Autor Wątek: Nieduży ekspres auto z młynkiem i spieniaczem, jaki?  (Przeczytany 7687 razy)

Offline laszlo

Odp: Nieduży ekspres auto z młynkiem i spieniaczem, jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Luty 2019, 12:03:17 »
Skoro tak Cię ciekawi ten temat, może zostaniesz naszym ekspertem od spraw automatów i odciążysz wszystkich odpisywaniem na pytania zainteresowanych.
Odciążysz? Przecież większość postów to pisanie o Waszych* pomysłach na życie albo negowanie rozwiązań, które są dostępne na podstawie określonych wymagań zainteresowanego, a nie pomoc w wyborze automatu dla przeciętnego Kowalskiego, który prosi o radę.

*z całym szacunkiem dla osób, które faktycznie mają jakieś sugestie pomocne.

Nie pisałem, że nie polecam automatów, one mnie nie interesują. Ale Krupsy jak dotąd, były najbardziej awaryjnymi ekspresami automatycznymi. Dlatego lepiej odpuścić je na starcie. Nie polecam też doradców, którzy radzą, choć sprzęt ogłądali tylko w monitorze. Tak jak Ty, być może. A tę Melittę już kupiłeś? Napisałem o niej "perfekcyjna", ale w cudzysłowie, bo coś takiego miałao w nazwie, a nie chciało mi się szukać.
Z analizy wątków wynika, że najwięcej do powiedzenia w temacie automatów mają osoby, które nie są nimi nawet zainteresowane, więc jak to jest? Sposób na nabijanie postów, czy jakieś inne ukryte motywy?

Staram się pomóc w oparciu o wiedzę i informacje, które odnajduję. Jeśli czegoś nie wiem - pytam. Tutaj zapytałem o fakty, a nie miejskie legendy bez pokrycia dowodami, bo uważasz, że Krupsy są awaryjne i nie ma się nimi co interesować.

Tak, Melittę kupiłem. Nawet napisałem kilka uwag w temacie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Luty 2019, 12:16:36 »

pomoc w wyborze automatu dla przeciętnego Kowalskiego, który prosi o radę.

Całe szczęście, że to nie forum dla przeciętnego Kowalskiego. Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach przeciętny Kowalski wydaje 500 plus na bezsensowne sprzęty AGD RTV. Mam głęboką nadzieję, że to forum dla ludzi, którzy szukają w kawie czegoś więcej niż pobudzenie i szybkość przyrządzenia.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline laszlo

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Luty 2019, 12:30:39 »

pomoc w wyborze automatu dla przeciętnego Kowalskiego, który prosi o radę.

Całe szczęście, że to nie forum dla przeciętnego Kowalskiego. Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach przeciętny Kowalski wydaje 500 plus na bezsensowne sprzęty AGD RTV. Mam głęboką nadzieję, że to forum dla ludzi, którzy szukają w kawie czegoś więcej niż pobudzenie i szybkość przyrządzenia.

Marek.

Rozumiem Twój punkt widzenia, a decyzja o charakterze działania forum i zakresie tematyki należy do administracji i moderacji. Możecie przecież szerzyć pasję i szukać nowych inspiracji w działach do tego przeznaczonych. Ten dział jest o ekspresach automatycznych, chyba że ja jestem jakiś przygłupi. Wszystko wskazuje na to, że nie powinniście się tu nawet udzielać, żeby się nie musieć tak denerwować :)

No ale ok, to ja tu jestem nowy, co mogę wiedzieć... Nie będę Wam już psuł zabawy. Pozdrawiam.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Luty 2019, 14:02:57 »
Z analizy wątków wynika, że najwięcej do powiedzenia w temacie automatów mają osoby, które nie są nimi nawet zainteresowane, więc jak to jest? Sposób na nabijanie postów, czy jakieś inne ukryte motywy?

Powód najczęściej zupełnie inny :). Nazywa się - dobra kawa.

Ten dział jest o ekspresach automatycznych, chyba że ja jestem jakiś przygłupi. Wszystko wskazuje na to, że nie powinniście się tu nawet udzielać, żeby się nie musieć tak denerwować

Spoko :). Na razie najbardziej denerwują się ambasadorzy marek, którzy nie mogą tutaj pisać co im kazano.

Offline laszlo

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Luty 2019, 14:20:28 »
No dobrze, ale może niektórzy chcą pić kawę z ekspresu automatycznego. Może nie będzie taka dobra, jak zrobiona ręcznie od A do Z, ale nie starajmy się na siłę komuś pakować do głowy swojego światopoglądu ;) Ja Was częściowo rozumiem, bo sam lubię pić dobre napoje (;)), ale kawa serwowana przez automat spełnia 120% moich oczekiwań. Takich ludzi jak ja jest więcej, mają określony budżet, czasami gabaryty urządzenia, czy oczekiwany wygląd i szukają najlepszej pozycji. Nie widzę w tym niczego złego.

Spoko :). Na razie najbardziej denerwują się ambasadorzy marek, którzy nie mogą tutaj pisać co im kazano.
A Ty nadal myślisz, że ja mam w tym jakiś interes? Otóż żadnego poza tym, że chciałem człowiekowi pomóc i coś podpowiedzieć. Tak to powinno działać - ktoś pyta, ktoś odpowiada, a kto inny przedstawia kontrargumenty. Każdy może się pomylić, nie dopatrzyć czegoś, pominąć istotny szczegół, ale takie społeczności są po to, żeby to wyłapywać i rozwiązywać problem, a nie klepać "nie, bo nie, moje lepsze".

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Luty 2019, 15:35:59 »
Tu nie chodzi o pakowanie swojego światopoglądu.
Jest to forum tematyczne, które jest nastawione na możliwie najlpeszy produkt, czyli możliwie najlepszą kawę.
Wybór automatu to kwestia wygody ze strony ludzi, tyle.
Mają do tego oni prawo, ale niech się nie spodziewają, że na forum tematycznym dostaną pochwałe dla swoich wyborów.
Telefonem zrobisz dobre zdjęcia, ale na forum dla fotografów też wszyscy zaraz zaczną polecać inny sposób.
Rowerem z sieciówki też dojedziesz do pracy, ale na forum cyklistów wszyscy zaraz zaczną polecać jakieś konretne modele czy firmy.

Jest to temat często poruszany i trochę cierpliwości i pokory z strony nowych użytkowników by się czasem przydało, choć są i tacy, którzy to rozumieją.

Co do samych ekspresów automatycznych to można zrobić lepszą kawę, nawet mleczną, wydając mniej pieniędzy, zajmując mniej miejsca gabarytowo, a jedynie co trzeba poświecić to trochę więcej czasu, ale to też nie są niewiadoma jakie ilości.

Nie potępiam wyboru ekspresu automatycznego, ponieważ rozumiem wybór wygody, ale też nie można się spodziewać cudownych efektów.

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Luty 2019, 15:54:11 »
Tylko dochodzimy w takim razie do momentu, w którym dział automatów powinien zostać wyrzucony z forum [emoji14]

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Luty 2019, 16:19:31 »
Nie, dział automatów nie jest zły sam w sobie, ponieważ niektóre osoby lubią mieć wygodę kosztem poświęcenia smaku.
Problemem są ludzie, którzy się oburzają, że ktoś im próbuje podsunąć inny pomysł albo pokazać, że robienie kawy wcale nie jest takie trudne, straszne i nie trzeba wydawać miliona monet, jeżeli się nie ma.
Jeżeli ktoś dalej chce zostać przy ekspresie automatycznym to ma do tego prawo, ale niech kulturalnie odmówi. Niestety, ale większość użytkowników pytających w tym dziale się oburza, że ktoś im daje inne pomysły i mało który z forumowiczów jest za automatami.

Problem jest właśnie w ludziach, którzy nie chcą prowadzić dyskusji, tylko chcą potwierdzenia swoich słów.

Offline laszlo

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Luty 2019, 17:46:33 »
No to faktycznie w dziale ekspresów automatycznych, w podklejonym temacie "zanim zadasz pytanie", powinny być rozpisane argumenty, dlaczego z ekspresu automatycznego korzystać się nie powinno. Tworzenie nowych tematów powinno być zablokowane, a wszystkie linki powinny przekierowywać do jedynych właściwych zasad parzenia kawy. Usuńcie dział i nie będzie problemów, skoro to takie męczące. Nie będą tu zaglądać armatorzy, którzy nie mają pojęcia o smaku i oddawaniu hołdu ziarnom.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Luty 2019, 17:52:11 »
A wg mnie problemem jest to, że ktoś się rejestruje, pyta czy kupić ekspres X czy Y i to tyle. Żadnego konkretnego zapytania nawet nie potrafi sformułować. A potem już na forum nie wraca.

Czy ekspres automatyczny jest zły? Nie, ale manualnie można przygotować dużo lepsza kawę, bo mamy wpływ na prawie każdy czynnik. Automaty, z których zdarzało mi się pić kawę, robiły ją wystarczająco dobrą, aby ją wypić, ale nie tak dobra, jak sam sobie przygotuję w domu.

Z tymi automatami to trochę tak, jak gotować rybę w mikrofalowce. Jak ryba świeża to będzie smaczna. Ale kucharz na patelni zrobi ją o niebo lepiej.

Jeżeli chodzi o wybór automatu, ja brałbym taki, który ma najwięcej możliwych ustawień i sprawdził bym, czy można przedłużyć na niego gwarancję za jakieś rozsądne pieniądze.

No i oczywiście, jak już jakiś kupisz, to kup kawę z palarni, nie z biedronki.

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Luty 2019, 18:07:22 »
@pmichal, ale z drugiej strony, tak na dobrą sprawę nie ma kogo tutaj pytać o te automaty, bo raczej większość od razu próbuję namawiać od razu na kolbę lub alternatywy. Ja to rozumiem. Ale rozumiem też, że ktoś może być zdenerwowany jeżeli na forum motoryzacyjnym pyta o fajny model z automatem i jedyną odpowiedź jaką widzi to

:D

Po prostu z tego co widzę to wiedza o automatach dużej części doświadczonych kawoszy kończy się na stwierdzeniu (bardzo słusznym zresztą), że aby codziennie rano wcisnąć tylko guzik, to trzeba w tygodniu/miesiącu spędzić kawał czasu na konkretnym czyszczeniu, a i smak nie będzie miał startu do odpowiednio przygotowanej kawy z kolby. Tylko czy w takim razie jest sens utrzymywać ten dział skoro obie strony są zdenerwowane? Jedni są źli bo pytają o zapalniczkę a dostają krzesiwo, a drudzy są oburzeni że jak to ktoś w ogóle śmie śmieć ;)

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Luty 2019, 18:12:00 »
@pepo dlatego właśnie ja przestałem się praktycznie wypowiadać w tym dziale, żeby się nie denerwować, jednak czasem próbuję jeszcze cos sprostować.
Jest mnóstwo tematów w tym dziale, gdzie było odwołania do Michała z Konesso lub do Deskowy lub do Akcesoria Baristy itd.
Wszystkie te wymienione sklepy mają ekspresy automatyczne w swojej ofercie, są sprawdzone na forum więc najlepiej, żeby czytać tematy, w których oni się wypowiadają.

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Luty 2019, 18:16:43 »
słuszne podejście ;)

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Luty 2019, 10:40:50 »
Ze swojej strony powiem tylko, że w niektórych tematach po prostu nie chce mi się wypowiadać i toczyć zbędnej kłótni. Większość nowych tematów była już wcześniej poruszana i wystarczy odkopać parę wcześniejszych tematów. W razie potrzeby zawsze służę pomocą priv  8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Luty 2019, 01:14:42 »
Sprzedajecie automaty, więc posiadasz wiedzę na temat tych sprzętów. Mógłbyś podzielić się wiedzą na ten temat. Wiele osób i tak wybierze automat, pomimo tego, że wszyscy są tu nastawieni anty.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi