Autor Wątek: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento  (Przeczytany 12222 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Luty 2019, 22:43:37 »
Wygląd to rzecz gustu i nie najlepszy argument za/przeciw.

Plastikową ramkę w Rocket'ie można zmienić, niestety za dopłatą.

Rocket miał słabo rozwiązane odprowadzanie wody/powierza ze zbiornika, kiedy się go wkładało, resztki wody wędrujące pionową rurką potrafiły trafić na gołe przewody. 5m roboty i po sprawie, ale może inżynierowie z Mediolanu coś wreszcie wymyślili. A czy dżojstiki Bezzery można zablokować w dowolnej pozycji czy tylko w maksymalnej? Z pokrętłami w dowolnej można.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Luty 2019, 23:33:08 »
Wbrew pozorom pokrętła w Rockecie są bardzo wygodne i ergonomiczne, to nie jest taki kurek jak w starych bateriach z grzybkiem tylko porządny zawór, który odkręca się i zakręca jednym machnięciem ręki.
Dzięki za info. W sumie nigdy nie kręciłem tymi pokrętłami. Jak kiedyś będę u sprzedawcy to ... sobie pokręcę, a co ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Luty 2019, 23:40:37 »
Pokrętła, jeśli mają odpowiedni zakres regulacji, rzeczywiście są bardzo wygodne.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Luty 2019, 23:47:13 »
Ale wracając do tematu to stawiam na Bezzerę. To prawo "pierwszej miłości". Mam inną Bezzerę, ale jestem z niej zadowolony. Joysticki działają bardzo dobrze. Wykonanie też. Wygląd to rzecz gustu, a wg mnie wygląda lepiej. Moja Bezzera jest PID i HX. Jedno i drugie jest ważne. PID rzeczywiście stabilizuje temperaturę i fajnie jest "poszukiwać" różnego smaku jednej kawy na różnych temperaturach. I muszę powiedzieć, że to ma realny wpływ na smak.
HX jest znowu super dla capu. Ponieważ w domu robimy dużo capu więc i HX się sprawdza. Dzisiaj jakbym miał wybierać to na pewno z PID i HX-em.
Co wybrać ? Rzecz trudna. Musisz sam zdecydować. Czy ważniejsza jest stabilizacja temperatury dla wszystkich kaw czy też wygoda i szybkość przygotowywania capu.
A tu masz jeszcze ciekawą Bezzerę nowość 2018 r. Grupa zaparzającą zastosowana w tym modelu została zaprojektowaną przez Luigi Bezzerę. Jest ona podgrzewana przez dwumodułowy element grzewczy kontrolowany przez termostat odpowiedzialny za utrzymanie właściwej temperatury. Przygotowanie espresso odbywa się poprzez włączenie przycisku, który uruchamia pompę wibracyjną i otwiera elektrozawór. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości espresso wyłącza się przycisk.
https://www.coffeesite.pl/bezzera/681-bezzera-bz10-s-pm-nowosc-2018.html
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2019, 23:53:32 wysłana przez hlary »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Luty 2019, 00:04:18 »
Joysticki działają bardzo dobrze.

Bardziej pasuje określenie dźwignia.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Luty 2019, 01:07:27 »
Dźwignia? Jaka to dźwignia??
Joysticki działają tylko zero/max o ile mi wiadomo.
Kurki teoretycznie powinny być praktyczniejsze, ale w takiej Biance np po zamknięciu pary to zera trudno go potem ruszyć. Niby wystarczy po spienieniu tylko tyle przymknąć żeby nic nie leciało i to niby jest zamknięte, ale odruchowo człowiek zakręca do końca tak jak zwykły kran (i to wcale nie mocno) - a potem ruszyć trudno. Regulacja przepływu pary też wcale taka płynna nie jest, naprawdę wolałbym joystick, spieniam zawsze i tak na maxa.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 01:09:42 wysłana przez andrzejmakal »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Luty 2019, 01:26:21 »
W oryginalnej instrukcji po włosku i po angielsku to nie jest ani joystick, ani dźwignia, ale ... kran. W każdym razie można ogłosić konkurs na nazwę.
https://www.kaffee24.de/media/pdf/85/fd/45/MAGICA-MITICA.pdf

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Luty 2019, 08:56:43 »
Regulacja przepływu pary też wcale taka płynna nie jest, naprawdę wolałbym joystick, spieniam zawsze i tak na maxa.
W małym dzbanku wygodniej jest mi użyć mniejszego ciśnienia. I nie jest prawdą, że regulacja nie jest płynna (co innego, że może się to różnić między ekspresami).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Luty 2019, 09:20:41 »
Joysticki działają tylko zero/max o ile mi wiadomo.
Kurki teoretycznie powinny być praktyczniejsze, ale w takiej Biance np po zamknięciu pary to zera trudno go potem ruszyć. Niby wystarczy po spienieniu tylko tyle przymknąć żeby nic nie leciało i to niby jest zamknięte, ale odruchowo człowiek zakręca do końca tak jak zwykły kran (i to wcale nie mocno) - a potem ruszyć trudno. Regulacja przepływu pary też wcale taka płynna nie jest, naprawdę wolałbym joystick, spieniam zawsze i tak na maxa.
To pewnie różni się między ekspresami. W Astorii CKE pokrętła chodzą bardzo płynnie, jest wyraźny opór przy zamknięciu i nie ma wrażenia, że trzeba na siłę dokręcić. Odkręcam na maksa jednym ruchem nadgarstka, używam tylko na maksymalnym otwarciu mimo, że mógłbym je ograniczyć.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Luty 2019, 10:46:41 »

Dźwignia, choćby ze względu na zakres ruchu góra - dół. Niemcy nazywają to Kipphebel czy jakoś tak. A joystick porusza się w różnych płaszczyznach. Otwieranie pary takim "hebelkiem", w ekspresach, które oglądałem, nie tylko jest płynne. W niektórych modelach można także operować w dwóch kierunkach, w dół - połowa mocy, a w górę na maksa. Przydaje się to przy spienianiu różnych pojemności mleka.

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #40 dnia: 03 Luty 2019, 11:27:32 »
No to w Bezzerach jest chyba tak że w górę pełna moc joystick sam się blokuje w tym położeniu, a w dół pełna moc ale trzeba go przytrzymać, albo na odwrót. Albo niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.

Co do kurków: jakaś tam płynność regulacji jest, ale jeżeli mam do dyspozycji 1,5-2 pełne obroty, a użyteczny zakres to 1/3 obrotu, no to nie wiem... Teoretycznie to jest praktyczne, bo jednym ruchem nadgarstka się to ogarnia, praktycznie dla mnie to jest mało. Mam 2 dysze do wyboru, wybrałem jedną która lepiej mi się spienia na maxa i temat zamknąłem.

Co do zamykania tychże kurków: nie chodzi o dokręcanie na siłę. Zakręcając kurek możesz w ogóle nie dojechać do końca i niby zawór jest zamknięty. Ale jeżeli z przyzwyczajenia tak jak np wodę zakrecasz do końca - to nawet leciutkie dojście do końca skutkuje potem trudnym ruszeniem przy otwieraniu. Jakiś taki rodzaj zapieku następuje.
Tak więc dla mnie te kurki to więcej kłopotu niż pożytku i wolałbym joysticki.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2019, 11:45:15 wysłana przez andrzejmakal »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Luty 2019, 11:29:24 »

No to chyba mamy pierwszą znaczną wadę Bianki. W moim Rockecie nie obserwuję żadnych ułomności, o których piszesz. Można precyzyjnie pokrętłem zadać jak dużo tej pary chcesz, nic się nie przycina nawet przy całkowitym zamknięciu. Rocket to bardzo dobrze dopracował.

Z drugiej strony dźwigienki Bezzery próbowałem na sucho. Pamietam jedynie, że:
- dźwignia gorącej wody odbijała na sprężynie - trzeba trzymać dopóki korzystamy
- dźwignię pary można było ustawić i zostawić w dowolnej pozycji

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Luty 2019, 11:31:38 »
W 1b/2b (Bianca) strumień pary kontrolujemy z dwóch poziomów  . Ustawiona temperatura na pid w zależności do pojemności mleka w naczynku . Dopiero wtedy uzyskujemy precyzyjną regulację pokrętłem . Dodatkowo elektronika stabilizuje cisnienie w bojlerze poprzez dogrzewanie lub wpompowanie dawki zimnej wody dla ochłodzenia. Przyspieszasz, zwalniasz, robisz co chcesz pary nigdy nie brakuje a cisnienie nie szaleje. Do lekkiego dokrecania kurków trzeba się przyzwyczaić.

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #43 dnia: 03 Luty 2019, 11:42:51 »

No to chyba mamy pierwszą znaczną wadę Bianki. W moim Rockecie nie obserwuję żadnych ułomności, o których piszesz.

Spokojnie, nie robię afery, kupowałem Bianke to wiedziałem że będę miał kurki a nie wajchy, sama obsługa to kwestia wprawy, ja jestem "wybitnym" specem od spieniania, spieniam rzadko, więc pewnie nie ma nad czym dłużej się rozwodzić. Na pewno nie jest to wada, raczej specyfika, bo nikt jeszcze chyba nie narzekał na to w sieci, więc to mój problem. Ale dyskusja toczy się R vs B no to podnosimy różne aspekty i rozwiązania.
Bianca jest fantastyczna, aczkolwiek kilka rzeczy widziałbym inaczej. Ale to nie ten temat:)

Offline andrzejmakal

« Odpowiedź #44 dnia: 03 Luty 2019, 11:44:52 »
Dubel, kosz

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi