Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 96071 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #300 dnia: 16 Styczeń 2025, 15:51:06 »
Szanowny kolego,
"wszyscy wokół" nic nie znaczy. Rozumiem to, że współczesny model nauczania preferuje podanie wszystkiego "na tacy" i zaliczenia testem wyboru a czy b czy c

Szanowny kolego, czy to jest jakiś żart? Ty nie robisz tu nikomu łaski i nie odstawiaj proszę pana profesora prowadzącego wykłady. Jeżeli podważasz coś, to wyjaśnij dlaczego to robisz i na jakiej podstawie, a nie tworzysz obraz dobroczyńcy i obrażasz od leniwych tych, którzy domagają się uzasadnienia pewnych śmiałych hipotez.

Póki co nie napisałeś nic, co zaprzecza temu, że wspomniane wcześniej metody ostrzenia są nieprawidłowe.

Offline ikpara

« Odpowiedź #301 dnia: 16 Styczeń 2025, 16:33:14 »
Szanowny kolego,
"wszyscy wokół" nic nie znaczy. Rozumiem to, że współczesny model nauczania preferuje podanie wszystkiego "na tacy" i zaliczenia testem wyboru a czy b czy c

Szanowny kolego, czy to jest jakiś żart? Ty nie robisz tu nikomu łaski i nie odstawiaj proszę pana profesora prowadzącego wykłady. Jeżeli podważasz coś, to wyjaśnij dlaczego to robisz i na jakiej podstawie, a nie tworzysz obraz dobroczyńcy i obrażasz od leniwych tych, którzy domagają się uzasadnienia pewnych śmiałych hipotez.

Póki co nie napisałeś nic, co zaprzecza temu, że wspomniane wcześniej metody ostrzenia są nieprawidłowe.

Bo to jest ledwo wstęp i bardzo mnie cieszy uwaga, że to nie jest nic nowego - to już choćby świadczy o tym, że tekst jest zrozumiały i czytający wie o co chodzi w temacie. Ach i oczywiście nie należy się spodziewać odkrycia Ameryki, bo ten fakt miał miejsce w przeszłości. Ja chcę podać ogólnie na co zwracać uwagę i czego oczekiwać - dla osób obeznanych z tematem może to być "oczywista oczywistość" i nic na to nie poradzę..
A uwaga o odstawianiu profesora jest mi doskonale znana i prawie zawsze pojawia się od kursantów na początku szkolenia (czasem nawet przybiera bardzo nieciekawe formy) - to typowe. Kursanci oczekują podania gotowych rozwiązań problemów, a nie metod ich rozwiązywania. Weźmy chociażby pod uwagę niektóre zapytania w wątku "pomóż mi robię espresso".
I niestety taka jest rzeczywistość edukacyjna, że standardem jest nauka "na zaliczenie" a nie na zrozumienie - sami nauczyciele na to narzekają (w większości zdają sobie z tego sprawę), ale tylko jednostki robią coś żeby było inaczej.
Ja całe szczęście już przeżyłem koszmar edukacyjny dzieci (podstawówka + średnia), ale świeże wspomnienia są w 90% mocno negatywne.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 16:51:24 wysłana przez ikpara »

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #302 dnia: 16 Styczeń 2025, 19:32:58 »
Czekam na kontynuację tematu od @ikpara

Offline ikpara

« Odpowiedź #303 dnia: 16 Styczeń 2025, 22:25:28 »
cd. (prośba - może moderator mógłby połączyć oba posty?)
4. Przystępujemy do ostrzenia wstępnego, przygotowujemy namoczony kamień, nóż i... lupę, mnie najlepiej sprawdza się lupa zegarmistrzowska x5, lupy X10 i większe powiększenie mają pewną niedogodność czyli małą głębię ostrości.
- oglądamy nóż i sprawdzamy czy ostrze jest fazowane jeżeli tak ustalamy kąt fazy jako kąt przyłożenia noża do ściernicy;
- jeżeli fazowania nie ma ustalamy kąt przyłożenia - ja mówię 15-20 stopni;
- mała uwaga w nożach kuchennych nie spotkałem się co prawda z podwójnym fazowaniem, ale nie mogę wykluczyć, że takich noży nie ma i na razie o nich nie piszę;
- do ustalenia kąta w czasie ostrzenia są dostępne różne uchwyty - kątomierze mające zapewnić "trzymanie kąta" w trakcie obróbki, ich użyteczność jest różna, zależnie od typu i osobistych preferencji, ja osobiście ich nie używam do noży kuchennych i ostrzenia ręcznego;
- ostrzenie wykonujemy jednym płynnym ruchem na przemian od lewej i od prawej strony od początku do końca ostrza(!) starając się utrzymać kąt, nacisk i posuw. Ruch powinien być złożeniem ruchu wzdłuż ostrza z ruchem poprzecznym tak aby jedno przejście na ściernicy było kompletne i nieprzerwane  dla całego ostrza (!) i wykorzystywało całą długość ściernicy;
- kierunek ruchu poprzecznego to kierunek "na ostrze" (!);
- dla noży jednostronnie fazowanych ostrzymy tylko stronę fazowaną;
- i teraz najważniejsze (!) jest "wyczucie nacisku" nie sposób podać siły w Newtonach, ale kierować się wyczuciem i wprawą, ogólna wskazówka jakiej mogę udzielić to dociskamy tak abyśmy już nie odczuwali takiego efektu drapania metalu o ściernice,a mieli już wrażenie, że następuje skrawanie metalu (wiem może to brzmi dziwnie, ale jak popróbujecie na złomie to znajdziecie ten moment) i tylko troszeczkę zwiększamy nacisk, nie ciśniemy "na maxa" bo tu już będziemy mieć niebezpieczeństwo wystąpienia gratu. W tym miejscu nie polecam uchwytów z dociskiem sprężynowym;
- ile przejść wykonujemy - zależnie od "agresywności" ściernicy i materiału ostrza - u mnie na Gossauerze jest to 10 -20 przejść na stronę;
- jak kontrolujemy wykonanie ostrzenia wstępnego: uzbrojeni w lupę oglądamy ostrze i powinniśmy w pozytywnym rezultacie zaobserwować całkowicie zabieloną (tzn. nowo obrobioną powierzchnię fazy), która powinna układać się równomiernie na całe długości ostrza bez różnego rodzaju starych odkształceń, a ostrze powinno być równe na całej długości i nowo utworzone i bez właśnie gratu (tak, bez gratu);
- w tym momencie nie przejmujemy się, że ostrze nie pracuje równomiernie (tzn, że np. kartka papieru nie jest cięta płynnie), czy widoczne są niewielkie rysy;
5. Możliwe wady:
- nierównomierna lub nieciągła faza - naprawa: miejsca wadliwe dociskamy w pełnych przejściach (!) nie ostrzymy fragmentów (przejście tylko w obszarze wady), miejsca prawidłowe - odpuszczamy (ale lekko, nie do końca) nacisk;
- wypukła faza - kąt przyłożenia zmieniał się w kolejnych przejściach;
- wklęsła faza - b. rzadko występuje przy użyciu zbyt dużego dużego nacisku w bardzo elastycznych ostrzach;
- grat i duża nierównomierność krawędzi ostrza - zbyt duży docisk ostrza, prowadzenie ostrzenia w kierunku "do ostrza".
6. Obróbka wykańczająca czyli np. niebieski kamień belgijski jako ściernica:
- dokładnie płuczemy nóż;
- powierzchnię kamienia - ściernicę spryskujemy dość obficie wodą;
- pocieramy intensywnie szybkimi ruchami z delikatnym naciskiem okruch o ściernicę - ma się wytworzyć taki powiedzmy "szlam" czyli właściwa pasta ścierna i ma być jej sporo;
- ostrzymy noż tymi samymi ruchami i w identycznym ustawieniu co w ostrzeniu zgrubnym, tylko ruchy powinny być szybsze;
- ile przejść wykonujemy? - powiem tak: do skutku. Czyli otrzymamy równe, ostre i gładkie ostrze, a faza będzie gładka bez rys i innych wad;
- między przejściami nagarniamy szlam na pole pracy, czasami trzeba go trochę dorobić:
- dla noży jednostronnie fazowanych drugą stronę "poprawiamy" w identyczny sposób jak pierwszą tylko pod bardzo małym kątem (2 - 3 stopnie) dosłownie w paru przejściach - lupa jest w tym pomocna;
- wady: na fazie występują nieobrobione powierzchnie fazy lub krawędź ostrza - jeżeli ich głębokość jest niewielka kontynuować obróbkę wykańczającą, grat (b. rzadko) - zbyt duży nacisk w trakcie obróbki, zły kierunek obróbki, przeoczona pozostałość po nie najlepszej obróbce zgrubnej.
- sprawdzamy gładkość i ostrość np. na kartce papieru;
7. Po dość krótkim czasie używania (po prawidłowym naostrzeniu) zauważymy, że nóż się lekko stępił - już nie jest to "brzytwa" jednak praca nim jest nadal prawidłowa i przyjemna a kontrola nad cięciem jest lepsza (nóż jest bardziej "przewidywalny" i co może być dziwne ale trudniej jest nim się skaleczyć) to właśnie nóż przeszedł w drugą (dla dobrego noża długą) fazę pracy ostrza i ma swoje nominalne parametry pracy i będzie się tępił bardzo powoli. Gdy nóż zacznie się szybko tępić to oznacza trzecią fazę pracy czyli stępienie ostrza wymagające korekcji.
8. Lupa nie jest niezbędna ale moim zdaniem bardzo przydatna szczególnie na początku przygody. Po dojściu do wprawy wzrokiem i przede wszystkim dotykiem można dokładnie ocenić stan ostrza.
I to by było na tyle - to jest moja standardowa metoda ostrzenia dla zdecydowanej większości noży kuchennych czy ogrodniczych. Mam oczywiście inne metody i modyfikacje dla mniej typowych noży, np. ze stali austenitycznej, czy noży i sitek do maszynek do mięsa lub też wytworzenie szlamu bez okrucha, albo inaczej prowadzonej obróbki wykańczającej.
Poza wszystkim mały disclaimer: nie uważam, że jest to jedynie słuszna metoda postępowania, a tylko mój sposób do osiągnięcia zadanej funkcji celu czyli posiadania przez moją małżonkę (i mnie) ostrych noży.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 23:55:33 wysłana przez ikpara »

Offline ikpara

« Odpowiedź #304 dnia: 16 Styczeń 2025, 22:28:17 »
Niech będzie gratowanie choć to pewnie rodzaj nowomowy jak mówienie wyszłem czy zamkłem.
Raczej już "staromowy" tym terminem posługiwali się min. przedwojenni absolwenci (później wykładowcy) Politechniki Warszawskiej i Szkoły Wawelberga i Rotwanda.
Możliwa jest również regionalizacja nazewnictwa i w Warszawie jest to grat, a gdzie indziej inne słowo.
Znowu anegdotka: ja na przykład przez długie lata nie miałem pojęcia co to jest fliza (i jakoś nie mogłem skojarzyć niemieckiego flise), a pełno było różnych reklam na wjeździe do Krakowa i wstydziłem się zapytać Krakusa co to właściwie jest.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 23:13:49 wysłana przez ikpara »

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #305 dnia: 17 Styczeń 2025, 08:48:59 »
Dziękuję. Przeczytałem wszystko.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #306 dnia: 17 Styczeń 2025, 09:02:49 »
Temat bardzo ciekawy, również przeczytałem.

Dla mnie, jednak laika, zawsze funkcjonował termin i utrwalony został jako "grat".
Zasłyszany raczej od starszej daty fachowców, warsztaty itd itp.

Wiadomo, że papier i internet wszystko przyjmie, jednak dużo jest tekstów na temat "błędnego" nazywania gradowaniem, chociażby swjp czy wikipedia, czy np :

https://www.gratowaniemetalu.pl/gratowanie-jak-usunac-ostre-krawedzie-blach.html
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ikpara

« Odpowiedź #307 dnia: 17 Styczeń 2025, 10:36:00 »
Dziękuję. Przeczytałem wszystko.
Temat bardzo ciekawy, również przeczytałem.

Dla mnie, jednak laika, zawsze funkcjonował termin i utrwalony został jako "grat".
Zasłyszany raczej od starszej daty fachowców, warsztaty itd itp.

Wiadomo, że papier i internet wszystko przyjmie, jednak dużo jest tekstów na temat "błędnego" nazywania gradowaniem, chociażby swjp czy wikipedia, czy np :

https://www.gratowaniemetalu.pl/gratowanie-jak-usunac-ostre-krawedzie-blach.html
Dziękuję za przeczytanie i mam prośbę o opinie - szczególnie te krytyczne.
Natomiast jeśli chodzi o nieszczęsne już gratowanie to ja tego słowa używam "od zawsze" szczególnie jeśli chodzi o obróbkę skrawaniem, ale np. w obróbce plastycznej (wykrawanie) w użytku jest też słowo "zadzior".
Jeśli zaś chodzi o gradowanie to dla mnie jest to potoczne określenie obróbki strumieniowej, np. śrutowania (czyli atakowanie "gradem kul" ), zresztą termin gratowanie pojawia się nawet w kopalni wiedzy "pierwszego rzutu" czyli wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gratowanie

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #308 dnia: 26 Kwiecień 2025, 12:53:28 »
Witam,

Chciałbym podpytać mam zestaw noży Zwieger dwa lata używałem ich dedykowanej ręcznej ostrzałki. Wydaje mi się że noże straciły swoje właściwości a ona już nie pomaga.
Trochę poczytałem i teraz wiem że taka ręczna ostrzałka jest słabą opcją. Czy teraz aby ogarnąć takie noże wystarczy mi Stalka czy już kamień 1000.4000 i jakiś drobny do wykończenia krawędzi?

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #309 dnia: 26 Kwiecień 2025, 14:35:12 »
Najtańsze z prawdziwych rozwiązań.

Offline ikpara

« Odpowiedź #310 dnia: 26 Kwiecień 2025, 16:02:16 »
Witam,

Chciałbym podpytać mam zestaw noży Zwieger dwa lata używałem ich dedykowanej ręcznej ostrzałki. Wydaje mi się że noże straciły swoje właściwości a ona już nie pomaga.
Trochę poczytałem i teraz wiem że taka ręczna ostrzałka jest słabą opcją. Czy teraz aby ogarnąć takie noże wystarczy mi Stalka czy już kamień 1000.4000 i jakiś drobny do wykończenia krawędzi?
Ja uważam takie ostrzałki ogólnie za słabe rozwiązanie.
Kamieni jest spory wybór, należy mieć co najmniej dwie gradacje:  zgrubną i wykańczającą.
Może to być komplet Arkansas biały i szary, translucent nie jest konieczny;
Kamień zgrubny, np. gossauer czy coś z japońskich i wykańczający belgijski żółty (coticule) lub belgijski niebieski (BBW). Może też być coś syntetycznego, np. Muller produkuje bardzo dobre podwójne ostrzałki borazonowe.
Zwykle kamienie naturalne są łatwiejsze do kontroli procesu.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 28 Kwiecień 2025, 08:27:06 »
Osobiście kamieni do ostrzenia mam kilka i to różnych. Do nauki ostrzenia kamieniami użyłbym dwóch osełek od Makity(koszt około 70 PLN)  żółtej (600 grit) i ceglastej (1200 grit) do tego strop skórzany z pastą polerską i mam noże naostrzone na brzytwę. Druga opcja to kamień olejowy Nortona (dwustronny) - ale ostrzenie na oliwkę dla dzieci lub olejek do ostrzenia ma jedną wadę - strasznie się to klei i paprze. Jak się koledze spodoba ostrzenie - wtedy inwestowałbym w inne kamienie syntetyczne jak  Shapton lub Naniwa.  Jakby mi się nie chciało (a tak ma mój tato) to zawiezienie noży do profesjonalnej ostrzalni narzędzi, nie jest głupim rozwiązaniem - po ich usłudze noże wystarczy podostrzać stalką - by były w miarę ostre przez ok. rok. 
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2025, 08:33:03 wysłana przez Airacobra »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #312 dnia: 28 Kwiecień 2025, 14:43:02 »
Zacząłem używać stropa skórzanego z pastą i ostrość noży znacznie poprawiła się. Moje Victorinoxy są miękkie i zamiast sięgać po ostrzałkę, co jakiś czas przeciągam na stropie i ostrość powraca.
Spodobało mi się na tyle, że nabyłem diamentowy Sharpal 162N i przymierzam się do kamienia Shapton Rockstar 1000. Deska Hasegawa pojawiła się w kuchni. Tylko noża z prawdziwego zdarzenia brakuje, pomysłu brak.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 28 Kwiecień 2025, 15:44:12 »
Za radą jednego gościa z YT - kupiłem w Ikei
FÖRDUBBLA nóż do krojenia i obierania w komplecie - słabo trzyma ostrość - miękka stal - ale za tą cenę to nóż rewelacja.
Do twardszych w moim domu należą chińskie XINZUO z Ali kupione 4-5 lat temu - są dość twarde, udają damast i są nierdzewne. Potrafią trzymać ostrość parę ładnych miesięcy. Myślę nad jakimś rdzewnym japończykiem - ale po doświadczeniach z rdzewnym Opinelem - coraz mniej mam ochotę na twardą i kruchą stal.
Nóż za 10PLN z Ikei idzie na diamentową osełkę i stalkę i parę dni jest ostry, a jego ostrzenie zajmuje do minuty.
 Po przygodach z ostrzeniem i renowacją brzytew - nie polubiłem się z twardą stalą węglową, choć Thiers Issard 5/8 to jedna z moich dwóch ulubionych brzytew przy goleniu - druga Red Owl już ponad 100 lat nie jest produkowana.

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #314 dnia: 28 Kwiecień 2025, 20:28:10 »

osełek od Makity(koszt około 70 PLN)  żółtej (600 grit) i ceglastej (1200 grit)

Możesz mi podlinkować to bo ja szukam i nie wiem czy o to chodzi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi