Autor Wątek: Innova (Ascaso) Dream - manometr ani drgnie  (Przeczytany 3516 razy)

Offline Serv

• Ekspres: Innova Dream
Innova (Ascaso) Dream - manometr ani drgnie
« dnia: 27 Styczeń 2019, 14:45:48 »
Na początek witam wszystkich, od dłuższego czasu poszukiwałem dobrego forum zrzeszających kawowych praktyków, a nie teoretyków, sądzę że zostanę tu na dłużej :)

A co u mnie nie gra...
Od dłuższego czasu jestem posiadaczem poczciwego (rok prod 2004) ekspresu Innova Dream (niemal identyczny z Ascaso Dream).
Ok. rok temu wymieniałem z nim górną część bojlera (zintegrowana z grzałką) oraz skoro już miałem wszystko na stole, to zrobiłem mały serwis w postaci wymiany uszczelek w grupie.
Cóż, ekspres świetnie trzyma ciśnienie, temperaturę i nie ma żadnych wycieków, jednak przestał działać manometr ciśnienia (w modelach brandu Innova był barometr zamiast termometru).
Przy serwisie, poza odkręceniem od bojlera wężyka od owego manometru, nic więcej przy nim nie ruszałem.

Próbowałem odpowietrzać, czyścić... Niestety bez skutku.
Czy ma ktoś pojęcie o zasadzie i warunkach działania tego ustrojstwa? Miło by było jakby i to wróciło do poprawnego działania.

Pozdrawiam,
Bartek.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Innova (Ascaso) Dream - manometr ani drgnie
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2019, 15:09:02 »
Być może dostały się do środka przewodu jakieś drobne zanieczyszczenia i go zapchaly w dalszej części. W środku jest taka spirala, która się rozszerza wraz ze wzrostem ciśnienia i przekłada ten ruch na wskazówkę. Jeżeli manometr i tak nie działa, to spróbuj go otworzyć, ale wątpię by dało się go naprawić.

Jeżeli chcesz, to nowy manometr pewnie będzie miał użytkownik Janusz. Chyba że wpasuje tam zwykły, standardowy manometr, to kosztuje on kilkanaście złotych. Musisz sprawdzić średnicę tarczy i gwint króćca do podłączenia przewodu.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2019, 15:45:35 »
Pewnie coś się znajdzie. Jeśli chcesz nowy to napisz na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Serv

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2019, 16:01:37 »
Panie Januszu, jestem pewien, że jeśli już wszystko zawodzi, to Wy zawsze staniecie na wysokości zadania. Już kilka razy mi to udowodniliście :)
Nie zastanawiałbym się nawet z wymianą na nowy, jednak mieszkam w Niemczech i stąd utrudnienia.

Jednak przed urlopem w Polsce spróbuję coś wymodzić własnymi siłami - a nóż się uda.
Cóż, otworzyłem ten nypel pomiędzy wężykiem, a manometrem. Było tam dość sporo ciemnej mazi, dość gęstej. W odkręceniu tej części też musiałem użyć imadła - stawiało dość porządny opór. Tak więc bardzo prawdopodobne, że dostała się ona do wnętrza manometru. Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób obudowa manometru została złożona, wygląda mi to na sprasowanie, więc dostanie się do wnętrza raczej odpada.

Może jakiś magiczny płyn, który by rozpuścił zanieczyszczenia wewnątrz i płukanie strzykawką? Tylko czy taki magiczny płyn istnieje?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2019, 16:25:35 »
Tylko czy taki magiczny płyn istnieje?
Spróbuj benzyny ekstrakcyjnej. Zaszkodzić już nie powinna zaszkodzić, a może tę maź wypłuka. Z drugiej strony, ta maź może mieć z kawą, więc nie wiem do końca, czy da radę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2019, 17:00:22 »
Jakby co to mogę Ci podesłać kontakt do dystrybutora ASCASO w Niemczech.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Serv

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2019, 17:37:51 »
Krakus, dziękuję za radę! Spróbuję się z tym pomęczyć na tygodniu.
Jeszcze wpadłem na pewien pomysł... Żona używa tabletek Finish Quantum do zmywarki... Cóż... Talerze są czyste, a na filtrze prawie nic nie zostaje... Tak jakby rozpuszczały te resztki (?) Może by ich spróbować? W sensie rozpuścić w gorącym kubku wody i strzykawką dobrze wypełnić.
Zdaję sobie sprawę, że kombinuję, ale na prawdę zależy mi na oryginalności całości. A z drugiej strony problemy rozwiązane samodzielnie dają więcej satysfakcji :)

Panie Januszu, w razie krytycznej sytuacji, jeśli Pan może, to proszę podesłać. Jednak tam gdzie czas nie goni, pozostaję z wami! :)
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2019, 17:41:27 wysłana przez Serv »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi