Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317653 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #660 dnia: 29 Czerwiec 2025, 13:17:17 »
Właśnie otworzyłem paczkę Etiopii BPK z nowej dostawy. Palenie 17.06.
Wygląd bardzo podobny do ziaren z wcześniejszych paczek. W smaku nie czuję większych różnic.

Offline ikpara

« Odpowiedź #661 dnia: 29 Czerwiec 2025, 17:12:07 »
Moja paczka to palenie to 23-06 25 i kawa wydaję się być trochę mocniej palona (a może ze względu na jednolite ziarno równiej wypalona) - to czuć w smaku (na razie tylko espresso). Natomiast to co mnie uderzyło to wyjątkowo ładne duże ziarna i w związku z tym mają jednolity kolor. Wcześniej ziarna były różne z przewagą drobnych. Tu jest duża różnica. Ogólnie to jest dobrze

Offline Kruczek

« Odpowiedź #662 dnia: 30 Czerwiec 2025, 15:09:33 »
Aż też sobie kupiłem ich Etiopię (ostatnio kupowałem jakoś 4 miesiące temu) i sprawdziłem czy są jakieś różnice. Ziarna fajnie wypalone, chociaż nie pamiętam, żeby poprzednie były gorsze. Co do smaku, to muszę przyznać, ze jest trochę mocniejsza mocniejsza, także dla mnie bardzo na +.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #663 dnia: 03 Lipiec 2025, 13:02:46 »
Jakiś czas temu wpadłem na promocję w Lidlu i kupiłem Bellarom Brazylia + Tanzania (takie brązowo-beżowe opakowanie) za mniej więcej 50zł/kg. I powiem tak: czy jest to jakaś niesamowita kawa, zapewniająca równie wybitne doznania smakowe? Nie. Czy jest lepsza albo przynajmniej równa tym od MastroAntonio albo Blenda? Nie. Ale gdyby mi ktoś powiedział w ślepym teście, że piję kawę z Lidla za 5 dyszek za kilo, to bym nie uwierzył. A jeżeli zalewamy kawę tłustym mlekiem i zagryzamy jeszcze słodszym ciastem, to jest to chyba najlepsza propozycja w stosunku cena/jakość, jaką do tej pory próbowałem. Serio.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #664 dnia: 03 Lipiec 2025, 16:16:22 »
Właściwie można by rozpocząć wątek, czy w ogóle do kaw mlecznych ma sens stosowanie kaw typu szeroko pojęte 'speciality'....

Offline ikpara

« Odpowiedź #665 dnia: 03 Lipiec 2025, 17:27:59 »
Właściwie można by rozpocząć wątek, czy w ogóle do kaw mlecznych ma sens stosowanie kaw typu szeroko pojęte 'speciality'....
Ma sens, różnica między kawami jest wyczuwalna i z mlekiem i bez mleka.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #666 dnia: 03 Lipiec 2025, 17:43:53 »
Akurat Tanzania z Lidla też mnie kiedyś bardzo mocno pozytywnie zaskoczyła. Pozostałe już nie :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #667 dnia: 03 Lipiec 2025, 21:46:12 »
Tanzania
Czym się wyróżniała? Zapewne jakąś dozą kwaskowatości, owocowych aromatów?

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #668 dnia: 04 Lipiec 2025, 00:46:25 »
Tanzania
Czym się wyróżniała? Zapewne jakąś dozą kwaskowatości, owocowych aromatów?
Nie pamiętam, możesz mieć rację ;) Miała coś ciekawego/innego niż standardowa, i nie była raczej mocno wypalona bo ja gorzkich nie lubię. Coś ziołowego miała? Jałowiec? Ale to rok/dwa temu było, mogło mi się pomieszać. Plus moje opisu często nie zgadzają się z opisami innych osób pijących tą samą kawę, więc..

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #669 dnia: 04 Lipiec 2025, 01:12:01 »
Ma sens, różnica między kawami jest wyczuwalna i z mlekiem i bez mleka.
Zdecydowanie się zgadzam jako fan kaw mlecznych. Dobór dobrego ziarna do kaw mlecznych jest równie istotny co do zwykłego espresso czy pour over.
Dopiero gdy nawalamy sobie syropki, cukry czy inne dodatki, to wtedy pijemy (przesłodzone) mleko z syropem z dodatkiem kawy której nie czuć, a nie kawę :) Choć czasem jest to konieczne by wytrzymać obrzydliwą wręcz gorycz z niskiej jakości ziaren...

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #670 dnia: 04 Lipiec 2025, 09:45:29 »
Bellarom Brazylia + Tanzania (takie brązowo-beżowe opakowanie) za mniej więcej 50zł/kg

W każdym Lidlu w wersji ziarnistej? Jeśli tak, to jeszcze dzisiaj wleci na french press.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #671 dnia: 04 Lipiec 2025, 11:34:26 »

Jestem jak najbardziej za.

Bellarom Brazylia + Tanzania (takie brązowo-beżowe opakowanie) za mniej więcej 50zł/kg

W każdym Lidlu w wersji ziarnistej? Jeśli tak, to jeszcze dzisiaj wleci na french press.

Nie wiem. U mnie raz te kawy są, innym razem nie ma. Wziąłem głównie przez promocję ;) i to, że była właśnie Tanzania, a jej nie piłem w żadnym innym blendzie.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2025, 11:44:15 wysłana przez J_J »

Ramkan

• Gość
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2025, 17:30:58 wysłana przez Ramkan »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #673 dnia: 07 Lipiec 2025, 17:28:18 »
No, marketing nieźle wleciał, mnie razi w oczy strasznie. Ziarna jakości speszalty i SCA 82,5 hurr durrr, ale Grade 1 to to na pewno nie jest w tej cenie  :lol2:
Może kiedyś odważę się to zamówić, chyba że ktoś już coś próbował to z chęcią się dowiem więcej ;)

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #674 dnia: 07 Lipiec 2025, 20:02:47 »
Ja ostatnio na półce w Biedronce dojrzałem "Carousel Coffee Flying Horses Light Roast kawa ziarnista 1kg" za 60 zł. Zakupiłem, zrobiłem przelew w Hario Pegasus i wyszła całkiem dobra. O dziwo, wyczuwalna całkiem spora cytrusowa kwasowość, bardzo przyjemna. Porównywalna do tańszych kaw "standard" oferowanych przez dobrze nam znane palarnie. Pytanie ile to czasu leżało na półce. Obawiam się, że dosyć długo. Ale za ten pieniądz może być. To nie jest jakaś spalenizna, ziarenka jasne i równo wypalone. Pewnie pomieszana jakaś brazylia z tańszą afryką.

Edzia:

O dokładnie ta kawa: https://sklepy-cynamonowe.eu/pl/p/Carousel-Coffee-Flying-Horses-Light-Roast-kawa-ziarnista-1kg/4124
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2025, 20:05:14 wysłana przez Pawcio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi