Autor Wątek: Quick Mill Super Cappuccino  (Przeczytany 37158 razy)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Quick Mill Super Cappuccino
« dnia: 03 Kwiecień 2014, 16:37:58 »
Zupełnie przez przypadek stałem się właścicielem ekspresu Quick Mill.
Zakupiłem go na allegro za...400zł jako niesprawny.
Przyjechał w miarę dobrze zapakowany.



Wygląda na kawał solidnego żelastwa, waży ok 24kg.



W młynku zostały nawet resztki ziarenek.



 Pracował w firmie, a tam jak wiadomo przeważnie nikt nie dba o sprzęt. Jest trochę zapuszczony.
 Według dokumentów w serwisie przebywał 2 razy. Z pierwszym razem miał regulację zgarniacza zmielonej kawy, a za drugim razem w 2009 roku nazbierało się więcej, wymiana uszczelek grupy, elektrozaworu pary, uszkodzenia spowodowane zakamienieniem ekspresu i mlekiem, czyli nie miał lekkiego życia. Na liczniku 16k kaw. Jaki filips tyle wytrzyma?


Od razu zabrałem się za szukanie usterki i znalazłem przyczynę, tak jak w serwisie przypuszczano. Wymieniłem bezpiecznik, zalałem wody i włączyłem, coś zaczęło się dziać w środku i po chwili zdechło. Bezpiecznik był za słaby, poszukałem więc i znalazłem w przedłużaczu taki sam jak orginalny, włożyłem i działa. Spróbowałem od razu coś zrobić, ale zaczął głośno pikać, a w środku tak jakby wody nie podawało, więc dałem mu spokój na chwilę i poszedłem szukać w sieci instrukcji po polskiemu, niestety nie znalazłem.
Więc znowu spróbowałem zrobić kawę i udało się, ekspres już się rozgrzał. Zasypałem świeżego ziarna i przelałem trochę kawy.


Tak wyglądają ciasteczka




 Za piątym razem nie mogłem się już powstrzymać i  spróbowałem. Uczucie takie jak miałem gdy pierwszy raz z Zelmera kolbowego kawy spróbowałem. Coś niesamowitego, a później druga, trzecia jest powtarzalność. Wyczuwam bukiety aromatów, mam wrażenie, że w Jura takiego bukietu smaku  nie oddawała, ale spokojnie, mam teraz 2 ekspresy i przyjdzie czas na porównania. Porównując kiedyś kawę z kolby lidlowskiej też odniosłem pierwsze wrażenie że espresso jest lepsze z tej kolby, ale później zmieniłem zdanie. Tu nawet jeszcze nie regulowałem młynka i kawa za szybko płynęła, a co będzie jak uda się 25/25 uzyskać? Młynek ma żarna płaskie stalowe 49mm, a to już jest przewaga na korzyść Quick Mill. Muszę go teraz doprowadzić do porządku, odkamienić, wyczyścić dobrze układ spieniający, bo na razie to się nie odważę mlecznych przygotowywać. Brakuje mi tylko instrukcji po polsku, bo nic nie wiem o czyszczeniu, odkamienianiu  i dbaniu o ekspres.
Jak myślicie dobra to była okazja? Nowy około 7000zł kosztuje.



Z  okazji udanych zakupów ogłaszam też konkurs. Trzech pierwszych forumowiczów, którzy będą robić zakupy u Gorana otrzyma po 300g kawy Papua Whagi Valley ode mnie. W zamian proszę o wystawienie opinii o kawie na forum :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwiecień 2014, 16:50:58 »
 :brawa: gratulacje odwagi i szczęścia

polskiej instrukcji nie widziałem - ale są angielskie

LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4699
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2014, 17:38:47 »
Mogłeś ogłosić konkurs trochę wcześniej, wczoraj właśnie dotarła do mnie paczka od Gorana :(

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4876
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2014, 17:53:50 »
Gratuluję zakupu. Odkamienić, wyczyścić i będzie hulał. Spytaj w DJP, może udostępnią polską instrukcję.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2556
  • Ekspres: Był Izzo Alex Duetto, Jest Moccamaster, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2014, 20:51:07 »
 :ok: :taniec:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwiecień 2014, 17:11:40 »
Instrukcję już otrzymałem, trochę skąpo napisane, ale ekspres jest bardzo prosty w obsłudze, to pewnie dlatego.
Właśnie zabrałem się za porządki. Odkamieniłem go Calcinet. Spieniacz kąpie się w Puly Milk Liquid i długo oj długo będzie się kąpał, bo zarośnięty jest  jak dysza spieniająca u słynnej Jagody.
Próbowałem odkręcić obudowę, ale po paru śrubkach doszedłem do wniosku, że lepiej dać spokój, bo zawsze jak rozbieram to parę części mi później zostaje. Obudowa jest w całości, więc dobrać się jest trudniej, jak kiedyś pojedzie na przegląd poproszę o parę fotek wnętrza. Cały moduł zaparzający znajduje się za drzwiczkami i można sobie podglądać jak cały proces przygotowania wygląda. Brudzi trochę przy pracy, ale łatwo to przeczyścić bo wszystko jest na wierzchu. Zastanawia mnie co dzieje się we wnętrzu mojej Jury, skoro tam nie ma dostępu, pewnie fajne rzeczy tam rosną.
Całość ekspresu jest bardzo solidnie zrobiona i tak powinno być w ekspresach które, są mocna eksploatowane. Przebieg 16600 kaw nie zrobił na nim jakiegoś specjalnego wrażenia, jedynie te powycierane przyciski.


Po wyczyszczeniu spieniacza, marnie idzie spienianie mleka, a raczej wogóle nie spienia, podejrzewam że spieniacz jest już  wyeksploatowany, a że jest z tworzywa sztucznego to wygląda paskudnie.
 Próbowałem skręcać mocniej młynek ale z INDONESIA SULAWESE KALOSSI poleciał kwas. Muszę zakupić parę kg tańszej kawy jednego gatunku, by nauczyć się robienia espresso. Bo możliwości jest wiele. Przewagą tego ekspresu nad innymi automatami jest młynek ze sporymi płaskimi żarnami, które dają większe możliwości ustawień. A jak wiadomo ekspresy automatyczne zawsze mielą za grubo. Swoją Jurę skręciłem prawie na maxa i nie zmieniam, a i tak jest za grubo.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2014, 15:34:44 wysłana przez gromog »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2088
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwiecień 2014, 18:29:50 »
Z  okazji udanych zakupów ogłaszam też konkurs. Trzech pierwszych forumowiczów, którzy będą robić zakupy u Gorana otrzyma po 300g kawy Papua Whagi Valley ode mnie. W zamian proszę o wystawienie opinii o kawie na forum :)
"Konkurs" rozstrzygnięty a nagroda w postaci 300g Papui powędruje/lub już powędrowała do : WS, mr_j i Gener.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4876
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwiecień 2014, 21:00:11 »
Recenzja Papui w przyszłym tygodniu w odpowiednim dziale.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwiecień 2014, 15:52:43 »
Właśnie wymieniłem przepływomierz w ekspresie, bo nie mogłem wyregulować ilość podawanej wody. W sumie można było rozebrać i  przeczyścić. Jak się wie gdzie to siedzi i jak wygląda :)

Teraz mnie zrobienie spieniacza, zanim się szarpnę na nowy za 500zł, chcę wypróbować możliwości naprawy. Czyszczenie nic nie dało, nadal nie spienia. Teraz czas na wymianę oringów.

Zauważyłem, że większości automaty quick mill posiadają dysze spieniająca, które podobno lepiej sobie radzą ze spienianiem mleka niż ta automatyczna przystawka, co ciekawe to taki ekspres z automatycznym spieniaczem kosztuje ok 2k więcej.
A może by tak w moim dałoby się zrobić dyszę spieniającą. Macie jakiś pomysł?

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwiecień 2014, 14:01:48 »
Wyjąłem elektrozawór od pary i potraktowałem elementy odkamieniaczem i w końcu zaczęło lepiej spieniać mleko.
Czym uszczelniacie połączenia gwintowane w ekspresach? Znalazłem klej anaerobowy  średnio demontowany LOXEAL 55-37, czy to się nada? Po złożeniu do kupy trochę nieszczelnie jest.

Tak wygląda przygotowanie kawy w tym ekspresie  "od kuchni"

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Kwiecień 2014, 14:31:31 »
Na gwinty to taśma lub nić teflonowa. Zazwyczaj daje doskonale rade.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2014, 16:16:53 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwiecień 2014, 15:04:43 »
Słyszałem, że klej uszczelniający jest lepszy od teflonu. Taśmą teflonową jak zaciska się, to nie można cofać, bo będzie przepuszczało, bez uszczelniania, to para i woda ucieka, a chcę być pewien, że nic się nie będzie działo pod obudową.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4876
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwiecień 2014, 15:11:51 »
Są specjalne kleje do uszczelniania gwintów, zalecane do metali o niskiej wytrzymałości, które mogą pękać przy demontażu, także aluminium i mosiądzu. Producentem jest Loctite, symbolu nie pamiętam. Są także kleje trudno demontowalne, przy próbie odkręcenia trzeba je podgrzać.

PS. Ten ekspres rzeczywiście jest quick.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2014, 17:38:51 wysłana przez WS »

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 895
  • Ekspres: Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: La Marzocco
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maj 2014, 00:00:48 »
Nie wiem dlaczego ekspresy automatyczne z jakimi do tej pory miałem styczność, robią espresso 30ml, ale to szczegół, bo filiżanek poniżej 80ml też nie spotkałem :)

Na razie wychodzi 30ml w 12 sekund, skręcam młynek dalej. Fajna sprawa, to ten "wrzątek" mierzyłem ostatnio to 80°C, Yerbę zalewam tym, nie bawię się w termosy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Quick Mill Super Cappuccino
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwiec 2014, 22:13:46 »
Podobno w młynku są śrubki blokujące aby go za bardzo nie skręcić. Może odszukaj to u siebie. Tutaj się koleś chwali ze to usunął.

p.s. twoja płyta główna też tak wygląda?  :P
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi