Autor Wątek: Katowice i okolice  (Przeczytany 63062 razy)

Offline Idalka Kobieta

• Ekspres: Lelit Anna TEM, aeropress, V60
  • Młynek: 1zpresso K-plus
Odp: Katowice i okolice
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Kwiecień 2023, 13:13:32 »
a do ekspresu plynie woda bez filtrów,
Akurat w Kafo mają stację wody ;-)
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Lipiec 2023, 22:48:35 »

Offline Lukashu Mężczyzna

• Ekspres: Magnifica S/Lelit Anita
  • Młynek: Jakis Reczny
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Grudzień 2023, 12:57:12 »
Jeżeli ktoś jest zainteresowany piciem espresso/americiano lub flat white ja lubię wpadać do Caballero - Aficionado Club Katowice jeżeli jest Paweł. Ogólnie jest to palarnia cygar ale kawę też potrafią zrobić bardzo dobrą.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Styczeń 2024, 07:56:47 »
Jaką miejscówkę polecicie aktualnie w Katowicach jeśli chodzi o alternatywy? Synergia, Bez Cukru, czy może coś innego? Najlepiej okolice centrum.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Styczeń 2024, 11:54:52 »
Black Woolf też ma dobre rzeczy, samo centrum :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Smakosz

• Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
« Odpowiedź #110 dnia: 21 Maj 2024, 15:59:28 »
Palarnia kawy Kawuszka -> nie mogę dodać linku  :Bicz: CTRL+C -> CRTL+V = kawuszka.pl

Miejsce -> Siemianowice Śląskie -> ul. Wróbla 14

Bardzo fajna kawa, piec do wypalania "na wierzchu", wszystko widać, piękne miejsce  :taniec:

Kupuję tam już chwilę kawkę i powiem wam "Brazylia Microlot Guariroba 100% Arabica"
Sztos kawa bardzo smaczna, nie potrafię opisać poszczególnych smaczków, ale... smakuje jak jakiś Vibovit czy Biovital KIDS w tubce z lat '90  [emoji12]

PLUS serwują kawę w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie" w Karczmie u Brożka, można wpaść i spróbować espresso.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #111 dnia: 21 Maj 2024, 21:57:28 »
mogę dodać linku
Boś za chudy w komentarzach 😉 ... jeszcze 5.
Kawuszka
Pali bardzo dobre kawki. Ostatnio ich Panamę piłem👍
》tertium non datur《

Offline ikpara

« Odpowiedź #112 dnia: 22 Maj 2024, 09:04:26 »
Palarnia kawy Kawuszka -> nie mogę dodać linku  :Bicz: CTRL+C -> CRTL+V = kawuszka.pl

Miejsce -> Siemianowice Śląskie -> ul. Wróbla 14

Bardzo fajna kawa, piec do wypalania "na wierzchu", wszystko widać, piękne miejsce  :taniec:

Kupuję tam już chwilę kawkę i powiem wam "Brazylia Microlot Guariroba 100% Arabica"
Sztos kawa bardzo smaczna, nie potrafię opisać poszczególnych smaczków, ale... smakuje jak jakiś Vibovit czy Biovital KIDS w tubce z lat '90  [emoji12]

PLUS serwują kawę w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie" w Karczmie u Brożka, można wpaść i spróbować espresso.
Pytanie - czy te kawy są ogólnie na dobrym poziomie? Czy ktoś jeszcze je zna i ma swoją opinię?
Niby wszystko fajnie - wyraźnie wyspecjalizowana w Brazylii palarnia z niedużą i przemyślaną ofertą. Jest jedno ale: wybitnie bełkotliwy opis kaw - mnie to odrzuca - czy słusznie?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #113 dnia: 22 Maj 2024, 11:35:16 »
Nie zwracam uwagi na kwieciste opisy na etykietach (próbka na zdjęciu 🙂), tylko na odpowiadającym mi w danym momencie profilu sensorycznym i dokonuję wyboru.
》tertium non datur《

Offline Kornel193

• Ekspres: Aeropress, Hario V60, kawiarka
  • Młynek: AVX DF64 gen 2
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Grudzień 2024, 14:20:27 »
W Katowicach nie ma co liczyć na dobrą kawę.

Przede wszystkim, scena kawowa poza centrum naprawdę ścisłym centrum w ogóle nie istnieje.
Brak zaangażowania załóg jest wynikem presji ze strony kierownictwa oraz niskich płac. Całość doświadczenia przebywania w kawiarni ogranicza się do zamówienia, wypicia i jak najszybszym opuszczeniu lokalu. Nikt się nikim nie interesuje, nie zadaje prostego pytania: "Czy Ci smakowało?", nikt nie przyjmuje krytyki a jeżeli pojawia się odpowiedź na nią, to w stylu "najwyraźniej, nie jesteśmy miejscem dla Ciebie", bądź coś w stylu "Nie znasz się". Jestem zawiedziony, jako barista z ponad 6 letnim doświadczeniem, miałem okazję uczestniczyć w procesie przejścia branży kawowej w stronę speciality, poznawaniu nowych trendów, wręcz pogoni za jakością.

Offline mehow10

« Odpowiedź #115 dnia: 23 Sierpień 2025, 00:20:42 »
Od siebie polecę Serwis Cafe & Pub na Kościuszki. Co prawda wygląda bardziej na pub niz "cafe" to jeszcze nie trafiłem tam na kiepski przelew. Na plus jest też fakt, że mają tam do wyboru lokalne palarnie (których niestety nie ma w Katowicach zbyt wiele) i zagraniczne, które normalnie raczej ciężko dostać. Ostatnio był np. Atmans.

Offline MaciejM

• Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Październik 2025, 09:23:31 »
a czy ktos był w Kosei? Na google'u zdaje sie mieć dobre opinie i wygląda zachęcająco

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi