Autor Wątek: Pierwszy zakup  (Przeczytany 7216 razy)

Offline Whito Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera MAGICA S MN PID
  • Młynek: Ceado E6P
Pierwszy zakup
« dnia: 07 Marzec 2019, 16:50:24 »
Dzień dobry Wszystkim forumowiczom.
Czy mogę prosić o radę przed zakupem młynka. Praktycznie będzie pracował na 3 espresso dziennie. W sieci dużo informacji ale nie od praktyków miłośników a sprzedawców. Zainteresowałem się trzema modelami - Nuova Simonelli MDXS,Ceado E37J lub Ceado E6P. Będę wdzięczny za cierpliwość i wyczerpujące info. DZIĘKI

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pierwszy zakup
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2019, 09:09:14 »
@Whito - chyba musisz nieco doprecyzować jakich informacji szukasz. Młynki wybrane przez ciebie są z różnych półek cenowych, a różnią się tylko detalami, bo mechanicznie to praktycznie takie same konstrukcje. Może napisz dlaczego akurat te 3 wybrałeś - a nie np. Fioka F83 E - i czego jeszcze nie wiesz.

LMWDP #469

Offline Whito Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2019, 10:09:02 »
Nuova Simonelli MDXS polaca mi kolega barista z Bless Coffee Roasters ,Ceado E37J mocno reklamował ,,sprzedawca,, z CS gdzie pytałem o Bezzere. Ty kolego dodajesz FIORENZATO F83. Proszę powiedzieć co mam doprecyzować :). Mam zamiar wydać rozsądnie 10000 może 11000 na zestaw który sprawi mi dużą przyjemność w dłuższej współpracy ze mną. Planowałem Bezzera MAGICA S MN PID i młynek... no właśnie...młynek.
Jeżeli mógłbyś podać ekspresy na które powinienem zwrócić uwagę to poproszę, z miłą chęcią poczytam zadaną lekturę. Jestem otwarty na mądre poparte doświadczeniem sugestie.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2019, 11:08:14 wysłana przez Whito »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2019, 11:38:28 »
Espresso + przyjemność = Kazak. Co może być przyjemniejszego od celebracji mielenia i przeciskania. Zwłaszcza 3 ray dziennie. Zestaw weźmiesz ze sobą do biura, pociągu, na działkę, urlop.

Sam zobacz o co pytasz. Na takie pytanie nikt raczej ci nie odpowie
Czy mogę prosić o radę przed zakupem młynka. Praktycznie będzie pracował na 3 espresso dziennie. W sieci dużo informacji ale nie od praktyków miłośników a sprzedawców. Zainteresowałem się trzema modelami ... Będę wdzięczny za cierpliwość i wyczerpujące info.
Proszę powiedzieć co mam doprecyzować :). Mam zamiar wydać rozsądnie 10000 może 11000 na zestaw który sprawi mi dużą przyjemność w dłuższej współpracy ze mną...
Jeżeli mógłbyś podać ekspresy na które powinienem zwrócić uwagę to poproszę, z miłą chęcią poczytam zadaną lekturę.

Jeśli dobrze zrozumiałem to twoje pytanie brzmi - Mam 10-11 tyś pln i chcę kupić najlepszy możliwy zestaw do przygotowywania espresso, co wybrać?

Poszukaj inspiracji https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6766.msg156894#msg156894
Nikt nie da ci gotowego rozwiązania.

LMWDP #469

Offline Whito Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2019, 17:16:52 »
Hmm uważam że określiłem się jasno :) . Piję tylko espresso, alternatywa mi nie smakuje. Biegać z młynkiem i sprzętem przenośnym nie zamierzam wystarczy że pobiegam z kamerą i statywem. Piję tylko w studiu i to tylko to co sam zrobię. Myślę o uzyskaniu informacji o adekwatnym sprzęcie do deklarowanych potrzeb. Nie chcę tasować sprzętem co 12 miesięcy czy ścigać się z Waszym sprzętem i doświadczeniem. Prosiłbym o 2 no 3 ewentualne typy zestawu a w postach jest ich... że głowa boli. Chcę aby to kawa miło podnosiła ciśnienie a nie wybór zestawu. Gdyby mnie zapytano o wybór sprzętu reporterskiego to bym w 2 lub 3 zestawach się zamknął. 2 lub 3 osoby z taką praktyką na pewno dobrze doradzą a wybór oczywiście należy zawsze do mnie ale oprę go na Waszej wiedzy i doświadczeniu. 

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Pierwszy zakup
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marzec 2019, 21:40:26 »
Co ma wziąć na działkę? Kazaka i Bezzere? Ostatnio o nic nie można spytać zwyczajnie na tym forum, bo ciagle panów ekspertów drażnią „nieprecyzyjne” pytania...

Do OP: bierz Bezzere i któreś Ceado i będzie dobrze.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2019, 21:44:59 wysłana przez andrzejmakal »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marzec 2019, 22:20:56 »
Myśle, że Doktor miał na myśli na działkę Kazak i Kazak.

A jeśli chodzi o wybór, no cóż, problem - trzeba dobrze wydać te 10k. Wydaje mi się, że w tych pieniądzach nie ma złych sprzętów. Ceado wszyscy chwalą - E6p był dla mnie drugim typem, kupiłem Rocket Fausto, bo był z tej samej stajni co ekspres. A Fausto to defacto Eureka Zenith - bardzo fajny młynek, NS MDX to też ten sam Zenith tylko w jeszcze innych ciuszkach. O E37j pisał trochę @Antonio, który też ma je w sprzedaży. Zdaje się, że na początek rekomendował E6p z tej stajni, jako prostszy w obsłudze.

Ja w takiej sytuacji rzuciłbym monetą (3-stronną), albo popatrzył na względy estetyczne.

Offline andrzejmakal

Pierwszy zakup
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marzec 2019, 22:31:14 »
Ja widzę ze OP pyta o młynek do Bezzery.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2019, 22:43:36 wysłana przez andrzejmakal »

Offline Whito Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2019, 23:14:13 »
Dzięki Panowie nareszcie się ruszyło  :ok:

Offline Whito Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marzec 2019, 23:36:51 »
Widzę że w Waszym posiadaniu są fajne sprzęty i poproszę o chłodną ocenę tego co posiadacie, jak się na tym pracuje bo smak raczej będzie podobny i czy ponownie dokonalibyście takiego wyporu. To co kupię za Waszą radą będzie mnie cieszyło. LELIT BIANCA PL162T,  Bezzera Magica, Mitica itd :(. wiem że można tak bez końca. Posiedliście już wiedzę, doświadczenie i proszę tylko o uchylenie drzwi abym nie musiał ich wywarzać.
Nie chcę wchodzić w dyskusje z doświadczonym ludźmi bo to jest kopanie się z koniem, wytłumaczcie jak krowie na rowie i dam spokój :). Dam znać o sobie jak popracuję na maszynie i będę mógł napisać pychota i miodzio.

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2019, 07:03:17 »
Moja rada (i tez nie mam zamiaru dyskutować z innymi na temat moich wyborów): Bianca bardzo OK, Bezzery pewnie tez, co nie kupisz - będzie bardzo dobrze. ALE nie daj się wrobić w żaden ręczny młynek do espresso. Jak sobie przypomnę okres ręcznego kręcenia Comandante - NEVER again. Są świetne rozwiązania elektryczne, kwestia tylko czy Cię stać, a widzę ze stać, wiec...
Ja korzystam z tego co w profilu - wbrew opiniom rewelacja. Pewnie dopóki się nie zepsuje, ale to wtedy się będę martwił. Zreszta mam 4 młynki, przeżyję.

pozdrawiam Andrzej

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2019, 07:21:41 »
Andrzej dobrze prawi. Jeszcze raz na jakiś czas można pokręcić nawet jasne,  ale codziennie -szybko się może odechcieć. Co innego grubszy przemiał do przelewu.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2019, 12:27:42 »
W kwestii ręcznego to ja chyba stoję po środku. Do domu brałbym tylko elektryczny. W pracy mam ręczny młynek - bo jest mobilny, nie hałasuje (tak bardzo) i nie boli mnie kręcenie 2-3 razy dziennie.

Offline Whito Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2019, 19:34:19 »
Panowie czyli wszystko jedno który młynek będzie mielił, efekt będzie ten sam - Nuova Simonelli MDXS,Ceado E37J, Ceado E6P, Fioka F83 E ?

Offline orangina

• Ekspres: Bezzera Magica S PID, Chemex, Bialetti, V60, Kalita Wave, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i-2 mini, Comandante, Niche Zero
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marzec 2019, 20:15:11 »
Ja bym do tego zacnego grona młynków które wskazałeś dorzucił Eureka Atom 65 Speciality. Niewielkie rozmiary i retencja na akceptowalnym poziomie. Ręczne młynki do codziennego espresso odradzam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi