Autor Wątek: Szybka, kompaktowa, najlepsza mozliwa kolba do kaw mlecznych  (Przeczytany 18514 razy)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
Odp: Szybka, kompaktowa, najlepsza mozliwa kolba do kaw mlecznych
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipiec 2019, 11:25:01 »
Jeśli cena nie jest dużym problemem to wg mnie najlepszym sprzętem spełniającym twoje wymagania wydaje się być Profitec Pro 600, dwubojlerowa maszyna z bojlerem do zaparzania na 0,75l i 1l z bojlerem na parę. Podobno też  bardzo szybko się nagrzewa (15-20 min) i kosztuje ok. 7 tyś.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lipiec 2019, 11:42:23 »
Jeśli cena nie jest dużym problemem to wg mnie najlepszym sprzętem spełniającym twoje wymagania wydaje się być Profitec Pro 600, dwubojlerowa maszyna z bojlerem do zaparzania na 0,75l i 1l z bojlerem na parę. Podobno też  bardzo szybko się nagrzewa (15-20 min) i kosztuje ok. 7 tyś.

Budżet 10tyś wystarczy nawet na Profitec Pro 700...

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lipiec 2019, 11:44:29 »
Może i wystarczy, ale Pro 600 szybciej się nagrzewa i jest mniejszy gabarytowo niż Pro 700

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lipiec 2019, 12:52:51 »
DZieki Panowie za Wasz "input", muszę się chyba dokształcić i to wszystko przetrawić...:)

Jest tu widzę tyle zmiennych, że się w pale nie mieści... A ja biedny i naiwny chciałem tylko szybko kupić dobrą kolbę...:)

Odniosę się na razie tylko do Profiteca, resztę propozycji musze przerobić:
- Pro 300 fajny mały, super szybka gotowość, do espresso możliwości aż nadto,  ale nie wiem czy wydoli przy kawach mlecznych. Widziałem jakieś filmy ze spieniania, jakoś mały pary jest w tej parze! :)
- Pro 600 to już przecież E61 bez żadnych dopalaczy, ciężko mi coś uwierzyć w jego 100% gotowość w 20 min...

Jak się zapatrujecie na BEzzery (BZ10 i BZ16) z elektrycznym podgrzaniem grupy? Warto je brać pod uwagę? Jakie mają wady?

Kolega Janusz (któremu tu z miejsca badzo dziekuję za cenne rady na PW) bardzo poleca Ascaso Duo PID Prof... tylko czy takie maleństwo nie będzie ograniczeniem w przypadku połknięcia bakcyla kawowego na dobre?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lipiec 2019, 14:19:51 »
Oczywiście, że nie będzie. No i pary nie braknie...

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Lipiec 2019, 14:24:48 »
szybko kupić
Poczytaj, przemyśl opcje, zakup poczeka :)

Offline dzbaner

• Jak zwalczyć cellulit w domu?
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lipiec 2019, 14:54:46 »
Ja zacząłem od moździerza i zwykłej kawiarki, potem zwiększyłem budżet dziesięciokrotnie i nadal widzę lepsze opcje  :taniec:

skansen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lipiec 2019, 15:02:15 »
Odniosę się na razie tylko do Profiteca, resztę propozycji musze przerobić:
- Pro 300 fajny mały, super szybka gotowość, do espresso możliwości aż nadto,  ale nie wiem czy wydoli przy kawach mlecznych. Widziałem jakieś filmy ze spieniania, jakoś mały pary jest w tej parze! :)
- Pro 600 to już przecież E61 bez żadnych dopalaczy, ciężko mi coś uwierzyć w jego 100% gotowość w 20 min...

Widzę, że czas gotowości bardzo zaprząta Ci głowę. Tak jak wspomniałem kilka postów wcześniej, da się to rozwiązać inteligentną wtyczką. Z pomocą przychodzi nie tylko programowany czas włączenia ale również możliwość zdalnego uruchomienia maszyny (będą poza domem). Część modeli Profitec (wszystkie?) ma również izolowane bojlery a więc nagrzewają się szybko i wolniej stygną...

Kolega Janusz (któremu tu z miejsca badzo dziekuję za cenne rady na PW) bardzo poleca Ascaso Duo PID Prof...

@Janusz  na pewno wie niemal wszystko o Ascaso. Jest jednak-czego nie ukrywa-sprzedawcą tych produktów. Siłą rzeczy więc je zachwala.
Szkoda, że nie zachwala ich publicznie. Piszę to bez żadnej złośliwości - za jakiś czas przede mną będzie wybór kolejnego ekspresu i wówczas na pewno na pewno wezmę pod uwagę produkty  z Barcelony...
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2019, 16:01:25 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lipiec 2019, 15:19:44 »
Zachwalałem je publicznie już nie raz. I nie raz dostałem za to po głowie.  ;) Tak więc teraz wystarczy sięgnąć do starszych wątków i da się wszystko znaleźć. Czas najwyższy na zachwalanie ich przez użytkowników. 8)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipiec 2019, 15:48:17 »
Ja ze swoich zadowolony ;) Choć akurat obecny idzie do sprzedania z przyczyn logistycznych...

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipiec 2019, 16:30:01 »
Wiem ze mozna programowac lub zdalnie uruchamiac express, ale przy  "wolnych" kolbach nie widze mozliwosci wspolpracy  w przypadku weekendow i kaw innych niz regularna, poranna.
Np nagla popoludniowa ochota, niezapowiedziane odwiedziny gosci itd...

W moim watku kazdy moze sobie zachwalac co uwaza za stosowne, byle by to bylo zgodne z prawda...:)
Mniemam ze jestesmy dorosli i na koncu to my podejmujemy decyzje, a nie ktos za nas...:)

W miedzyczasie obejrzalem sobie filmiki z polecanym Ascaso i juz wiem ze termoblok, to nie to, czego szukam - jezdzace szklo po wylewce, spieniacz dzialajacy na zasadzie jak w mojej taniej kolbie AEG, halas...

Szukam duzo wiekszego przeskoku, nawet jesli nie przelozy sie on natychmiast na jakosc wylewek:)

Jakie sa praktyczne roznice miedzy pompa rotacyjna a wibracyjna i czy warto dla domoweo uzytku inwestowac w ta drozsza?

Czy dla kaw mlecznych lepsza opcja beda dwa male bojlery, czy jeden duzy?

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipiec 2019, 18:47:19 »
Aaa zapomniałem dodać jeszcze na wesoło ascaso duo pid ma jako jedyny spieniacz po prawej stronie reszta po lewej - jeśli to ma znaczenie  hehe

Ps. To co piszesz niestety (z całym szacunkiem) wg mojego ostatnio rozeznania takiej maszyny  jak opisujesz czyli szybki nagrzew (pon 15-20 min) + ma być mały+ mocna para + kawki na. cito = raczej nie kolba (a napewno nie 58mm)  :Bicz: :evil:
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2019, 18:52:18 wysłana przez Cob »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipiec 2019, 18:47:47 »
Wiem ze mozna programowac lub zdalnie uruchamiac express, ale przy  "wolnych" kolbach nie widze mozliwosci wspolpracy  w przypadku weekendow i kaw innych niz regularna, poranna.
Np nagla popoludniowa ochota, niezapowiedziane odwiedziny gosci itd...
To wszystko może rozwiązać programator właśnie :) Ekspres najwyżej będzie chodził cały dzień w weekendy... Sporo osób tak robi. To niewielka cena za posiadanie rozbudowanej maszyny. Zużycie prądu wcale nie jest kosmiczne. Temat ten poruszę przy recenzji mojego Lelit Elizabeth.

W miedzyczasie obejrzalem sobie filmiki z polecanym Ascaso i juz wiem ze termoblok, to nie to, czego szukam - jezdzace szklo po wylewce, spieniacz dzialajacy na zasadzie jak w mojej taniej kolbie AEG, halas...

Szukam duzo wiekszego przeskoku, nawet jesli nie przelozy sie on natychmiast na jakosc wylewek:)

Jakie sa praktyczne roznice miedzy pompa rotacyjna a wibracyjna i czy warto dla domoweo uzytku inwestowac w ta drozsza?

Nie wiem co masz dokładnie na myśli pisząc "jezdzace szklo po wylewce" ale jak sądzę nie spodobała Ci się "kultura pracy" ekspresu a dokładniej pompy. To częsta przypadłość pomp wibracyjnych. Niestety z czasem pompy potrafią coraz gorzej pracować. Można z tym walczyć, dodawać wkładki antywibracyjne, poprawiać mocowanie itp ale efektu tego nie da się nigdy do końca wyeliminować. Dużo lepszą kulturę pracy wykazują pompy rotacyjne. Są większe i droższe, dlatego nie znajdziemy ich w tańszych konstrukcjach.

Czy dla kaw mlecznych lepsza opcja beda dwa male bojlery, czy jeden duzy?
Zdecydowanie dwa bojlery. Temperatura bojlera kawowego to około 95C, temperatura bojlera pary to około 125C. Oddzielne bojlery umożliwiają natychmiastowe przełączenie się z parzenia kawy na pienienie mleka i na odwrót. Nie trzeba czekać aż bojler rozgrzeje się lub ochłodzi. Przy Twoim budżecie do kaw mlecznych polecić można albo dwa bojlery albo HX, ewentualnie podwójne termboloki...

Znając Twoje oczekiwania polecić mogę Ci Profitec Pro 700, Lelit Bianca lub  Bezzera BZ 16 R. Oprócz tych ekspresów wziąłbym pod uwagę inne ekspresy posiadające pompę rotacyjną, PID i dwa bojlery (lub HX). To takie minimum poniżej którego bym nie zszedł...
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2019, 18:57:29 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipiec 2019, 19:38:56 »

Jeszcze jeden dowód na to jak internet i oglądanie filmików mogą ludzi w błąd wprowadzać. Jeżdzące szkło po taczce ociekowej (nie po wylewce) i hałas to tylko dowód na nieumiejętną obsługę. Hałas i drgania pojawiają się bowiem przy nieprawidłowej ekstrakcji kawy. Prawie w każdym ekspresie wyposażonym w pompę wibracyjną. Najczęściej przy zbyt szybkim wypływie. Gdy ekstrakcja przebiega prawidłowo to pompa cichnie i nic nie drga. Do tego ekspresy te są wyposażone w ciche, włoskie pompy o wydajności 20 bar. Co do spieniacza to też się mylisz. Jest on profesjonalny, nienagrzewający się a para jest dostępna po załączeniu non stop i można spieniać kilka, kilkanaście dzbanków pod rząd. Zamiast oglądać nieumiejętną obsługę popatrz lepiej na filmik nakręcony u nas:

Przykro mi ale stałeś się przypadkiem osobą rozsiewającą złą opinię o tych ekspresach. Całkowicie niesłuszną i wynikającą z oglądania niewłaściwych filmów. Bez zapoznania się naocznego z tym sprzętem.

PS. Niemniej przy Twoich wymaganiach, w szczególności co do szerokości i zakładanego budżetu, proponuję poważnie zainteresować się ekspresem EXPOBAR BREWTUS IV z pompą rotacyjną i PIDem. Sądzę, że będziesz zadowolony. 8)
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2019, 19:56:37 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipiec 2019, 19:56:45 »
Bezzera z ich autorską grupą podgrzewaną to też dobry wybór. Jakos Ascaso mnie nie przekonuje.  I do tego wtyczka automatyczna i więcej ci nic nie potrzeba. Ja mam taką wtyczkę i kiedy wstajemy rano ekspres jest silnie nagrzany. Wystarczy jak nastawisz automatyczne włączanie ekspresu do 45 minut przed wstaniem z łóżka i będzie super. Ja ekspresu nie włączam i nie wyłączam ręcznie. Automat "budzi" ekspres o 7:00 i "kładzie go spać" o 19:00.
Oglądnąłem filmik i zastanawia mnie długosć spieniania mleka. W mojej Bezzerze już w połowie tego czasu kubek byłby gorący, że hej. A tu spieniacz pracuje wg mnie zbyt długo. Słabe spienianie ?
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2019, 20:00:49 wysłana przez hlary »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi