Autor Wątek: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento  (Przeczytany 12261 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:52:16 »
A jaki masz sprzęt, bo w stopce pusto?

Offline bommel

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Styczeń 2019, 21:00:24 »
Wstyd się przyznać. Taka stara półprof. włoska robota, pół litrowa. Szukam coś nowszego. Jak znajdę, to się pochwalę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Styczeń 2019, 21:21:53 »
Brasilia Lady?

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Luty 2019, 00:10:42 »
No tez jestem ciekaw...

Offline marcin102

• Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Luty 2019, 08:41:36 »
Witam miałem 1 boiler LA Pavoni Cellini i teraz mam Rocketa HX , łatwość przygotowania cappuccino jest nie do przebicia, pary pod dostatkiem i jednocześnie można spienać i robić kawę,  4 capu moment na 1 boiler to chwilę czekania. Pozdrawiam

Offline jonya

• Ekspres: TBD
  • Młynek: TBD
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Luty 2019, 09:17:42 »
Dobrze rozumiem kwestie czekania w pojedynczym bojlerze ale jeśli to zignorujemy to czy jest ciągle różnica w samym espresso istotna między HX i bojlerem pojedynczym?

Wysłane z mojego Pixel 3 XL przy użyciu Tapatalka

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Luty 2019, 09:26:20 »
Jeżeli masz tą samą kawę, tą samą grupę E61, podobną kolbę i sitka oraz prysznic to masz też podobne espresso. Sposób podgrzania wody niewiele tu wnosi ale znaczenie ma stabilność temperatury. Każde z tych rozwiązań wymaga oswojenia i każde pozwala na uzyskanie świetnego efektu, PID  daje większą możliwość eksperymentowania. Moje ostatnie odkrycie to zimna filiżanka, zawsze ją podgrzewałem ale widzę że może też być wręcz odwrotnie i wydobywam tym samym więcej różnorodności smaku.   

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Luty 2019, 09:45:08 »
Miałem kiedyś jednobojlerowca z E61 (młynek Mazzer), teraz mam Hx-a z innym młynkiem. No i z tego drugiego zestawu espresso jest wyraźnie lepsze. Może to sprawa młynka, może innej grupy w ekspresie, ale może to też być sprawia większego bojlera, który skuteczniej rozgrzewa pozostałe elementy ekspresu. Dlatego, jeżeli różnica w cenie nie stanowi jakiejś zapory, do domowego użytku wybrałbym ponownie Hx-a, chociaż cappuccino robię raz w tygodniu.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Luty 2019, 11:28:46 »
czas na pyszne podwójne espresso ze 150ml o właściwej temperaturze mleka

Że jak?  ::)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline bommel

« Odpowiedź #24 dnia: 01 Luty 2019, 13:14:10 »
@Miklas z rana, podczas czytania muszę mieć duuużo czarno-białego naparu  kawka, a po pracy już tylko 25ml czarnego.

@mlopus wybacz, że tak w odejściu od tematu, poprawnie piszemy: tę samą kawę, tę samą grupę.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Luty 2019, 13:39:12 »
@bommel przykro mi, ale @mlopus nie zrobił błędu.
Z racji dynamicznego zmiany języka obie formy są jak najbardziej poprawne.
Jeżeli chcesz pisać starannie i stylistycznie to powinno się dobierać formę tę lub tą, jednak nie jest to wymagane.

A w temacie - wizualnie bardziej podoba mi się Rocket :)

Offline jonya

• Ekspres: TBD
  • Młynek: TBD
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Luty 2019, 15:44:45 »
Odwiedzilem coffeesite.pl aby zobaczyc obydwa ekspresy

Ze wzgldu na PID dla samego tylko espresso Bezzera Unica PID bedzie lepszym urzadzeniem bo stabilniej utrzyma temp wody.

Ze wzgledu na wyglada jednak Bezzera zdecydowanie przegrywa :(
- nogi sa niepotrzebnie wyzsze niz w Rockecie
- calosc Rocketa wyglada znacznie lepiej, zawory wygladaja super chociaz nie koniecznie sa wygodniejsze
- szczegolnie wykonanie zbiornika wody w Bezzera jest okrutnie tanie, niestety doslowanie kawalek plastikowego baniaka po plynie do spryskiwaczy obciety nozyczkami z 2 wezykami...

Funkcjonalnie i cenowo Bezzera jest sensowniejszym urzadzeniem ale nie moge przebolec tego wygladu niestety wiec albo Rocket albo bede szukal dalej,

M.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Luty 2019, 17:16:11 »
Wyższe nogi w Bezzerze to duże ułatwienie przy codziennym sprzątaniu „wokół” ekspresu. To jest akurat bardzo dobre.

Natomiast plastikowa szyna na ociekaczu filiżanek na górze Appartamento to jest dopiero lipa.
Stwierdzam też że wolałbym mieć w u siebie joysticki takie jak w Bezzerach niż kurki powszechnie stosowane przez innych

Nie pamietam dokładnie jak wyglada ten konkretnie model Bezzery na żywo, ale akurat Rocket App... wygląda słabo, ciężko mi uwierzyć ze wyglada lepiej od dowolnej Bezzery, które generalnie są śliczne ...
Ale....

pozdrawiam Andrzej
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2019, 17:19:22 wysłana przez andrzejmakal »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Luty 2019, 22:37:29 »
Ja generalnie pokręteł nie lubię. Kręcić ręką jak w "piłkarzykach". Po pracy z kompem i myszką zapalenie nadgarstka gotowe :) I te pokrętła takie wielkie się wydają. Jeszcze ten z literą "R", co oznacza wsteczny bieg.
Wolę joisticki Bezzery.
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2019, 22:39:44 wysłana przez hlary »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Luty 2019, 22:24:09 »
Wbrew pozorom pokrętła w Rockecie są bardzo wygodne i ergonomiczne, to nie jest taki kurek jak w starych bateriach z grzybkiem tylko porządny zawór, który odkręca się i zakręca jednym machnięciem ręki. Próbowałem obydwu rozwiań - i Bezzery, i Rocketa. Wg mnie obydwa są równie wygodne, kwestia estetyki, mi się bardziej podobają pokrętła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi