Witam Was,
Na co dzień jestem użytkownikiem kawiarki, w której próbuję upichcić pyszne espresso - przy pomocy kaw z okolicznych palarni - póki co bezskutecznie, kolejne niepowodzenia wetując degustacją czarnego nektaru w polecanych przez smakoszy kawiarniach.
Aż wreszcie przypadkiem natrafiłem na to cudowne forum. Czytając z wypiekami na twarzy kolejne wpisy, z miejsca zapragnąłem zostać domowym baristą z prawdziwego zdarzenia i spełnić swoje marzenie o idealnym espresso.
W tym celu potrzebuję oczywiście magicznej różdżki i dlatego zwracam się do Was o pomoc.
Początkowo moją uwagę przykuł automat Jura A7, lecz z oburzonych min znajomych kawoszy wysnułem wniosek, że byłaby to profanacja sztuki parzenia. Stwierdziłem zatem, że w celu przygotowania max 3 espresso dziennie mogę natrudzić się przy kolbie. Kolejnym wyborem był więc Ascaso Dream PID, na który byłem praktycznie zdecydowany, dopóki nie natrafiłem na opisy Bezzera Unica PID, aż wreszcie dotarłem do kilku wpisów, sugerujących co powinien mieć prawdziwy ekspres (dwa Bojlery z pidem i pompą rotacyjną), co moją uwagę zwróciło na Rocket R58 V3. Po obejrzeniu kilku tutoriali na yt byłem zdecydowany. No i wtedy natrafilem w czeluściach internetu na kolejną maszynę, Sage BES 980.
Jeżeli chodzi o młynek, tu opcje są dwie - Mazzer Mini Electronic Type A lub BEZZERA BB005TM.
Będę mega wdzięczny za wszelkie porady!