Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 96070 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Kwiecień 2025, 08:37:34 »
Używam noży Tojiro (stal VG10) od 8 lat. Bardzo zadowolony z tych noży. Ale po tym, jak w moje ręce wpadły noże ze stali proszkowej, zrozumiałem, czym jest nóż, którego nie chcę wypuszczać z rąk.

Offline Derdi

« Odpowiedź #316 dnia: 29 Kwiecień 2025, 10:30:33 »
Tojiro z VG10 pewnie większość zna, ale jeżeli chodzi o stal proszkową - czy mógłbyś Valerii polecić konkretne noże?

Offline ikpara

« Odpowiedź #317 dnia: 29 Kwiecień 2025, 12:05:49 »
Całkiem przyzwoite noże produkuje (tak, chyba sam produkuje) Gerlach, moim zdaniem porównywalne z Victorinoxem.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #318 dnia: 29 Kwiecień 2025, 12:41:30 »
Tojiro z VG10 pewnie większość zna, ale jeżeli chodzi o stal proszkową - czy mógłbyś Valerii polecić konkretne noże?

Pewnie chodzi o Japońce z R2/SG2.

https://japonskienoze.pl/category/stal-r2-sg2/1/long/price/asc/0?filter=1
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 29 Kwiecień 2025, 14:12:14 »
Całkiem przyzwoite noże produkuje (tak, chyba sam produkuje) Gerlach, moim zdaniem porównywalne z Victorinoxem.
Przykro to pisać, ale Gerlach to obecnie tylko brand - jego produkty to, moim zdaniem, w 100% import z Chin.
Ich linię produkcyjną noży przejęła firma "Oskard" i z tego co widzę, mają stare scyzoryki Gerlacha, koziki i inne noże które pamiętam z czasów świetności Gerlacha. Chyba się wybiorę do nich na zakupy.
https://oskard.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/

Offline ikpara

« Odpowiedź #320 dnia: 29 Kwiecień 2025, 15:17:00 »
Przykro to pisać, ale Gerlach to obecnie tylko brand - jego produkty to, moim zdaniem, w 100% import z Chin.
Ich linię produkcyjną noży przejęła firma "Oskard" i z tego co widzę, mają stare scyzoryki Gerlacha, koziki i inne noże które pamiętam z czasów świetności Gerlacha. Chyba się wybiorę do nich na zakupy.
https://oskard.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/

To nie do końca tak. Oskard przejął Gerlacha jako takiego, a nie kupił tylko brand (nie tak jak np. została sprzedana tylko marka ZELMER, a nie całe zaplecze i wzory) - adres siedziby jest ten sam. Z tego co wiem produkcja jest ulokowana (lub jakaś jej część) w Polsce. Poza wszystkim Gerlachy, które mam to są dobre noże - szczególnie, że darowanemu koniowi... to była promocja przy dużym zakupie i raczej też bym ich osobno nie kupił, będąc trochę zafiksowanym na Victorinoxie i Richardsonie (jeszcze produkcja z Sheffield).

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 29 Kwiecień 2025, 16:38:38 »
2025-04-29 16.33.06 allegro.pl 24d2bf804fbb.jpg2025-04-29 16.33.44 allegro.pl 52cf4391146e.jpg

Oglądałem ich noże - to na 100% import z Chin. Koszt produkcji bloku noży w Chinach - to ok 15$ za dobre wykonanie. Za gorsze zestawy zapłacisz fabryce w Chinach ok 7$.
Czyli marża na odprzedaży 300% - standard, podobnie jest z ekspresami automatycznymi też 300% między ceną z fabryki a ceną w sklepie w PL. 
To ostatnio bardzo popularny trend w Europie - kupić tanio w Chinach, spełnić warunki uzyskania znaku Made in EU (zmiana kodów celnych) i sprzedać z dużym zyskiem - nie produkując w Europie.
Cóż 10-30$/ h pracy w Europie vs 3,70$ pracownik w Chinach - rachunku ekonomicznego nie oszukasz.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2025, 16:41:39 wysłana przez Airacobra »

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #322 dnia: 29 Kwiecień 2025, 20:53:28 »
Nie mogę nic konkretnie doradzić, ponieważ nie mam wystarczającego doświadczenia.  Mam dwa noże z proszku.
1. Produkcja rzemieślnicza, stal Elmax.
2. Zwilling Twin Cermax. Stal MC66 + 100 warstw stali "damasceńskiej". Made in Japan.

Oba noże są wysokiej jakości w tym samym przedziale cenowym. Który mi się bardziej podoba? Oczywiście 1. :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #323 dnia: 30 Kwiecień 2025, 01:33:05 »
Pochwal  się tą produkcją rzemieślniczą.

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #324 dnia: 30 Kwiecień 2025, 09:26:56 »
Niestety po rosyjsku. Demonstracja trzymania krawędzi tnącej podczas krojenia mrożonego kurczaka. Praca w tym po kości. Należy wziąć pod uwagę, że grubość ostrza w obszarze krawędzi tnącej wynosi 0,3-0,4 mm.. Oznacza to, że to nóż, a nie siekiera.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #325 dnia: 30 Kwiecień 2025, 15:42:16 »
Bez problemu poradził z kurczakiem. W PL jest do kupienia?

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #326 dnia: 01 Maj 2025, 20:15:55 »
Osobiście kamieni do ostrzenia mam kilka i to różnych. Do nauki ostrzenia kamieniami użyłbym dwóch osełek od Makity(koszt około 70 PLN)  żółtej (600 grit) i ceglastej (1200 grit) do tego strop skórzany z pastą polerską i mam noże naostrzone na brzytwę. Druga opcja to kamień olejowy Nortona (dwustronny) - ale ostrzenie na oliwkę dla dzieci lub olejek do ostrzenia ma jedną wadę - strasznie się to klei i paprze. Jak się koledze spodoba ostrzenie - wtedy inwestowałbym w inne kamienie syntetyczne jak  Shapton lub Naniwa.  Jakby mi się nie chciało (a tak ma mój tato) to zawiezienie noży do profesjonalnej ostrzalni narzędzi, nie jest głupim rozwiązaniem - po ich usłudze noże wystarczy podostrzać stalką - by były w miarę ostre przez ok. rok. 

Kupiłem na próbę zestaw z Amazona 400/1000 podstawka, guma i prowadnica. Do tego dokupię KAZAK'a żeby utrzymać kąt na razie potestuje zobaczę co mi z tego wyjdzie. Jak efekty bedą zadowalające to będę myślał dalej nad fajnieszymi zestawami i może nożami.

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #327 dnia: 07 Maj 2025, 10:49:37 »
Bez problemu poradził z kurczakiem. W PL jest do kupienia?
Niestety nie. :(

Offline ikpara

« Odpowiedź #328 dnia: 07 Maj 2025, 11:38:39 »
Niestety po rosyjsku. Demonstracja trzymania krawędzi tnącej podczas krojenia mrożonego kurczaka. Praca w tym po kości. Należy wziąć pod uwagę, że grubość ostrza w obszarze krawędzi tnącej wynosi 0,3-0,4 mm.. Oznacza to, że to nóż, a nie siekiera.

Z ciekawości zrobiłem taki sam test dobrze naostrzonym tanim Gerlachem i wynik był prawie identyczny.

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #329 dnia: 07 Maj 2025, 20:44:14 »
@ikpara To bardzo ciekawe, na pewno tanie noże mogą konkurować z nożami ze stali proszkowych.  Mógłbyś wyostrzyć ten nóż i wysłać go do mnie? Spróbuję go na mrożonym kurczaku.  Nagram wynik na wideo i opublikuję go tutaj. Oczywiście, zapłacę za przesyłkę i za ostrzenie noża.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi