;

Autor Wątek: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!  (Przeczytany 1684 razy)

Offline Latton

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Delonghi EC860.M
  • Młynek: Krups F203, Inventum MK350, Bialetti Mukka Express
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Lipiec 2019, 11:45:15 »
Najlepszy post, jaki ostatnio się pojawił na forum..  :smiech:
@Latton przeczytaj stronę główną forum, siewcu opisał bardzo przystępnie co i jak. Zerknij na YouTube jak się robi espresso. Wtedy zastanów się jeszcze raz, jakie pytania należy zadać. Bo jak piszesz, że robisz ponad 120ml naparu z kilkunastu gram kawy, to robisz coś źle...

Moze wyjaśnijmy tę delikatną kwestię, dlaczego źle skoro ja nie pijam espresso?
To co ja z czarnej kawy czasem pijam nazywa się kawa americano.
To jaki według was powinien być stosunek ilość naparu kawy z dużego sitka 14g. kawy/do ilości mleka?


« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2019, 11:50:40 wysłana przez Latton »
Kawa to coś więcej niż uzupełnianie niedoboru kofeiny

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 4003
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, V60, AP, Severin KA 5702, FP, Melitta AromaSignature Deluxe, Bodum Pebo
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Lipiec 2019, 11:57:02 »
Americano to nie jest przelanie 120 ml z kolby, tylko dolanie czystej wody do shota. Robisz w ratio 1:2-1:2,5 i do tego dolewasz wody,

Offline Damian

  • Wiadomości: 372
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Lipiec 2019, 11:58:04 »
Napisałeś, że robisz espresso.. Ale skoro wychodzi Ci taka objętość jak napisałeś, czyli 125ml, to znaczy, że nie robisz espresso.
Jeżeli masz 14 gram kawy, to musisz mieć od 2 do 3 razy więcej naparu w filiżance, równiez wyrażonej w gramach w czasie pomiędzy 20 a 30 sekund.
Dla większych sitek jest to powiedzmy maksymalnie 50 ml espresso.
Americano robi się tak, że do gorącej wody wlewasz espresso.
W espresso nie ma mleka. Mleko jest w cappuccino, flat white czy caffe late i kilku innych wynalazkach. Ale te 3 są najczęściej występującymi wersjami kawy z mlekiem.

Offline Latton

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Delonghi EC860.M
  • Młynek: Krups F203, Inventum MK350, Bialetti Mukka Express
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Lipiec 2019, 12:08:25 »
Robisz w ratio 1:2-1:2,5
Jeżeli masz 14 gram kawy, to musisz mieć od 2 do 3 razy więcej naparu w filiżance,

No! czyli wychodzi 60-75 ml naparu... bo łyżka ma dokładnie 30 ml pojemności

(30 ml kawy to daje 14 g. zmielonej kawy)

- a teraz ile do tego mleka dać?
Nie robię mleka z pojemnika bo kawa jest wtedy za zimna, więc mleko sam spieniam z kolby, wiem zatem że to nie jest cappucino/.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2019, 12:13:11 wysłana przez Latton »
Kawa to coś więcej niż uzupełnianie niedoboru kofeiny

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3008
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Lipiec 2019, 12:20:30 »
Ty dalej piszesz o pojemnościach, a my wszyscy o gramach, to nie jest to samo, bo crema bywa kłopotliwa, raz jest większa raz mniejsza, zależnie od kawy. Nie chcesz przyjąć naszych uwag, to rób sobie po swojemu i pij niesmaczną kawę. Po co to zawracanie gitary?

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Nivona Romatica 855, Aeropress, Phin, French Press, V60
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, MYM54
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lipiec 2019, 12:39:44 »
No i pozostaje jeszcze kwestia grubości, a przede wszystkim jakości, przemiału...

Offline Damian

  • Wiadomości: 372
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lipiec 2019, 13:16:53 »
Ty dalej piszesz o pojemnościach, a my wszyscy o gramach, to nie jest to samo, bo crema bywa kłopotliwa, raz jest większa raz mniejsza, zależnie od kawy.

Lotton, Rozumiem, że odrozniasz gramy (masę) od mililitrow (objętość). Jak masz wątpliwości, przeczytaj jeszcze raz wpis Marka.

Po zrobieniu tej kawy, jeżeli koniecznie chcesz mieć objętość, to z jednej miarki kawy zmielonej musisz mieć 2, maksymalnie 3 miarki naparu.

Podpuszczasz nas, czy jak? Singlo espresso? Wróciłeś?

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Comandante
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Lipiec 2019, 15:30:24 »
Te 13-14 gram określasz na podstawie napisu na łyżce czy ważysz to faktycznie wagą.
Łyżka nie jest miarodajnym narzędziem do odważania kawy, od tego jest waga.

Jest instrukcja jak powinno być wykonane espresso.
Niestety, ale wykonujesz jakiś rodzaj kawy na swój sposób.

Z mojej strony prośba do adminów o zmianę tytułu wątku. Nie piłem tej kawy, ale nastawienie innych użytkowników negatywnie do niej na podstawie zdania użytkownika, który przygotowuje ją bez żadnych standardów jest w mojej ocenie krzywdzące dla firmy czy kawy.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2404
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Lipiec 2019, 22:40:10 »
Podpuszczasz nas, czy jak? Singlo espresso? Wróciłeś?
To chyba oczywiste, Tedi jak żywy.

Offline Latton

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Delonghi EC860.M
  • Młynek: Krups F203, Inventum MK350, Bialetti Mukka Express
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lipiec 2019, 03:07:25 »
Łyżka nie jest miarodajnym narzędziem do odważania kawy, od tego jest waga.

Ważę wagą. Czy następne pytanie będzie czy moja waga jest zatwierdzona przez instytut miar i wag?

Po zrobieniu tej kawy, jeżeli koniecznie chcesz mieć objętość, to z jednej miarki kawy zmielonej musisz mieć 2, maksymalnie 3 miarki naparu.
Tak zrobię... teraz czas na mleko.

Kawa to coś więcej niż uzupełnianie niedoboru kofeiny

Offline Latton

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Delonghi EC860.M
  • Młynek: Krups F203, Inventum MK350, Bialetti Mukka Express
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Lipiec 2019, 21:55:29 »
Dobra jak chcecie pić TO to pijcie... każdemu według potrzeb... włoska Saquella "syffella" mi się wreszcie skończyła - od dzisiaj na warsztacie mam HATHI LALIMA ESPRESSO... i po problemie!!!
Kawa to coś więcej niż uzupełnianie niedoboru kofeiny

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6657
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: SAQUELLA - proszę nie kupujcie tej kawy!
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Lipiec 2019, 22:21:01 »
To nie tak :). Po prostu koledzy inaczej niż Ty zaparzają tę kawę, więc mają coś innego w filiżance. Przypuszczam, że coś lepszego...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything