Autor Wątek: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento  (Przeczytany 12253 razy)

Offline jonya

• Ekspres: TBD
  • Młynek: TBD
Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« dnia: 30 Styczeń 2019, 11:48:39 »
Witajcie,

W pracy pije espresso z dobych profesjonalnych eksperow 2-3 grupowych, w domu do tej pory Nespresso i czas na zmiane ;) W domu to bedzie 3-4 espresso w weekendy + 1-2 late rano kilka razy w tygodniu - prawie nigdy wiecej niz jedna kawa na raz.

Przygladalem sie po kolei Breville BES870XL, Rancilo Silvia i zatrzymalem sie nad wyborem miedzy:
1) Bezzera Unica PID: poniewaz ma PID i wskaznik cisnienia ekstrakcji i jest troche tanszy
2) Rocket Appartamento: poniewaz jest HX (?)

Czy pomijam jakies dobre ekspresy w porownywalnych cenach (4-5k pln)?

Z natury jestem bardziej precyzyjnym operatorem i nie robie rzeczy na wyczucie stad podoba mi sie PID i wskaznik cisnienia w Bezzera ale martwie sie troche wplywem wody z boilera na smak espresso vs. HX? Czy wplyw wody z HX vs. boilera jest bardzo odczuwalny? Np czy lepsza stabilna temperatura i dobra kontrola nad cisnieniem w Unica ale woda z boilera czy raczej malo precycyjna kontrola nad temp i cisnieniem (wiem ze mozna sie nauczyc ale zakladam ze bedzie mi trudno) ale HX z Appartamento?

Rocket Appartamento ma znacznie wiecej reviews w sieci niz Bezzera Unica - czy to znaczy ze Unica jest mniej popularna czy po prostu marketing gorszy?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Bezzera Unica PID vs. Rocket Appartamento
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2019, 13:10:04 »
W obu masz fajną grupę E61, Unica ma PID ale pamiętaj że do mleka musisz podgrzać bojler więc chwilę poczekać, Appartamento ma parę i wodę w tym samym czasie na każde żądanie plus wylewkę wrzątku np do podgrzania filiżanki. 
Nie bardzo rozumiem tylko obawy o różnicę w jakości wody bojler vs HX i jej smak? Woda w bojlerze musi mieć odpowiednią temperaturę więc po spienianiu mleka też chwilę poczekasz aż spadnie, ale PID robi swoje, smak wody będzie raczej ten sam z bojlera, HX, termobloku co najwyżej kontrola temperatury będzie tu różnoraka. 

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2019, 13:12:49 »
smak wody będzie raczej ten sam z bojlera, HX

Tu jednak jest róznica, z korzyścią na rzecz HX'a - temat był poruszany w innych wątkach ale w skrócie w HXie masz "świeższą" wodę :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2019, 13:24:09 »
W sensie że jest pobierana ze zbiornika a nie z bojlera bezpośrednio do ekstrakcji, miałem termoblok, małe i średnie bojlery, mam HX i nie widzę różnicy w smaku czy jakości wody, może to moja ułomność ale do mnie kompletnie nie trafiają te twierdzenia o świeżości wody tym bardziej przy bojlerze 500 ml. Grupę trzeba przepłukać, przynajmniej flush więc następuje wymiana wody, do pary idzie woda z bojlera więc ile tam ona będzie zalegać?  Co z wodą w czajniku, rurach lub butelce pet ? 
No chyba że ktoś nad potokiem mieszka albo ma swoją studnię ale w tej studni też ta woda zalega, tylko potok zostaje :mhh:
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2019, 13:27:54 wysłana przez mlopus »

Offline jonya

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2019, 17:24:28 »
dochodze do wniosku ze przy boilerze 500ml woda bedzie wymieniana w ciagu dnia wiec nie powinno to odgrywac az takiej roli - pewnie przy ekspresach z duzymi boilerami to moze miec znaczenie wieksze

A czy polecacie jeszcze jakies inne ekspresy w tej grupie cenowej (3-5k pln) ktorych nie wzialem pod uwage?

Offline bommel

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2019, 22:01:39 »
W tej cenie Rocket (lepsze wykonanie niż Bezzera) to dobry wybór, jak i HX, gdy pije się kawy czarne i białe.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Styczeń 2019, 08:45:57 »
Po czym wnosisz, że lepsze wykonanie? Macałem obydwa przed zakupem, rożne modele. Wg mnie jakość (oceniona zewnętrznie) wykonania jest porównywalna.

Offline jonya

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Styczeń 2019, 09:09:41 »
No wstepnie zaczalem od Rocketa ale Bezzera jest 1 tys pln tansza, ma PID i zawor cisnienia...

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Styczeń 2019, 11:45:35 »
Jako były użytkownik Unici i obecny Rocketa HX zdecydowanie doradzam wybór HXa + termometr dla ułatwienia flushowania. W Unice moim zdaniem nie do końca jasno dzialał PID gdzie opisywalem kiedyś w osobnym wątku a poza tym HX przy operowaniu mlekiem jest niezastąpiony. No i "świeżość" wody też przemawia za.

W tej cenie Rocket (lepsze wykonanie niż Bezzera) ...

I tak i nie. Z Rakietą nie miałem dotąd żadnego problemu (pomijając opisywany gdzieś docisk pojemnika na wodę), w Unice przdziurawił się wężyk bo wibracje spowodowały jego przetarcie o jakąś część ale wizualnie Bezzera to piękno wykonania w każdym szczególe. W tym zestawieniu Rocket niestety zostaje daleko w tyle.

Offline jonya

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Styczeń 2019, 13:38:20 »
Rozumiem ze termometr podlacza sie przez to gniazd w E61 i nie trzeba niczego wiercic?

A czy to jest prawda ze Rocket bedzie potrzebowal znacznie wiecej czasu zeby dojsc do odpowiedniej temp. niz Bezzera Unica?

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Styczeń 2019, 13:55:57 »
W grupie nad kolbą masz otwór techniczny zaślepiony śrubą, nic nie trzeba wiercić. Cena jest dość wysoka takiego ustrojstwa ale użyteczność niezaprzeczalna.

https://coffee-sensor.com/product/coffee-sensor-thermometer/

Co do szybkiego rozgrzewania to był bym ostrożny, z mojego doświadczenia wynika że dobrze rozgrzany ekspres to zupełnie inna konsystencja kawy, nie udało mi się też uzyskać tygrysa w sytuacji kiedy ekspres był włączony chwilę wcześniej i nazwijmy to sztucznie dogrzewany. Są rozwiązania z elektryką dogrzewająca grupę ale wydaje mi się, że procentuje dobre nagrzanie całości układu. Nie wiem do końca z czego to wynika, południowa kawa jest zawsze sporo lepsza od porannej mimo że minimalizuję retencję młynka.   

Offline Coil Mężczyzna

• Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: F83E, Arco, Kinu
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2019, 13:59:41 »
Reasumując w obydwu na pół godziny wygrzewania trzeba się nastawić.

Offline bommel

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:27:56 »
Nie rozumiem miłośników kawy, dla których wstanie pół godziny wcześniej, by wygrzać ekspres, stanowi problem. Nie można zjeść ciastka i je mieć. Albo dłuższy sen, albo wspaniała czarna  kawka. Nie ma innej opcji!

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:33:38 »
Jest inna- programator czasowy, np Orno.

Offline bommel

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:49:27 »
Nie w moim przypadku. Nagrzewam, kontrolka gaśnie i spuszczam wodę, gaśnie, wodę do filiżanki, zapinam kolbę i przepuszczam wodą, i jeszcze raz do filiżanki. W międzyczasie robię inne poranne czynności. Po pół godzinie cały ekspres się porządnie wygrzany. Jeszcze ostatni spust wrzątku i czas na pyszne podwójne espresso ze 150ml o właściwej temperaturze mleka   kawka , rogówka, książka i kilkanaście miłych, błogich minut przed pracą...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi