

CZy to tylko bujna fantazja makaroniarzy z tej firmy, którzy specyfikują po prostu terotyczny czas gotowości i jest on mniej więcej taki sam też u konkurencji typu Rocket czy Profitec z tą samą grupą, którzy jednak tego parametru nie podają?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Lipiec 2019, 16:55:24 »
Czas gotowości ekspresu to nie jest czas zagrzania wody, wtedy tylko gaśnie lampka ale to się ma nijak do temperatury grupy, kanałów dolotowych itd. Lampka zgaśnie i po 3 min ale to nie znaczy, że zrobisz dobrą kawę. Z moich spostrzeżeń to szansa na tygrysa przy pierwszej kawie w ciągu dnia po 30 min pracy ekspresu jest bardzo mała, po godzinie to już całkiem osiągalne.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:03:46 »
Na naszym filmie szkło nie jeździ. Nic nie poradzę na pracę pompy wibracyjnej. Zastosowana została najlepsza jaka jest na rynku - włoska pompa Invesys. Pompa wibracyjna tak samo pracuje w DUO PID jak i w większych, cięższych ekspresach. Tyle tylko, że DUO PID waży 15 kg i obudowa nie jest na ramie a te większe ważą ok. 20 - 32 kg i mają ramę. Są więc dużo cięższe i stabilniejsze. To się przekłada na cichszą pracę i mniej wibracji. Ale także na cenę. Można mieć wyśmienite espresso i cappu za ok. 3700 - 5000 zł lub podobne za dużo większą kwotę. Dla każdego coś odpowiedniego...
Tak nawiasem mówić to można wywołać efekt jeżdzącego szkła także w tej dużo cięższej i większej maszynie...
Wcześniej już pisałem Ci, że dla Ciebie bardzo dobrym rozwiązaniem byłby EXPOBAR Brewtus 2B PID z pompą rotacyjną. Jeden parametr tylko nie pasuje - czas nagrzewania. Nie wierzę w te czasy 15 minut. Także w tym przypadku musi być więcej. Aby tego typu ekspres został dobrze wygrzany to musi to trwać 30 minut. Ma on jednak wiele zalet. M.in. woda na bojler kawowy idzie z wymiennika ciepła w bojlerze parowym. Idzie więc już podgrzana. Do tego grupa kawowa z wstępnym zaparzaniem, duże bojlery z izolacją termiczną i odpowiednia szerokość. Poczytaj o nim więcej.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2019, 17:06:39 wysłana przez Janusz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:39:12 »
Po przespaniu się z tematem, postanowiłem nie iść na kompromisy i skupić się na wyborze wśród maszyn z pompą rotacyjną i 2 bojlerami, budżet jest do nagięcia...

I słusznie :)

Nie wiecie czasem jak BEzzera Duo Top MN z tradycyjną E61, tak przyspieszyła czas gotowości (15 min)? CZy może mieć na to wpływ stosunkowo mały zbiornik serwisowy (1L), podczas gdy u konkurencji zbliżonej rozmiarowo (Rocket R58/60 czy Profitec 700) ma on ok.2L?
Mniejsze bojlery na pewno rozgrzeją się szybciej. Zwłaszcza jeśli są ocieplane. Ale jak słusznie zauważył @mlopus musi się nagrzać reszta "żelastwa". Dodatkowo te elementy, w przeciwieństwie do wody nie mają bezpośredniego styku z elementem grzejnym...

Używając znów motoryzacyjnych porównań, producenci stosują "turbo". W przypadku ekspresów są to podgrzewane tacki, grupy itd. Patrząc jednak czasem na moc tych elementów (w przypadku Ascaso moc podgrzewacza tacki to 10W) chodzi bardziej o sprawienie wrażenia niż faktyczne ogrzanie. Ja od takich ulepszaczy wolałbym porządnie wygrzać ekspres....

Gdybym miał do wyboru Bezzera DUO TOP MN lub Profitec Pro700 wybrałbym ten drugi ekspres. W tym modelu nie podoba mi się elektroniczny sterownik. Zapewnia on co prawda możliwość programowania włączenia, ale nie wiem jak zareagowałby na zdalne włączanie automatyczną wtyczką. Prawdopodobnie po wyłączeniu i włączeniu zasilania w ogóle "nie wstanie" - dla bezpieczeństwa. Moje obawy wzbudzałaby również trwałość i stabilność działania dotykowego wyświetlacza w bądź co bądź gorącym środowisku ekspresu...
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2019, 17:42:11 wysłana przez skansen »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:40:58 »
Dlatego nie rozumiem takiego podejścia - kupno ekspresu mając oczekiwania wszystkich parametrów jak ze sprzętu 2 razy droższego. No i 2B mają jeden minus, którego nie ma termoblok - w tym drugim pary nie braknie i zrobisz naście cappu jedno za drugim, w bojlerze pary może braknąć po prostu. A może to mieć znaczenie jeśli masz niesamowite ciśnienie na kawy mleczne... Na różnice technologiczne nic nie poradzisz. Pompy, bojlery, termobloki, grzanie itd itp, wszystko ma swoje plusy i minusy...

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:48:06 »
Dukezpol z takim budżetem Lelit Bianca będzie dobrym wyborem. Zmiana ciśnienia przy ekstrakcji to bardzo fajna opcja.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:50:14 »
No i 2B mają jeden minus, którego nie ma termoblok - w tym drugim pary nie braknie i zrobisz naście cappu jedno za drugim, w bojlerze pary może braknąć po prostu. A może to mieć znaczenie jeśli masz niesamowite ciśnienie na kawy mleczne...

Gdyby termoblok zapewniał tak fantastyczne parametry to byłby stosowany również w maszynach gastronomicznych. A nawet Ascaso nie stosuje ich w swoich modelach gastronomicznych...

Odnosząc się do ryzyka braku pary-nawet małym 2B takim jak Lelit Diana można spokojnie zrobić 6 cappuccino pod rząd. A co dopiero większą maszyną taką jak wspomniany Profitec Pro 700 czy Lelit Bianca...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 12 Lipiec 2019, 17:51:15 »
Zmiana ciśnienia przy ekstrakcji to bardzo fajna opcja.
Na początku drogi z espresso to bardzo zła opcja i lepiej gdyby jej nie było. Na początek to najlepiej by było gdyby ekspres nie miał absolutnie żadnej regulacji czegokolwiek.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Lipiec 2019, 19:10:21 »
Zmiana ciśnienia przy ekstrakcji to bardzo fajna opcja.
Na początku drogi z espresso to bardzo zła opcja i lepiej gdyby jej nie było. Na początek to najlepiej by było gdyby ekspres nie miał absolutnie żadnej regulacji czegokolwiek.

Przecież nikt nie każe nikomu bawić się ustawieniami. Lelit jest dostarczany z zalecanymi ustawieniami (czas preinfuzji, temperatura itp) i spokojnie można zacząć od ustawień standardowych a później sobie dalej je konfigurować...

Nie róbmy z zalety (większa konfigurowalność) wady.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi