;

Autor Wątek: Espresso z pojedynczego sitka  (Przeczytany 3013 razy)

Offline wasku

  • Wiadomości: 315
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Czerwiec 2019, 23:52:15 »
Jeszcze jedna siódemka i będzie Jackpot - wygrasz wkrętarkę świecącą w ciemności   ;)
Eurocafe - Costa Rica La Candelilla Estate
¯\_(ツ)_/¯

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 353
  • Ekspres: VBM Junior HX, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Zenith 65E, Santos#4, Handground, MYM59
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #121 dnia: 15 Czerwiec 2019, 11:13:26 »
Musimy mieć jednakże świadomość, że bez względu na objętość/uzysk, zawsze espresso z pojedynczego sitka będzie inaczej smakowało niż pół doppio

Online jancewicz

  • Wiadomości: 125
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Nivona Romatica 855, Aeropress, Phin, French Press, V60
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, MYM54
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Czerwiec 2019, 22:44:07 »
uno espresso
Wystarczy napisać po prostu espresso... Nie rozumiem o co tyle hałasu...

Online jancewicz

  • Wiadomości: 125
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Nivona Romatica 855, Aeropress, Phin, French Press, V60
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Severin KM 3873, MYM54
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Czerwiec 2019, 22:47:31 »
Mnie interesuje tylko: 7g/14g/25s
Strasznie się ograniczasz i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2421
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Czerwiec 2019, 18:45:07 »
i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...
O czym piszesz? Bo w takim sitku to raczej niczego nie zmodyfikujesz. Co najwyżej czas ekstrakcji albo ratio.

Online RafalM

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Rocket Mazzafiato Evoluzione R. Waga. Acaia Lunar
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #125 dnia: 12 Wrzesień 2019, 13:28:14 »
Ponieważ tez pijam 98% kaw z pojedynczego sitka pomyślałem ze dodam swoje spostrzeżenia.
Posiadam standardowe pojedyncze sitko Rocket oraz dokupione IMS.
Pierwszy fakt który zwrócił moją uwagę to ilość kawy. Aby mieć możliwość tampingu muszę dac około 8,5-9 gram kawy niezależnie od rodzaju kawy. Kawy objętościowo i tak jest mńiej niż znacznik w sitku. 7 gram nie pozwala na tamping. Przy wspomnianych 9 gr ekstrakcja bardzo powtarzalna 25-30 gr kawy w 25-30 sekund w zależności od preferencji dla danej kawy.
Docelowo zamierzam używać 2 identycznych pojedynczych sitek dla standardowej kolby i dla NPF.
Przy identycznych ustawieniach z sitka IMS wylatuje zdecydowanie mniej kawy tj. 15-20 gram w 30-35 sekund. Widać wiec ze stawia ono większy opór.
Smakowo nie widzę u siebie różnicy miedzy pojedynczym shotem a pojedynczym z podwójnej kolby z 18 gramami kawy.
Moja Konkluzja jeśli kilka kolb to koniecznie identyczne sitka. Inaczej trzeba zmieniać ustawienia dla poszczególnych sitek.

Online RafalM

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Rocket Mazzafiato Evoluzione R. Waga. Acaia Lunar
  • Młynek: Rocket Fausto
Odp: Espresso z pojedynczego sitka
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Wrzesień 2019, 11:58:57 »
Pomyślałem ze dodam jeszcze jeden wniosek który może być jakaś wskazówka dla innych.
Jeśli ktoś chce pic espresso 1 do 2 to wtedy łatwiej mu będzie z sitkiem IMS. Jeśli ktoś (tak jak ja) preferuje 1 do 2,5-3 wtedy zdecydowanie łatwiej osiągnąć to ze standardowym sitkiem Rocket.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi