Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 96142 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Luty 2024, 10:45:55 »
Wynik ostrzenia.

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #271 dnia: 02 Styczeń 2025, 13:17:54 »
Naostrzę za darmo nóż typu Yanagiba. Tylko wysokiej jakości noże! Wysyka na mój koszt.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 05 Styczeń 2025, 18:38:56 »
Fajny film o deskach. Ja niestety do tej pory używałem bambusowych.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #273 dnia: 13 Styczeń 2025, 15:01:41 »
Przejrzałem cały temat i już wiem, dlaczego nóż szefa i santoku od Victorinox tępią mi się bardzo szybko  :) Kupując je myślałem, że wchodzę na wyższy level. Okazało się inaczej, trzeba je ostrzyć tak często, że nie chce mi się wyciągać triangle i ostrzę na zwykłej z Fiskarsa.
Chyba nadszedł czas rozejrzeć się za dobrym nożem.
Zainteresował mnie temat desek do krojenia i filmik powyżej. Zacznę więc od deski.
Jakich desek używacie? 
Może ktoś używa desek typu Asahi, czy Hasegawa?

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #274 dnia: 13 Styczeń 2025, 17:04:54 »
Co do desek, to na filmiku pominięte jest standardowe w polsce (przynajmniej w moich rodzinnych stronach) drewno olchowe na deskę - w/g mnie ma super parametry zwłaszcza względem ceny.
Miękka, samolecząca, antybakteryjna. Kosztuje grosze.

Co do noży, to na kanale Stilgar gość zachwala jako super jakość/cena nóż 365 z ikei ;) Nawet ostatnio wrzucił test Fiskarsa i opisuje dokładnie to co sam zaobserwowałeś: że najlepiej go ostrzyć przeciągarką. Nawet tłumaczy dlaczego tak to mogli specjalnie zaprojektować. Ogólnie jak się poszuka to ma recenzje różnych wersji budżetowych i co kupić.
Ważna dla mnie rzecz z jego kanału - jak już masz dobry nóż to kupić i docenić kawałek skórzanego paska (nawet za 20zl z ali). Strasznie niepotrzebnie nóż zmaltretowałem zanim zacząłem stosować.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 13 Styczeń 2025, 19:12:21 »
Przejrzałem cały temat i już wiem, dlaczego nóż szefa i santoku od Victorinox tępią mi się bardzo szybko   Kupując je myślałem, że wchodzę na wyższy level. Okazało się inaczej, trzeba je ostrzyć tak często, że nie chce mi się wyciągać triangle i ostrzę na zwykłej z Fiskarsa.
Chyba nadszedł czas rozejrzeć się za dobrym nożem.

To są dobre noże. I wcale nie trzeba ich ostrzyć na ostrzałkach co chwilę mimo, że HRC nie mają z tego co wiem wysokiego. Jednym z największych błędów jest właśnie częste ostrzenie, gdy ostrze tego nie wymaga. A zwykłe ostrzałki - przeciągarki są po prostu straszne.

Po naostrzeniu na czymś nawet tak prostym jak np. SHARPAL 192H (tam są rolki z posypem diamentowym, chodzi ogólnie o zasadę działania, żeby nie dewastować krawędzi tnącej na zwykłych przeciągarkach) należy po prostu pozbyć się drutu na ostrzu kilka razy przeciągając nóż po skórze. Jeżeli tego nie zrobisz, to pozostaje na ostrzu drut, który momentalnie jeszcze bardziej się zakrzywia i nóż staje się tępy.
Pozbyć się go można banalnie przeciągając ostrze kilka razy po skórze
https://www.olx.pl/d/oferta/skora-naturalna-bydleca-do-wyostrzenia-brzytew-nozy-CID3647-ID13U52b.html

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #276 dnia: 14 Styczeń 2025, 15:22:40 »
Jak twoja nowa ostrzałka spisuje się?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: 14 Styczeń 2025, 20:30:16 »
Chodzi o ostrzałkę elektryczną, którą zamówiłem? Na dniach ją dostanę.

Offline ikpara

« Odpowiedź #278 dnia: 14 Styczeń 2025, 22:00:10 »
należy po prostu pozbyć się drutu na ostrzu kilka razy przeciągając nóż po skórze
To nie tak, przy prawidłowym ostrzeniu grat (drut) nie powstanie. Ogólnie ostrzarza narzędzi szkoli się dwa - trzy lata i nie każdy ma do tego "dryg", więc do noży i innego gospodarstwa powstają różne raz lepsze, raz gorsze wynalazki mające zastąpić umiejętności. Co innego narzędzia, np. wiertła krętego nie da się naostrzyć "z ręki", ale do większości ostrzeń używa się stosunkowo prostego oprzyrządowania i doświadczonego człowieka.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 14 Styczeń 2025, 23:51:01 »
To nie tak, przy prawidłowym ostrzeniu grat (drut) nie powstanie.

Mogę spytać, co to za hipoteza? Drut powstaje niemal zawsze, to jaki jest zależy od rodzaju i twardości stali, jest nieodłącznym elementem prawidłowego ostrzenia.
Co to znaczy, że przy "prawidłowy ostrzeniu" drut nie powstaje?

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #280 dnia: 15 Styczeń 2025, 00:00:10 »
Też pierwsze słyszę,  jakoby zawsze powstawał. Jak ostrzysz od siebie, to nie powinien. Co innego do siebie, jak przy stropowaniu. Wtedy stał się wyciąga, dochodzi do przeostrzenia i może powstać drut.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: 15 Styczeń 2025, 01:25:17 »
Też pierwsze słyszę,  jakoby zawsze powstawał. Jak ostrzysz od siebie, to nie powinien.

Oczywiście, że zadzior również powstanie, gdy ostrzysz "pod włos". Gdy tworzy się nowa krawędź tnąca i jedna za stron zostanie zdarta na tyle, żeby "dotrzeć" do szlifu z drugiej strony (pożądane), to zadzior mniejszy, lub większy, powstanie.

I nawet gdyby ostrzyć "pod włos" cały czas, naprzemiennie, raz jedna, raz druga strona i nie będziesz modulował nacisku, to będziesz ten zadzior wyginał raz na lewo, raz na prawo. Zadzior można w ten sposób zmniejszyć, ale stropowanie pozwoli się go odpowiednio pozbyć.

Zresztą, mamy na pokładzie specjalistę ( @Valerii ), to jak będzie chciał, to się wypowie w tym temacie.

Offline ikpara

« Odpowiedź #282 dnia: 15 Styczeń 2025, 14:58:57 »
Co to znaczy, że przy "prawidłowy ostrzeniu" drut nie powstaje?
Znaczy to co znaczy, jest szeroko dostępna literatura z teorią, a z praktyką bywa różnie. Podam przykład pewnego dużego i raczej dobrego zakładu przemysłowego: otóż nagle mieliśmy problem z procesem wiercenia wiertłami piórowymi - po ok. 10- 15 przejściach otwory były już niezadowalające (grat, owalność). I jaka była przyczyna? Otóż należało przypilnować nowego ostrzarza (po wlutowaniu płytki ostrza do trzonka nie nadawał pełnej prawidłowej geometrii tylko "objeżdzał" płytkę na średnicy zewnętrznej i wyprowadzał krawędzie do zabielenia, a nie korygował błędu ustawienia płytki w trzonku. Gorszy problem, że kontroler jakości sprawdzał tylko średnice wiertła.) Trwałość ostrza po korekcie (zgodnie z rysunkiem wiertła) wzrosła około 10 krotnie. Natomiast nikt nigdy gratu na naostrzonych narzędziach nie widział (były też min. noże przemysłowe). Czyli problem jest w prawidłowej technologii ostrzenia.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #283 dnia: 15 Styczeń 2025, 15:07:18 »
Zainteresował mnie temat desek do krojenia i filmik powyżej. Zacznę więc od deski.
Jakich desek używacie? 
Może ktoś używa desek typu Asahi, czy Hasegawa?

Deskę to ja sobie wybiorę od nich.

https://japonskienoze.pl/category/deski-do-krojenia?horizontal

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #284 dnia: 15 Styczeń 2025, 15:32:18 »
po wlutowaniu płytki ostrza
To była płytka z jakiego materiału?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi