Autor Wątek: La San Marco Flexa E  (Przeczytany 6093 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: La San Marco Flexa E
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:26:35 »
Porobiłem więcej zdjęć. Jakość słaba. Czy tę płytkę mogę wyczyścić alkoholem albo denaturatem? Piszecie na pewno dobre, specjalistyczne preparaty. Nie wiem ile one kosztują i czy często będę je używać. Oczyścić szczoteczką do zębów? Wstawiam więcej zdjęć samego ekspresu, jest kompletny. Na fotografiach nie ma kratki ociekowej ale jest.
@Jeżyk rzeczywiście, przy przyciskach po lewej stronie, jest jakby skala. I jeszcze nad każdym przyciskiem są jakieś diody.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:29:14 »
Kolejna porcja.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Styczeń 2019, 20:29:40 »
I ostatnie.

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ

Offline kawosz17

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Styczeń 2019, 22:59:35 »
Nawet tego nie sprawdziłem wcześniej. Z góry założyłem, że 'trochę' będzie kosztować. Dzięki
A tak w ogóle, to sądzisz że akurat tę płytkę uda się tak uratować? Te czujniki kosztują około 100zl, ale po co kupować od razu.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Styczeń 2019, 23:26:30 »
Płytkę elektroniki możesz umyć spirytusem, użyj pędzla. Po umyciu osadów, suchym pędzlem zanim spirytus wywietrzeje wyczyść do sucha. Tak w pracy myliśmy płytki i nie miało prawa być żadnego śladu czy zacieku. ZANIM załączysz to pod napięcie odczekaj trochę, żeby spirytus wywietrzał również spod scalaków. Spisz też oznaczenia z wszystkich elementów lub zrób dobrej jakości zdjęcia makro. Przyda się do ewentualnej naprawy gdyby coś się okazało uszkodzone. Zdjęcia oczywiście z obu stron.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Luty 2019, 13:58:07 »
Mogę ten ekspres uruchomić, tak jak jest teraz? Z tym nie działającym manometrem i z tą płytką? Płytkę zamierzam oczyścić i dopiero sprawdzić, ale co z ciśnieniem, skoro manometr uszkodzony. Wiem, że jest zawór bezpieczeństwa ale mimo wszystko. I na czym polega usterka, z poziomem wody. Pewnie od tego, zepsuł się właśnie manometr. Jak myślicie?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Luty 2019, 14:45:44 »
Po pierwsze umyj porządnie elektronikę spirytusem i wysusz pędzlem. Oczyść wszystkie elementy z kamienia itp. Jeśli manometr nie jest sprawny, trzeba zaślepić miejsce gdzie był wpięty, bo woda będzie siurała na wszystkie strony i ciśnienia nie osiągniesz. Elektroda czujnika poziomu wody w bojlerze pary musi być czysta i ustawiona na odpowiedni poziom. Zawór OPV i bezpieczeństwa muszą być czyste bez kamiennych osadów i uszkodzonych czy zużytych elementów.  Sprawdzisz go czy się otwiera podnosząc cycek po zagotowaniu wody w bojlerze.  Gdy syknie i po puszczeniu przestanie syczeć, jest drożny i trzyma. Można założyć, że jest sprawny w jakimś zakresie. Zgrubnego sprawdzenia przy jakim ciśnieniu się otworzy sprawdzisz ze sprawnym manometrem. OPV ustawisz tylko z manometrem bojlera kawy. Co do czujnika wody, to działa tak, że w momencie spadku poziomu do określonej wysokości daje impuls do elektroniki, że zbiornik z wodą jest pusty i blokuje się wówczas zasilanie grzałki, żeby jej nie spalić. Są różne czujniki poziomu wody w zbiorniku, na ciężar zbiornika z wodą (pusty jest lekki), na pływak z magnesem zamykający obwód z kontaktronem, ultradźwiękowy, pojemnościowy  i diabli wiedzą jaki jeszcze ktoś wymyśli.  Tak czy owak, uszkodzenie manometru nie ma raczej nic wspólnego z poziomem wody w zbiorniku. Ja bym najpierw sprawdził czy ten czujnik poziomu wody działa, jeśli nie to starałbym się go naprawić. Bo takie gadanie, a później to naprawię, prowadzi do tego, że sie nie naprawi tego nigdy. Jak coś robić to porządnie. Poza tym manometr się przyda przy pierwszym uruchomieniu, pomoże uniknąć niepotrzebnego wzrostu ciśnienia ponad poziom bezpieczny w bojlerze pary. Jest określone jakie ciśnienie ma być w bojlerze pary i w bojlerze kawy przy ekstrakcji. Ustawisz też poziom ciśnienia ekstrakcji na OPV, bez manometru w kolbie się tego zrobić nie da.  I tak w ogóle trzeba by sprawdzić też to co się teraz przed
 pierwszym uruchomieniem da. Powinno być jak najwięcej sprawnych i pewnych elementów, inaczej będzie trudno to wszystko ogarnąć.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Luty 2019, 17:41:38 »
Dobrze. Myślałem właśnie, że uda się go teraz uruchomić, tylko że bez sprawnego manometra, bym nie wiedział jakie jest ciśnienie. To zamówię manometr, uszczelkę grupy a cały ekspres rozbiorę. Manometr może być każdy, który ma dobry wymiar? Może bym sobię założył jakiś ładniejszy, niż oryginał. Będę zamawiać z Torunia, z Gastroparts. Macie jakieś fajne manometry z innych ekspresów?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Luty 2019, 18:47:08 »
Ja jestem zwolennikiem oryginalnych części. Natomiast Ty założysz to co Ci się podoba. Byle miał ten sam zakres i wielkość. Może pomyśl o założeniu podwójnego dla bojlera kawowego i parowego. W oryginale jest pojedynczy dla bojlera parowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić taką modyfikację.
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2019, 18:55:54 wysłana przez Jeżyk »

Offline kawosz17

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Luty 2019, 20:39:46 »
Świetny pomysł  :ok: Poszukam takie manometry.
Kilka zdjęć dla potomnych.

edit:
Tak jak przejrzałem ATP części, to mój ma 41mm a te podwójne są wszystkie większe. Coś koło 60mm. Może założę drugi, miejsce jest.
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2019, 20:52:36 wysłana przez kawosz17 »

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Luty 2019, 22:09:10 »
Ten manometr nawet jeśli jest sprawny to nie ma szans działać-wskazówka jest pod kołkiem pozycjonującym, zdejmij szkiełko i przełóż wskazówkę nad ten kołek, może się okazać, że akurat jest sprawny.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Luty 2019, 05:19:08 »
Zrobię tak, ale pewnie puści uszczelnienie manometru. Wiem, że jest zepsuty, chciałem ekspres włączyć tak poprostu. Kojarzysz jakieś podwójne manometry 41mm?

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Luty 2019, 13:07:44 »
Co ma puścić? Nie wygląda na glicerynowy. Spytaj w ATP.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Luty 2019, 19:06:34 »
Na Twoim miejscu założyłbym 2 manometry z kołnierzami maskującymi niedokładności wyciętych otworów. Dlaczego dwa? Bo ładniej wygląda, bo jak się zepsuje to jeden, a nie dwa naraz. Wycinanie otworu w blasze stalowej to spore wyzwanie bez odpowiednich narzędzi. A takie narzędzia są drogie. Możesz skorzystać z usługi wycięcia drugiego otworu lub powiększenia istniejącego. Taką usługę oferują firmy wycinające otwory w zlewozmywakach pod baterię. Kosztuje to kilkanaście zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi