Autor Wątek: cupping supermarket RAFA Nowy Sącz  (Przeczytany 12236 razy)

Offline piotr Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita, Aeropres, Bialetti Brikka, Sama Export, La Cimbali m21
  • Młynek: Dienes, Concept KM5120, Mazzer S.J
cupping supermarket RAFA Nowy Sącz
« dnia: 20 Marzec 2014, 10:36:48 »
Zapraszam do udziału w cuppingu, testowaniu kawy, pokazie baristycznym organizowanym w supermarkecie RAFA w Nowym Sączu ul.Węgierska 78, w sobotę 29 marca od godz.10. Spotkanie prowadzone będzie przez Elżbietę Citak oraz Błażeja Walczykiewicza z Coffeeproficiency. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam wszystkich spragnionych kawoszy.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: cupping supermarket RAFA Nowy Sącz
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marzec 2014, 10:43:35 »
Widziałem ogłoszenie na FB, jeśli tylko czas pozwoli to wybieram się :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marzec 2014, 10:47:14 »
Szkoda, że nie mam jak dojechać.  :-\

Jedno co można powiedzieć: jeśli prowadzą Ela i Błażej bo będzie na pewno smacznie i kompetentnie. Kto ma czas i możliwości niechaj się nie zastanawia. :kawa: :szampan:

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marzec 2014, 08:15:53 »
Piotrze, gdzie można znaleźć więcej info? Jak będzie wyglądał ten cupping, czy jakieś zapisy, koszty itd?

Offline piotr Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2014, 12:03:41 »
witam, cupping odbędzie się w sobotę tj.29.03 od godz. 10 i będzie trwał z przerwami do godzin popołudniowych. Miejsce- Nowy Sącz ul.Węgierska 78 supermarket RAFA wylot z Sącza na Nowy Targ, Stary Sącz. Wjazd darmowy tylko dobre chęci i pogoda ducha będą mile widziane. Jakie kawy ile i jak zostanie to przeprowadzone to słodka tajemnica Eli i Błażeja. Gorąco polecam i zapraszam w piękne okolice.

Offline dandy

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marzec 2014, 00:06:23 »
To się nazywa wyjść z dobrą kawą do ludzi :) :ok:
Napisz Piotrze jakie było zainteresowanie i odbiór społeczny, czy wielu fascynatów rozpuszczalek i kaw marketowych udało się przekonać  ;)

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2014, 13:26:06 »
Byłem, zobaczyłem, smakowałem!
Niestety Elżbieta Citak była nieobecna (choroba) natomiast Błażej w 100% stanął na wysokości zadania :)

Cupping składał się z 3 części - najpierw Błażej opowiedział o technice, wypalanych kawach, uczył jak wąchać, siorbać, smakować... potem były degustowane kawy marketowe + jedna wypalone przez CP z defektem a na końcu 3 kawy speciality. Każdy ruch szeroko komentował i chętnie odpowiadał na pytania. Rzecz jasna wśród "testerów"  :smiech: pojawili się zarówno fani lavazzy jak i mkcafe, jednak B. bardzo sprytnie za każdym razem unikał odpowiedzi na niewygodne pytania. Niemniej chwała mu za sprawne przeprowadzenie tak ciekawego pokazu dla "zwykłego Kowalskiego".
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2014, 16:47:33 wysłana przez spinka2 »

Offline dandy

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marzec 2014, 22:00:51 »
A były nowości - Kolumbia Narino i Rwanda Rulindo?

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marzec 2014, 22:12:53 »
Nie wiem :redface: - w natłoku wszystkich informacji zarejestrowałem tylko kraje - Brazylia, Rwanda i Gwatemala

Offline dandy

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marzec 2014, 14:30:42 »
Myślałem, że mi powiesz jak smakują  ;) Ale nic, zamówiłem dziś obie w CP to się wkrótce sam przekonam :)
Największą jednak mam radochę, że dorwałem jeszcze Santa Ines :pycha: (dziś wypalą końcówkę, na sklepie CP już jej nie ma) i Panamę La Esmeralda Geisha (na stanie ledwie kilka kg).

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marzec 2014, 16:27:15 »
Rwanda była  zdecydowanie najlepsza. Mnóstwo słodyczy i czerwonych owoców.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marzec 2014, 18:12:17 »
Spinko - a jakie niewygodne pytania zadali wielbiciele kawy na L & MK? :diabelek:
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2014, 18:14:56 »
Jak myślę dla Błażeja nie ma niewygodnych pytań, to bardzo wyrozumiały wykładowca.

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marzec 2014, 18:22:17 »
Ot choćby - jak ocenia kawę "MK", czy kawa "L" jest dobra (a przecież taka droga)... itd. Raczej publicznie na takie pytania, zwłaszcza w markecie nie można odpowiedzieć tak, jak odpowiada się w gronie znajomych.

Offline piotr Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2014, 22:32:47 »
Witam, cupping był przeprowadzony bardzo sprawnie i profesjonalnie szkoda tylko, że Ela nie mogła być razem z nami /choroba/. Błażej bardzo sympatycznie i rzeczowo wyjaśniał wszystkie zagadnienia związane z parzeniem, smakowaniem kawy. Niestety osobiście niewiele skorzystałem, ktoś musiał obsłużyć gości, ale nic straconego deklaracja współpracy CP z naszym miejscem złożona przez Błażeja przyjęta z wielką radością. Do cuppingu wzięliśmy mieloną Astrę, ziarna MK Gwatemala, ziarna Dallmayr Kilimanjaro, Jemen Harazzi, Rwanda, Brazylia Santa Ines, Etiopia Konga i Gwatemala Mirador. Spinka pisze /wielka szkoda że się nie ujawnił/, że smakowała mu Rwanda, w następnej turze wygrała Brazylia Ines. Goście byli bardzo zadowoleni skorzystali z możliwości kosztowania kawy speciality z którą na co dzień się nie spotykają, przynajmniej w Sączu, ale ma się to zmienić bo pod kontrolą, opieką CP będziemy wprowadzać ich kawy i parzyć je alternatywnymi metodami. Czeka nas sporo nauki i pracy ale jesteśmy pozytywnie nastawieni więc powinno się udać. Następne warsztaty mają być w pierwszej połowie maja o konkretnym terminie oczywiście powiadomię. Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi