Autor Wątek: Hario Slim VS turecki młynek VS Severin KM 3873 VS Severin KM 3874  (Przeczytany 22841 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Hario Slim VS turecki młynek VS Severin KM 3873 VS Severin KM 3874
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Luty 2016, 15:54:06 »
Jeśli w ten tysiąc wchodzą używki to spoko, jest szansa na coś lepszego niż wilfy i severiny. Aczkolwiek wtedy może zacząć się problem z chomikowaniem :hihihi: zawsze coś :szampan:

Offline Stonish Mężczyzna

• Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Luty 2016, 18:58:06 »
Dołącze swoje pytanko co do tematu, jako że podobna sprawa. Otrzymałem swojego Severina 3873 i mam mały kłopot. O ile w instrukcji nie jest określone, które ustawienie przemiału jest które to robiąc test wizualny nie jestem w stanie zauważyć różnicy. Nie znam się na tyle, ale mam na kartce wysypany przemiał z opcji 10 i z opcji 1. Nie mogę stwierdzić, które jest grubiej zmielone. Mielę pod frenchpress. Wiem, że może to śmieszne, ale proszę o jakąś wskazówkę :D

EDIT: Zgłupiałem - wyczytane w sieci: "Ekspres ciśnieniowy w ciągu zaledwie 20-30 sekund parzy espresso. Dlatego też kawa powinna być  drobno zmielona, tak aby z każdej drobinki kawy można było wydobyć bukiet smakowy i aromatyczny.
Kawa po turecku wymaga, wbrew pozorom, kawy najdrobniej zmielonej."

Instrukcja Severina - Opcja 1 do ekspresów ciśnieniowych, opcja 8-10 do kawy po turecku.

Że niby on mieli drobno lub... drobno? oO
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2016, 19:55:52 wysłana przez Stonish »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Luty 2016, 19:51:51 »
1 od 10 powinno się różnić. Pokaż zdjęcie tych drobin.

Żarna założone poprawnie?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Luty 2016, 21:08:06 »
Kawa po turecku wymaga, wbrew pozorom, kawy najdrobniej zmielonej."
Kawa po turecku - znaczy w tygielku - winna być zmielona na pył. Kawa "po turecku" - znaczy zalewajka - lepiej jak jest grubo zmielona, na gruz.

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Luty 2016, 09:36:55 »
1 od 10 powinno się różnić. Pokaż zdjęcie tych drobin.

Żarna założone poprawnie?

Początkowo w ogóle tego nie ruszałem i zostawiłem tak jak przyszło w przesyłce. Zwróciłem jednak uwagę po tym jak wspomniałeś o żarnach i wydaje się, że coś musiało być nie tak. Ustawiłem żarna odpowiednio (przynajmniej tak mi się wydaje) i jest różnica w mieleniu:

imgur.com/a/4uOcA

Zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale na 20 prób czy więcej moim S5 te wyszły najlepiej. Najwyraźniej ciężko mu złapać ostrość na małych ziarnach :P

Nie będąc obeznanym w temacie jestem w szoku, że tak "nieznaczna" różnica grubości mielenia ma wpływ na smak kawy. I to jest przy 10 stopniowej skali. Muszę się z tym pobawić i sprawdzić.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Luty 2016, 14:39:07 »
Pamiętaj, że masz jeszcze 4 dodatkowe ustawienia bez kropek, młynek nadal tam działa.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Luty 2016, 17:19:52 »
Zdjęcia nie są najlepszej jakości,

Przede wszystkim jak robisz zdjęcie na białym tle i wychodzi ciemno, to spróbuj w opcjach aparatu (w moim szajsungu trzeba kliknąć na trybik i potem jeszcze raz trybik, ale czasami ta opcja jest na wierzchu) ustawić kompensację ekspozycji (u mnie zwie się to "exposure value" i ma taką ikonkę jakby kwadratowe ying yang), suwak ustawiasz na wartość przynajmniej +1 albo więcej, tak żeby biel była biała, a w cieniach były szczegóły ;) Przy takich zdjęciach dobrze jest też dać monetę, linijkę, użyć kartki w kratkę, czy cokolwiek co pomoże oddać skalę.

Ja rzeczywiście specjalnej różnicy w tym przemiale na 1, i na 10, nie widzę. Czy na pewno są dobrze zamocowane te żarna? Wygląda trochę jakby ustawienie na młynku nie przekładało się na pozycję żaren.

EDIT
No dobra rozjaśniłem trochę te mroki
1 - https://lh3.googleusercontent.com/-v48uBeXt5FA/Vr4K5H1T4rI/AAAAAAAAKsE/Qry1-vmrxcE/s3000-Ic42/1.jpg
10 - https://lh3.googleusercontent.com/-03IaG4YLdms/Vr4K5X5Q8zI/AAAAAAAAKsE/SDtoS2n-V1U/s3000-Ic42/10a.jpg

Teraz widać trochę większą różnicę, chociaż kawałki kawy w drobnym wyglądają jakby były przemieszane z poprzednio wykonanym grubym przemiałem. Pamiętaj że po poprzednim przemiale zawsze coś zostaje w młynku. Dlatego jak zmieniasz ustawienie musisz wpierw przepuścić trochę kawy i wyrzucić ją inaczej będziesz miał z mieszane z resztką poprzedniego przemiału.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2016, 17:50:45 wysłana przez krystians »

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Luty 2016, 23:24:09 »
Jakoś nieszczególnie widać różnicę na tych zdjęciach, spróbuj jeszcze dorzucić coś dla skali.
Odgrzebałem moje stare zdjęcia, więc możesz rzucić okiem, żeby mniej więcej porównać ze swoim przemiałem: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=598.msg43786;topicseen#msg43786
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Luty 2016, 09:27:54 »
Dobra pobawiłem się dziś jeszcze raz. Zmieniłem balans bieli, dorzuciłem monetę dla skali i mam troche więcej ujęć. Widać różnicę. Nie są tak ostre jak Felixa, ale już na pierwszy rzut oka widzę, że to nie jest to samo co u niego na najgrubszym przemiale. Felix to grubo mielone jest na ustawieniu 14 czy 10? Tak jak krystian poradził - po zmieleniu na 10 zrobiłem dodatkowy przemiał, który wyrzuciłem więc nie powinno być żadnych mieszanek tym razem.

imgur.com/a/Ka1Qp

Co do ustawień żaren - tam naprawde nie da się tego inaczej zmontować, na wszystkie sposoby sprawdzałem, jest to tak skonstruowane, że nie da się tego złożyć inaczej. Jakość ziareń ma znaczenie? Te, które używam chwilowo nie są pierwszej świerzości (zavida.com/coffee/wholesale-hazelnut-vanilla), dostałem jako prezent z rok temu i leżały w szafie nie otwarte. Wiem, że przegięcie, ale nie wyrzuce, a do testów i nauki się nadaje. W tym tygodniu musze już zamówić coś świerzego, choć jeszcze nie wiem co, ale doczytam :P

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Luty 2016, 14:14:17 »
Mój grubszy przemiał na zdjęciu był robiony przy 10tce, ale nie pamiętam czy przesiewałem.
Nadal u Ciebie ta różnica wydaje się mała. Jeśli masz jakieś drobne sitko, spróbuj najpierw odsiać pył i zrobić zdjęcie jeszcze raz.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Luty 2016, 00:16:10 »
Nie jestem specjalistą, ale coś mi tu wygląda nie tak, te przemiały bardzo niewiele się różnią. Porównując do zdjęć Felixa to drobny jest u Ciebie za gruby, natomiast gruby za drobny. Oba końce skali są do siebie zbyt zbliżone wg mnie. Obawiam się że jeśli jest poprawnie wszystko złożone to musisz się zgłosić do serwisu.

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Luty 2016, 09:54:21 »
Mój grubszy przemiał na zdjęciu był robiony przy 10tce, ale nie pamiętam czy przesiewałem.
Nadal u Ciebie ta różnica wydaje się mała. Jeśli masz jakieś drobne sitko, spróbuj najpierw odsiać pył i zrobić zdjęcie jeszcze raz.

Nie miałem sitka, ale od czego jest frenchpress. ;-) Tam jest drobne sitko :P Tak więc przemiał z opcji 10 wsypałem na górę sitka w frenchpressie i posiałem trochę. Nie powiem, dosyć dużo tej mąki z spadło na spód. Próbowałęm przesiać też opcję 1 żeby było porównywalnie, ale przemiał był na tyle mały, że sitko sie zatkało i po chwili przestało na spód spadać. To chyba dobry objaw?

W każdym razie zdjęcia teraz wyglądają dużo lepiej jeśli chodzi o porównanie. Chyba jednak wszystko jest wporządku, ale sami oceńcie. Porównajcie szczególnie zdjęcia pierwsze i drugie. Dziś wypiłem frenchpressa z opcji 14 po przesianiu. Niebo, a ziemia - chyba muszę sitko skołować :D Wszystko sprowadza się do tego co ktoś kiedyś tu napisał - na początku nie wiadomo co jest nie tak, a po kilku następnych próbach i zmianach zawsze można coś poprawić. Mam nadzieję, że na przyszłość rozwiązanie tej zagwostki przyda się również innym posiadaczom Saverina.

imgur.com/a/XBMTk

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Luty 2016, 14:33:00 »
Tak, na tych zdjęciach wygląda ok.

French jest najlepszym porównaniem na pył, ale to kwestia gustu. Ja wolę klarowne, więc pewnie przychyliłbym się do Twojego nieba, ale dla niektórych cały urok w ziemi, czyli dla nich niebo to ten pylisty french.

Przy przelewaniu przez filtry papierowe inaczej się to objawia. Oba napary klarowne, ale smak inny. Na szczęście każdy może jak lubi :szampan:

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Kwiecień 2016, 17:24:58 »
Czy ktoś sprawdzał, robił test czy może orientuje się jak przekłada się w KM 3873 ilość mielonej kawy na gramy? W sensie jak dokładne jest to pokrętło na młynku - najmniej można namielić na 2 filiżanki (~480ml) chyba, że wsypać by inaczej. W teorii powinno tam być po zmieleniu około 30g kawy. Ktoś w ogóle używa tego pokrętła czy wszyscy wsypują do młynka tylko tyle co potrzebują? Sam zacząłem wsypywać tyle co potrzebuje bo dziwnie szybko kawa mi się kończyła jak miałem wsypane więcej i zawsze mieliłem na 2 cup. Teraz mam kłopot bo waga moja niezbyt dokładna i zastanawiam się nad powrotem do pierwszej opcji, ale nie mam żadnej taniej kawy chwilowo żeby testy przeprowadzić stąd pytanie.

Offline Felix Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Kwiecień 2016, 18:19:16 »
Testów z wagą nie robiłem, ale jestem przekonany, a przekonanie to graniczy z pewnością, że młynek nie wszystkie ziarna mieli tak samo szybko. W związku z tym ja bym za bardzo na tym zegarze nie polegał. Zdarzało mi się, że przy twardszych ziarenkach Peaberry młynek wydawał się męczyć i nagle się wyłączał (wywołując panikę), a winny był właśnie timer.
Wagi jubilerskie z allegro za kilkanaście złotych są spoko ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi