Autor Wątek: Fiorenzato F4e nano - przestał działać  (Przeczytany 5735 razy)

Offline michal85

• Ekspres: Rocket R58 V2
  • Młynek: Fiorenzato F4 E NANO V2
Fiorenzato F4e nano - przestał działać
« dnia: 17 Marzec 2019, 08:10:33 »
Dzień dobry,

W dniu dzisiejszym odmówił współpracy młynek Fiorenzato F4e nano . Po uruchomieniu wyświetlacz zaczyna mrugać. Podczas mielenia wyłączył się i po ponowym włączaniu efekt jak w filmiku do tej wiadomości. Czy jest jakiś sposób zresetowania układu elektronicznego ?

Niestety nie mogę dodać linka w normalnej postaci z powodu komunikatu o błędzie : Sorry, you are not allowed to post external links prawdopodbonie z powodu  małej ilości postów ,  dlatego po dwukropku poniżej podaje adres do filmu

Video
https://drive.google.com/file/d/1CQyiibU3GEOwFG_s32M843KeV8m9iLcx/view

Zdjęcia

https://drive.google.com/open?id=1jFLdr6qc0Lfy3gh25dO3uT4bEAh5KO8c

https://drive.google.com/open?id=1ZV1_pWT5Gf3XaYdPsx0gImWisGoX_QXB

https://drive.google.com/open?id=1eoEWXHNPSiJuOkA61GG4aKsEnO8Bn7-f
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2019, 08:59:10 wysłana przez fux »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Fiorenzato F4e nano - przestał działać
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marzec 2019, 08:59:36 »
Zrobione.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2019, 11:04:11 »
Niemiła sytuacja. To dlatego nie lubię zastosowania telewizji w prostym młynku. Może warto napisać do producenta?

Offline michal85

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marzec 2019, 17:09:12 »
Przy zakupie zastanawiałem się, co może się stać jeśli elektronika padnie. Sprzedawca zapewniał jednak,że nie popsuje się, bo to Fiorenzato. Nie ma tutaj mechanicznego przycisku do rozpoczęcia mielenia i to jest najgorsze . Czy można jakoś obejść ten układ i podłączyć bezpośrednio pod ten silnik 230 ? w momencie włączania głównego włącznika zasilania ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2019, 17:25:02 »
Dość dziwne jest zachowanie tego wyświetlacza. Sam próbowałbym zajrzeć do środka, spojrzałbym na złącza. Może coś tam nie styka? Dziwne, że awaria nastąpiła podczas pracy silnika. Ciekawe jaki element steruje tu silnikiem? Jakiś przekaźnik tam jest czy raczej SSR?

Offline michal85

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marzec 2019, 17:47:21 »
Silnikiem chyba steruje przekaźnik co ciekawe polskiej produkcji Relpol , układ zasilania wygląda na sprawny, od tego układu idzie przewód do wyświetlacza. Poniżej zdjęcie elektroniki od spodu młynka

[ url]https://drive.google.com/open?id=1PrhLroJ1jWjJKQQ2cYT6jtpl3NndCN1L[/url]

Offline BobbyEverlast

• Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marzec 2019, 21:51:06 »
OT?
Jezusie! Kupiłem ten młynek wczoraj, jeszcze do mnie nie dojechał. Czy powinienem się martwić, że młynek za niemałe (dla mnie) pieniądze to bubel?
Kolego, proszę, koniecznie daj znać jak zakończy się Twoja przygoda z tą awarią.
Trzymam kciuki, że to się samo zresetuje czy coś...
Pozdrawiam.

Offline michal85

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marzec 2019, 22:34:16 »
Po dwóch latach od zakupu tak się stało. Jestem już pewny, że uszkodzony jest moduł z elektroniką wyświetlacza. Niestety nie wiem jakie piny zewrzeć lub wykonać coś co uruchomi silnik poza tym dotykowym wyświetlaczem.Jest silnik z kondensatorem pracy. Można by dołączyć mechaniczny przycisk i umieścić go gdzieś na obudowie.  Napisałem do producenta młynka Fiorenzato i producenta tego układu elektronicznego wyświetlacza (duolabs.com), który widnieje na płytce.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marzec 2019, 22:38:23 »
BobbyEverlast,
To był błąd, Twój młynek zepsuje się najprawdopodobniej pojutrze koło południa.

Michał,
W najgorszym wypadku części są dostepne w elektrosie

https://www.elektros.it/ar/en/spare_parts_coffee-grinder/display_fiorenzato_f_4_e_nano_v2_grey.html

a jak przerywa to pewnei gdzieś styk puścił i albo da się przelutować albo lepiej docisnąć.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2019, 22:55:52 wysłana przez Bacek »

Offline BobbyEverlast

• Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marzec 2019, 22:52:28 »
Boby,
To był błąd, Twój młynek zepsuje się najprawdopodobniej pojutrze koło południa

Proszę, nie rób mi tego! Jestem tak zielony jak szczypiorek na wiosnę. Pierwszy młynek, pierwszy ekspres... Co przeczytam jakiś post to mdleję. :-)
Ale uspokoiłeś mnie właściwie tym postem bo mój F4 jeszcze stoi u sprzedawcy. Niech się tam psuje - na zdrowie. :-)
OT...wiem, już kończę.
Pozdrawiam.

Offline Bacek

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marzec 2019, 22:57:34 »
Sam mam F4E z drugiej ręki po ciężkich przejściach w jakimś lokalu i żadnych problemów z nim nie mam. Popsuć może się wszystko w dowolnym sprzęcie, nowym czy starym.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marzec 2019, 01:32:06 »
Wygląda jakby komputer się zawiesił. Podejrzewam, że padł jakiś chip. Objawy typowe dla padniętej pamięci komputera. W każdym razie elektronika. Albo ... jakieś przerwy prądu. Przerwany kabelek. U mnie tak mrugała lampka przy awarii połączenia kabelka do oprawki.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marzec 2019, 10:17:11 »
Czy można jakoś obejść ten układ i podłączyć bezpośrednio pod ten silnik 230 ? w momencie włączania głównego włącznika zasilania ?

Najgorzej wpadać w panikę. Silnik jest OK, więc nie ma tragedii. Ten kondensator przy silniku to kondensator rozruchowy, bez niego silnik nie ruszy. https://images92.fotosik.pl/144/7bc0cf9188461ce6.jpg
Fiorenzato F4e nano - przestał działać

Najprościej przerobić go na zasilanie bezpośrednio z sieci 230V, to poszukać połączenia z wyjścia przekaźnika w stronę silnika. Znaleźć zasilanie styku (styków) przekaźnika w napięcie sieci (prawdopodobnie z wyłącznika zasilania) i drugą stronę styków idącą w stronę silnika. Samo sterowanie przekaźnikiem jest realizowane prawdopodobnie z płytki pokazanej na jednym ze zdjęć. Na przekaźniku jest napisane przy symbolu cewki 5V DC, czyli sterowanie przekaźnika to 5V napięcia stałego. Nóżki 1 i 2 to nóżki podłączenia cewki sterującej przekaźnika.  Nóżki styków wykonawczych są połączone parami dla zwiększenia wytrzymałości prądowej styków. Połączone są nóżki 4-7 i 5-8 To w sumie jest jeden styk zwierany po podaniu napięcia na cewkę przekaźnika. Z tego styku idzie przewód do zasilania silnika. Może też być inna sytuacja, wyjście z przekaźnika steruje innym układem załączającym silnik, na przykład przekaźnikiem SSR, ale w to akurat wątpię, bo to za bardzo byłoby przekombinowane. Wydaje mi się, że te 3 styki konektorowe "męskie" na płytce powyżej przekaźnika, mogą być wykorzystane do zasilania silnika. Jeden wspólny, jeden wejście 230V i jeden wyjście 230V na silnik. Trochę to skomplikowane i nie wiem czy zrozumiałeś moją pisaninę, ale nie mam przed oczami tej płytki, a jedynie zdjęcie i to z jednej strony. Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby to zrobić w sposób BEZPIECZNY, pokaż to jakiemuś elektrykowi. Oczywiście, najpierw warto obejrzeć płytki, przewody i połączenia, żeby wykryć ewentualną usterkę. Dopiero potem można się bawić w przeróbki sterowania silnikiem. Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2019, 10:20:25 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Bacek

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marzec 2019, 10:59:31 »
Jak się bardzo chce to można go przerobić na wersję manualną. Fabryczna się nazywa ECO czy jakoś tak, wylot od niej można nawet kupić i podmienić z aktualną automatyką. Ale pewnie taniej będzie najpierw uśmiechnąć się do jakiegoś elektronika/elektryka i naprawić aktualną wersję.
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2019, 11:05:57 wysłana przez Bacek »

Offline michal85

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marzec 2019, 11:54:46 »
W najgorszym wypadku części są dostepne w elektrosie

h ttps://www.elektros.it/ar/en/spare_parts_coffee-grinder/display_fiorenzato_f_4_e_nano_v2_grey.html

Dziękuję za ten link, może w ostateczności skorzystam jak już nie będzie wyjścia

Najprościej przerobić go na zasilanie bezpośrednio z sieci 230V, to poszukać połączenia z wyjścia przekaźnika w stronę silnika. Znaleźć zasilanie styku (styków) przekaźnika w napięcie sieci (prawdopodobnie z wyłącznika zasilania) i drugą stronę styków idącą w stronę silnika. Samo sterowanie przekaźnikiem jest realizowane prawdopodobnie z płytki pokazanej na jednym ze zdjęć. Na przekaźniku jest napisane przy symbolu cewki 5V DC, czyli sterowanie przekaźnika to 5V napięcia stałego. Nóżki 1 i 2 to nóżki podłączenia cewki sterującej przekaźnika.  Nóżki styków wykonawczych są połączone parami dla zwiększenia wytrzymałości prądowej styków. Połączone są nóżki 4-7 i 5-8 To w sumie jest jeden styk zwierany po podaniu napięcia na cewkę przekaźnika. Z tego styku idzie przewód do zasilania silnika. Może też być inna sytuacja, wyjście z przekaźnika steruje innym układem załączającym silnik, na przykład przekaźnikiem SSR, ale w to akurat wątpię, bo to za bardzo byłoby przekombinowane. Wydaje mi się, że te 3 styki konektorowe "męskie" na płytce powyżej przekaźnika, mogą być wykorzystane do zasilania silnika. Jeden wspólny, jeden wejście 230V i jeden wyjście 230V na silnik. Trochę to skomplikowane i nie wiem czy zrozumiałeś moją pisaninę, ale nie mam przed oczami tej płytki, a jedynie zdjęcie i to z jednej strony. Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby to zrobić w sposób BEZPIECZNY, pokaż to jakiemuś elektrykowi. Oczywiście, najpierw warto obejrzeć płytki, przewody i połączenia, żeby wykryć ewentualną usterkę. Dopiero potem można się bawić w przeróbki sterowania silnikiem. Powodzenia.

Rozwiązanie bardzo ciekawe. Chciałbym już po naprawie lub wymianie układu wyświetlacza coś takiego uzyskać , nawet dziurkę w tej plastikowej obudowie zrobić i przytwierdzić prosty przycisk uruchamiający mielenie.

A może można to zrobić łatwiej  za pomocą tego kabelka łączącego wyświetlacz z płytką zasilającą .W tym konektorze białym  pozwierać odpowiednie styki, silnik odpali  i  sygnał zwrotny pójdzie na przekaźnik nie omijając tej płytki zasilającej.

Poniżej zdjęcie przewodu , który jest podłączony do płytki z wyświetlaczem

[ url]https://drive.google.com/open?id=1pwKtAd-CeWhH3DLpv8QAKvqO-zgFOyxi[/url]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi