Autor Wątek: Nieduży ekspres auto z młynkiem i spieniaczem, jaki?  (Przeczytany 7670 razy)

Offline intense

Nieduży ekspres auto z młynkiem i spieniaczem, jaki?
« dnia: 11 Luty 2019, 23:37:22 »
Witajcie
Mam zamiar kupić ekspres ciśnieniowy z młynkiem i spieniaczem.
Zależy mi żeby był jak najpłytszy tj. głębokość do max 38cm. Mam mało miejsca na blacie w kuchni.
Jakie modele byście polecili do 3 tyś zł?

Offline intense

Odp: Nieduży ekspres auto z młynkiem i spieniaczem, jaki?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2019, 07:13:13 »
Pomoże ktoś coś wybrać? :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2019, 07:37:42 »
Kazak tura + Kazak rota + G.A.T. Fantasia Cappuccino. Ewentualnie Arrarex Caravel u Francesco + Kinu M47 + wyżej wymieniony spieniacz. Zostanie nawet trochę miejsca na blacie. :-)

Na automatach się nie znam i wzbudzają moją niechęć, więc mogę być nieobiektywny.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline intense

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Luty 2019, 08:07:10 »
Dzięki za odpowiedź ale mi właśnie chodzi o automat :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Luty 2019, 08:10:08 »
Popatrz na ostatnie wątki o automatach, niedawno ktoś pisał o małym ekspresie automatycznym albo musisz szukać po wymiarach, automaty nie są tu mocno reprezentowaną grupą sprzętu, jest Lelit Anita z wbudowanym młynkiem i teraz w niższej cenie jak widzę ;-) 

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Luty 2019, 09:02:45 »
@intense - rozumiem że automat z powodu łatwości obsługi i szybkości robienia kawy? Ale z tego co się orientuję to w tym budżecie będzie ciężko o dobry automat z młynkiem na kawę ziarnistą.
Lepsze efekty uzyskasz z ekspresu na kapsułki (np. Nespresso) ze spieniaczem. W tym przypadku wydasz ok 1000 PLN a reszta będzie na kapsułki.

Offline laszlo

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Luty 2019, 08:53:24 »
@intense Krups Evidence. Model EA892D kupujesz już za niecałe 2300 zł. Gabarytowo spełni Twoje oczekiwania. Stalowy młynek, system "jednego przycisku", ładny stalowy front (do wyboru jeszcze tworzywo sztuczne białe/czarne). To chyba aktualnie jedna z lepszych propozycji.

W kapsułki bym nie szedł - korzystałem. Jeśli pijesz więcej niż jedną-dwie kawy dziennie, to przestaje to być opłacalne. Chociaż może inną kwestią jest mniejsza dostępność kapsułek Tchibo w stosunku do DG i pochodnych. W moim regionie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Luty 2019, 09:12:45 »
Krups Evidence. Model EA892D kupujesz już za niecałe 2300 zł. Gabarytowo spełni Twoje oczekiwania. Stalowy młynek, system "jednego przycisku", ładny stalowy front (do wyboru jeszcze tworzywo sztuczne białe/czarne). To chyba aktualnie jedna z lepszych propozycji.

Jedna z lepszych propozycji, jeżeli chcesz wsadzić kogoś na minę. Krupsy są bardzo awaryjne.

Offline laszlo

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Luty 2019, 10:00:19 »
Jedna z lepszych propozycji, jeżeli chcesz wsadzić kogoś na minę. Krupsy są bardzo awaryjne.
Są jakieś dane na poparcie tej tezy, czy to tak samo, jak awaryjne VW i awaryjne Ople, więc trzeba kupować Porsche? ;)

Co psuje się w ekspresach Krups serii Evidence? Bo może faktycznie mają jakieś wady, ale wtedy chciałbym o nich wiedzieć, żeby uniknąć potencjalnych problemów.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Luty 2019, 10:02:11 »
Porsche też nie są bezawaryjne, i części drogie :D Ostatnio jakąś wycenę robiłem, klient się zdziwił :D

Offline laszlo

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Luty 2019, 10:08:20 »
Porsche też nie są bezawaryjne, i części drogie :D Ostatnio jakąś wycenę robiłem, klient się zdziwił :D
Wiem ;) jednak przez względnie długi czas marka znajdowała się na wysokich pozycjach w rankingach tego rodzaju. Awaryjność i koszty serwisowania/eksploatacji to różne pojęcia ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Luty 2019, 10:41:47 »
Co psuje się w ekspresach Krups serii Evidence? Bo może faktycznie mają jakieś wady, ale wtedy chciałbym o nich wiedzieć, żeby uniknąć potencjalnych problemów.

Skierowałem Twoje pytanie do centrali Krupsa, przekażę odpowiedź jak ją otrzymam. Ale mógłbyś zadać sobie trochę trudu, jak w w przypadku jakiejś "perfekcyjnej" Melitty i zrobić "risercz".

Offline laszlo

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Luty 2019, 10:58:02 »

Skierowałem Twoje pytanie do centrali Krupsa, przekażę odpowiedź jak ją otrzymam. Ale mógłbyś zadać sobie trochę trudu, jak w w przypadku jakiejś "perfekcyjnej" Melitty i zrobić "risercz".
No to coś czuję, że nie wiele masz argumentów. Więc jak? Klasyka, czyli "nie polecam automatu" w wątku z prośbą o pomoc w wyborze automatu? ;) Nie udało mi się stwierdzić, że seria Evidence jest uznawana za awaryjną. Może jeszcze za wcześnie? Ruszasz temat, więc poprosiłem o informacje. A w temacie o automacie Melitta w żadnym zdaniu nie stwierdziłem, że jest to maszyna perfekcyjna. Błądzisz gdzieś między złośliwością, a nazwą urządzenia.

Offline wasku

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Luty 2019, 11:09:42 »
Skoro tak Cię ciekawi ten temat, może zostaniesz naszym ekspertem od spraw automatów i odciążysz wszystkich odpisywaniem na pytania zainteresowanych.
¯\_(ツ)_/¯

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Luty 2019, 11:18:23 »
Więc jak? Klasyka, czyli "nie polecam automatu" w wątku z prośbą o pomoc w wyborze automatu?

Nie pisałem, że nie polecam automatów, one mnie nie interesują. Ale Krupsy jak dotąd, były najbardziej awaryjnymi ekspresami automatycznymi. Dlatego lepiej odpuścić je na starcie. Nie polecam też doradców, którzy radzą, choć sprzęt ogłądali tylko w monitorze. Tak jak Ty, być może. A tę Melittę już kupiłeś? Napisałem o niej "perfekcyjna", ale w cudzysłowie, bo coś takiego miałao w nazwie, a nie chciało mi się szukać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi