Autor Wątek: Kolba do 1000 zł?  (Przeczytany 8557 razy)

Offline lssrs

Kolba do 1000 zł?
« dnia: 07 Maj 2019, 14:41:31 »
Dzień dobry,
zwracam się do szacownego grona z pytaniem, na które już pewnie część z Was, albo i większość, miała okazję odpowiadać co najmniej raz. Jestem fanem kaw mlecznych i poszukuję ekspresu. Długo zastanawiałem się nad automatem, ale uznałem że ani nie chcę wydawać majątku na taką maszynę, ani nie chce mi się jej czyścić i konserwować. Pijam 1-2 kawy dziennie, do tej pory znakomicie służyła mi kawiarka, ale uznałem że czas zrobić krok naprzód i zakupić ekspres kolbowy. Czas na pytanie: czy polecicie mi nowy ekspres kolbowy do użytku domowego do 1000 zł? Czy może jest to kwota nierealna by kupić coś nowego i w miarę udanego?
Dodam, że zależy mi na spieniaczu do mleka.
Młynka nie potrzebuję.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, a jeśli już bliźniaczy wątek się przewijał, to z góry przepraszam za jego powielenie, podziękuję za to za link.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba do 1000 zł?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2019, 15:03:00 »
Obawiam się że do 1000 zł będzie problem z nowym i dobrym ekspresem. Jakbyś dołożył ok. 500 zł to coś się znajdzie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2019, 15:50:35 »
Ekspresy Lelit ostatnio często polecane na forum z tego co zauważyłem (ceny chyba startują od 1300 PLN). Pomyśl przede wszystkim o dobrym młynku.

Online k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2019, 16:11:34 »
Zobacz Lelita PL41E i Gaggie Classic, @Michał z Konesso może zaproponuje ci jakiś rabacik dla forumowiczów. Chociaż w tym budżecie osobiście rozglądałbym się za jakimś sprzętem na pchlim targu.
A jaki masz młynek tak z ciekawości?

Offline Yousarian

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2019, 21:39:17 »
Na Cafe Italia jest Gaggia Clasic za 946 pln. Zastanawiam się dlaczego tak tanio bo w eurortv za 1300?
Swoją drogą lepiej kupić nową Gaggia czy używana 4 letni Ascaso Dream?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maj 2019, 22:05:23 »
Szczerze od ceny Anna PL41E ciężko będzie mi coś urwać  ::) ale jakąś małą kawę mogę dorzucić, jak coś to śmiało priv
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline lssrs

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2019, 07:33:04 »
Pani z jednego sklepu związanego z kawą poleciła mi dwa modele do 1000 zł:
DE LONGHI ECP 35.31
DE LONGHI DISTINA ECI 341.CP

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z wyżej wymienionymi i potrafi wskazać ich wady?

A jeśli chodzi o wymieniane przez Was Lelit i Gaggia - różnica w cenie jest niewielka, czy wybierając jeden z nich mam się kierować konkretnymi cechami tych ekspresów, czy w tej półce cenowej główną różnicą jest wygląd? Naturalnie zapoznałem się z opisami obu produktów, ale może mieliście okazję z nich korzystać i ktoś chciałby podzielić się wrażeniami? :)

@k3lt
Mam wielkie szczęście mieszkać bardzo blisko palarni, do której wstępuję co kilka dni i kupuję świeżo zmieloną kawę. A że nie zalega ona u mnie dłużej niż 10 dni, to jej świeżość zupełnie mi wystarcza. W razie potrzeby mam młynek ręczny, ale nie dostrzegam różnicy w smaku świeżo zmielonej kawy w młynku i 5-dniowej zmielonej z palarni.
W przyszłości nie wykluczam zakupu młynka, ale póki co mam ważniejsze wydatki ;)

Offline Derdi

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj 2019, 09:51:54 »
Szczerze poradzę, odpuść podane sprzęty i wybierz polecanych modeli. Zaoszczędzisz czas, nerwy, pieniądze...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2019, 09:57:52 »
Te polecane maszynki mają jedną wielką wadę. Plastik fantastic, podwójne sitka, mini kolby z systemem super crema. To taki zabawkowy sprzęt z którego nie uzyskasz poprawnego espresso głównie z racji wspomnianej konstrukcji sitek i kolby, też próbowałem zaczynając od Zelmera, AEG i to była strata kawy. Zmielona pod espresso kawa zatyka ekspres który jest dedykowany pod marketową mielonkę, to co udaje się wycisnąć z kolby jest niedoparzone czyli masz 14 cytryn. Palarnia nie zmieli poprawnie pod Twój ekspress kawy, przemiał trzeba korygować na bieżąco a tak możesz zmieniać tylko dozę itd. Zrobisz co chcesz ale w tym modelu działania to kasa wywalona w błoto w przenośni i dosłownie w sitku ;-)  Poczytaj poradnik na pierwszej stronie forum to kilka minut które oszczędzą Tobie rozczarowania i kasy.

Offline lssrs

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2019, 10:04:45 »
Zdobyta na chwilę obecną wiedza faktycznie wyklucza sprzęty DeLonghi.
Na horyzoncie jeszcze pojawił się w dobrej cenie Ascaso Basic.

Czyli wybór między Lelit PL41E, Gaggia Classic i Ascaso Basic, różnice cenowe wynoszą około 100 zł. Z tego co zdołałem wyczytać, to specyfikacje techniczne i możliwości są bardzo zbliżone, pod tym kątem można wybierać z uwagi na design czy materiały, z jakich są wykonane.
Może więc zapytam od innej strony: który z nich może być łatwiejszy w czyszczeniu i konserwacji (backflush wydaje mi się najbardziej intuicyjną opcją, z racji tego że w trakcie studiów miałem okazję dorabiać w pubie i pracować na ekspresach kolbowych)? Który z nich lepiej radzi sobie ze spienianiem mleka?
Domyślam się, że pytania są dość szczegółowe, ale w nich ponoć tkwi diabeł :)

@mlopus
Mam komfort wpływu na mielenie w palarni, jak nie wyjdzie jedna próbka, to będzie kolejna. O to się nie martwię, a jak pisałem, obecnie nie mam możliwości zakupu młynka. Zresztą, mogę zawsze pobawić się ręcznym, gdzie skoryguję grubość ziarna. Dziękuję pięknie za odpowiedź w kwestii plastików DeLonghi!

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2019, 10:27:41 »
Dalej będę się upierał że konieczność korekty przemiału w połowie paczki związana z wilgotnością , wietrzeniem, temperaturą otoczenia jest zazwyczaj wskazana. Bez jej możliwości nie będziesz miał powtarzalności oraz wywalisz pół opakowania kawy albo więcej do zlewu jeśli palarnia nie wstrzeli się w przemiał. Pójdziesz za trzy dni i powiesz że chcesz drobniej niż poprzednia? A o ile i jak było poprzednio? ;-) Ale to Twoja droga i decyzja, jeśli kupisz kolbę musisz liczyć się z potrzebą zakupu młynka, te wymienione maszynki są podobne jakościowo i cenowo, każda ma jakieś wady i zalety. Popatrz sobie na wygląd, użyte materiały, pojemność bojlera jeśli jest, rodzaj i średnice kolby, itd. Każdy z nich w połączeniu z odpowiednim młynkiem jest wystarczający jako startowy zestaw dla przygotowania espresso.

PS. Kawa traci ponad połowę aromatów w kilka/kilkanaście minut od zmielenia.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2019, 10:34:44 wysłana przez mlopus »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2019, 12:48:29 »
W 100% popieram to co napisał kolega. Bez własnego, dobrego młynka ta zabawa nie będzie miała sensu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline lssrs

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2019, 13:18:06 »
Czyli pomimo posiadania regulowanego młynka ręcznego (w którym do tej pory mieliłem kawę do kawiarki i to rozwiązanie się sprawdziło) i zaprzyjaźnionej palarni która mieli kawę pod konkretne typy ekspresów, skąd mogę wziąć próbki i dawać wskazówki co do grubości ziarna, sugerujecie, bym nie kupował ekspresu, bo nie posiadam kolejnego +1000 zł na w miarę porządny młynek automatyczny? :)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj 2019, 13:25:57 »
Tak, sugerujemy. Oczywiście możesz nas nie posłuchać i kupić to co chcesz i się przekonasz. Może nawet będziesz zadowolony z tego co kupisz. Ale do idealnej kawy będzie Ci sporo brakowało.
Niektórym smakuje żółte czibo zalane wrzątkiem w kubku. I nie potrzebują nic więcej do szczęścia. Ale tu na forum większość to pasjonaci.

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maj 2019, 13:31:02 »
Może masz młynek ręczny który zmieli pod espresso ale moja szklana kula jest w naprawie i tego kompletnie nie wiem ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi