Autor Wątek: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento  (Przeczytany 12213 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Luty 2019, 11:57:10 »
Ustawiona temperatura na pid w zależności do pojemności mleka w naczynku . Dopiero wtedy uzyskujemy precyzyjną regulację pokrętłem .

Jakoś nie mogę dostrzec związku między temperaturą wody w bojlerze, a precyzyjną regulacją pokrętła.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 12:00:41 wysłana przez WS »

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Luty 2019, 12:34:37 »
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6894.msg160231#msg160231
Też nie widziałem, dopiero donkiszot mnie uświadomił dlaczego. Ustawiając na pid 135 dla spieniania małej pojemnosci elektronika pilnuje maksymalnego i stałego cisnienia w bojlerze a latwiej jest sterować pokretlem pary kiedy cisnienie w bojlerze nie jest wyższe niż wymagane. Jest większa precyzja pokrętła.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Luty 2019, 12:58:51 »
Ale pokrętło nie ma nic wspólnego z ciśnieniem pary w bojlerze, pracuje od niego niezależnie, nie jest przez parę napędzane czy hamowane. Dlatego nie można mówić o jakiejś "większej czy mniejszej precyzji pokrętła" w zależności od ciśnienia w bojlerze. Regulacja pokrętłem jest taka sama, niezależnie od ciśnienia, nie zmieni się ani jej zakres ani skok. Ciśnienie zmienia moc pary, ale to jest co innego.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Luty 2019, 13:20:10 »
Dźwignia, choćby ze względu na zakres ruchu góra - dół. Niemcy nazywają to Kipphebel czy jakoś tak. A joystick porusza się w różnych płaszczyznach.
No i właśnie ten element w Bezzerach porusza się także na skos lub w poziomie. W każdy kierunku. Nie tylko góra - dół. Chyba jednak wajcha.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 13:23:50 wysłana przez hlary »

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Luty 2019, 13:34:36 »
Spoko, choć nie mnie cytujesz:)

Offline Mireksm

« Odpowiedź #50 dnia: 03 Luty 2019, 13:45:26 »
Miejsce pobytu: Trzebnica

Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D

« Odpowiedź #50 dnia: Dzisiaj o 12:58:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale pokrętło nie ma nic wspólnego z ciśnieniem pary w bojlerze..
Dla mnie zawór jest tylko restryktorem ciśnienia pomiędzy dyszą a bojlerem i wedlug mnie ma większy zakres dla regulacji kiedy cisnienie w bojlerze jest minimalnie wieksze niż to które chcę otrzymać przed dyszą. W przypadku gdy ciśnienie w bojlerze jest wyższe łatwiej kontrolowac strumień pary dla wiekszych objętości ale popraw mnie jeżeli mylę się. Przy ustawionej temperaturze na 135 dla mojej pojemności kubeczka i stałym cisnieniu w bojlerze mogę odkręcić pokrętło na max lub zwalniać jeżeli mi potrzeba, natomiast kiedy mam 140 w tym kubeczku z tym mlekiem i odkreconym kurkiem na max robi się już za mocno, brak tej płynności w spienianiu a zakres regulacji jest inny.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Luty 2019, 13:55:16 »
kiedy mam 140 w tym kubeczku z tym mlekiem i odkreconym kurkiem na max robi się już za mocno, brak tej płynności w spienianiu a zakres regulacji jest inny.

Jaki znowu inny zakres :picardpalm:? Zakres regulacji jest od zera do maksimum, i to Ci się zmieni wtedy, kiedy zmienisz ekspres na inny.
Dalej możesz pisać sam ze sobą. Zakres poprawiania bzdur i dziwnych teorii na dzisiaj mam już wyczerpany.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #52 dnia: 03 Luty 2019, 14:06:59 »
Zakres jako ilość pokręteł jest ten sam ale cisnienie przed dyszą i strumień pary są już inne dla pokrętła odkreconego na max przy różnych ustawionych temperaturach. Ustaw 101 a 140 i zobaczysz różnicę
Piszę o tym jak to jest rozwiązane w bojlerach lelita i szczegolnie Biance aby nie było że elektronika i pid jest darmo instalowana  bo nad parą można mieć tam pełną kontrolę. W hx to samo można osiągnąć poprzez "zejście" z cisnienia przed spienianiem.  :-D

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Luty 2019, 19:12:11 »
Zakres jako ilość pokręteł jest ten sam ale cisnienie przed dyszą i strumień pary są już inne dla pokrętła odkreconego na max przy różnych ustawionych temperaturach.

Wow, ale zrobiłeś postęp, piszesz to, co ja wcześniej :). Ale zakres to nie jest ilość pokręteł, bo pokrętło masz jedno.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #54 dnia: 03 Luty 2019, 19:18:27 »
Przyznaję rację. Ważne że Bianca znowu mleczkiem kręci a kurki działają :poklon:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Luty 2019, 19:22:56 »
Przyznaję rację.

Nie musisz, lepiej przestań wprowadzać forumowiczów w błąd bzdurnymi teoriami, kolejny raz zresztą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi